Bilim Teknoloji

Bilime Aşık Olacaksınız

Einstein’ın her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluluk sağlama çabası olarak tanımladığı bilim, eğitim düzeninin getirdiği sınırlarla birlikte çoğu kişinin aklına sadece içinden çıkılmaz formüller olarak gelebilir. Formüller ve teorileri bilim insanlarına bırakarak bu yazıda bilimle hayret veren sonuçlara bakalım.bilime_aşık_olmak

 

Bir dönem gazetelerin de sıkça konu aldığı beyin ağırlığının zekaya olan etkisini düşündüğünüzde, insan beyninin 1.2 ile 1.5 kg arasında ama fil beyninin 4 ile 5 kg arasında ve balina beyni 9 kg’a kadar çıkabildiğini duysanız olaya bakış açınız değişmez miydi?

Işık kaynaklarının neler olduğunu düşündüğünüzde okyanuslardaki hayvanları dahil eder miydiniz? Oysa ki okyanustaki çoğu hayvan ışık üretiyor. Duymakla tanımladığımız ses gözle görülebilir mi? 38 dakika süren 4 TED konuşması bu konulara ve daha fazlasına cevap veriyor, haydi başlayalım;

Edith Widder – Biyolüminesansın Tuhaf ve Harika Dünyası

Biyolog Edith Widder 2011′de yaptığı konuşmasında okyanus canlıların ışık yaydığını paylaşıyor. Işık yaymalarındaki amacınsa korunma, avlanma ve çiftleşme olduğunu belirten konuşmacı görsel içeriklerle dikkatleri çekiyor.

Suzana Herculano-Houzel-İnsan beynini bu kadar özel kılan ne?

İnsan beyninin merak edilenleri arasında Nörobilimci Suzana Herculano beyin ağırlığı ve işlevi arasındaki ilişkiye odaklanıyor. İnsan beynini özel kılan nedir? Neden diğer hayvanlar bizi incelemiyor da, biz onları inceliyoruz? İnsan beyni diğer beyinlerin sahip olmadığı neye sahip? diye başlayan konuşmacı tüm bunları nöronlarla açıklıyor.

Fabian Oefner – Psychedelic Bilim

İsviçreli sanatçı Fabian Oefner tekrar tekrar izlemeyi hakeden konuşmasında günlük hayatı bilimsel açıdan nasıl sanata döndürdüğünü açıklıyor. TED konuşmasını bilim fuarına çeviren konuşmayı kesinlikle izlemelisiniz.

Kaynak: Webrazzi

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu