Arka Bahçemiz

Bir bilim yazarı yeni yıl tebriği yazarsa!

Yeni yıl bir çok şey demek; yeni bir başlangıç, yeni umutlar, hayatın getireceği acı veya tatlı yeni sürprizler… Hemen hemen tüm yeni yıl dileklerinde geçer; Mutluluk, sağlık, başarı, aşk, para, iyi bir iş…

Yarın gece son bulacak olan 2013, Türkiye için başından sonuna dek oldukça farklı bir yıldı. Sadece bu köşenin konusu olan bilimsel gelişmeler açısından değil, ülkeyi ilgilendiren her konuda unutulmayacak gelişmeler yaşandı.

Hayat, yılın bu son günlerinde bile bilimsel gelişmeleri konuşacak kadar ciddi değil sayın okuyucu!

O yüzden gelin bu yeni yıl dileğini farklı yapalım:

‘Tanrı Parçacığı’ bulundu! 
Bu yılın sadece bilim açısından değil, insanlık açısından da en büyük olayı ‘Tanrı Parçacığı’ adı verilen Higgs Parçacığı’nın keşfi oldu. Higgs’in keşfi, fizikte süpersimetri denilen ve evrendeki her temel parçacığın bir süper-partneri bulunduğunu iddia eden bir kavramın varlığının doğrulanmasının da önünü açtı.
Biraz fakirin ekmeği umut şeklinde ama eninde sonunda bizler de temel parçacıklardan oluştuğumuza göre öncelikle,
‘Herkese yeni yılda kendi süper-partnerini bulmasını diliyorum!’

Gen ve beyin araştırmalarında sınıf atlandı!
Yıl içerisinde özellikle beyin araştırmalarına verilen önemi bir kez daha gördük. Alzheimer beyin hastalıklarından hafıza, görsel algı vb. kavramlar üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili ilk defa bu kadar fazla haber okumuşuzdur. Gen terapisi çalışmaları, özel antibiyotikler ve tamamen laboratuvar ortamında kök hücreden üretilip başarılı şekilde nakledilen organlar insanlık için umut vadediyor. Beyin araştırmaları öyle bir noktaya geldi ki, cansız yapıların öğrenmesi ve hatta bilinç kazanmasına yönelik ciddi gelişmelere şahit oluyoruz.
Ülkemizde ise beyin araştırmalarının, başbakana yapılan olası telekinezi saldırısıyla gündeme geldiği bir yıl geçirdik!

Bu yüzden, ‘Herkese öncelikle akıl sağlığını koruduğu bir yıl diliyorum! ‘

Çağımızın hastalığı depresyon
Bu yılın öne çıkan konularından biri de depresyonun adeta bir salgın hastalık gibi yayılmasıydı. Çağımızın hastalığı olan depresyon için yapılan bir çok klinik ve sosyolojik çalışma ile karşılaştık bu yıl. Sosyal medya kullanımının insanları mutsuz etmesinden uykusuz kalmanın depresyonu tetiklemesine kadar… Bir tek şey biliyorsam, Robert Burton’ın 400 yıl önce dediği gibi, depresyonun ilacı bir işle meşgul olmaktır deyip:

‘Herkese yeni yılda yapmaktan keyif aldığı bir şey bulmasını ve ona kendini adayabilmesini diliyorum!’

İşsizlik, belirsizlik ve kaos
İyi de “Ya meşgul olacak bir iş bulamıyorsak!” diyenlerinizi duyuyor gibiyim ve haklısınız! TUİK verilerine göre yüzde 20’ler sınırına dayanmış işsizlik konusunda ne yapılabileceği konusunda ciddi bir belirsizlik mevcut. Üstelik eski bilim bakanı Nihat Ergün’ün açılışını yaptığı, Girişimcilik Konseyi’nin ambleminin de yeni iş kurmak isteyenlere pek cesaret verdiği söylenemez!
Fizikte, belirsizlik ilkesi adı verilen bir kavram vardır; herhangi bir anda gözlemlemek istediğiniz şeyin yerini kesin olarak belirleyemezsiniz.
Sizi bilmem ancak hayatta benim en sevmediğim şeydir belirsizlik!
Evrenin en temel bir başka kanunudur; kapalı bir sistemin entropisi sadece büyür. Yani kapalı bir sistemde kaos varsa bu kaos sadece artar!.. Son zamanlarda bu kanunun neredeyse hayatın her alanında gerçekleştiğini canlı olarak görüyoruz. Evrenin en temel kanunları da olsalar,
‘Herkese, belirsizlik ilkesinin tersine çalışıp, kaos’un sadece azaldığı bir yıl diliyorum! ‘

Mars’ta bulunan hayat
Yıl boyunca iyi kötü birçok sürpriz ile karşılaştık. Tam umutlar kesilmişken Mars’ta yaşanabileceğinin keşfi mi desek? Asal sayılar üzerine yaptığı çalışmalarla matematik alanında birçok prestijli ödül alıp göğsümüzü kabartan bir bilim adamından yine matematik alanında yaptığı çalışmalarla önce Ege Üniversitesi’ni bu alanda tüm dünyada ikinci sıraya yerleştirip sonra çalışmaların çalıntı olduğu ortaya çıkınca rezil eden bir başka bilim adamımız mı desek? Yoksa tüm yıl boyunca ülkenin en iyi üniversitelerinden ODTÜ’nün başına gelmedik kalmadıktan sonra yeni Bilim Bakanı Fikri Işık’ın ODTÜ’lü olması mı desek?
Ama herhalde en önemlisi sürü psikolojisi hakkında yapılan her bilimsel çalışmayı bir kenara atıp haksızlıklara karşı isyan eden bir halkın yaşattığı sürpriz!.. Bu yüzden,
Herkese, Mars’tan önce Dünya’da da halen hayat olduğunu keşfettikleri bir yıl diliyorum!

Yani sayın okuyucu, size en bilimselinden aşk, sağlık, mutluluk, para, başarı, istikrar ve güzel sürprizlerle dolu; tüm dünya için de aptalların kendinden bu kadar eminken akıllıların sürekli kendinden şüphe etmediği bir yıl diliyorum.

CAN GÜRSES @canitti

http://cangurses.wordpress.com/

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu