Arka Bahçemiz

Böyle Bir Cumhurbaşkanı Düşünün

Sıra dışı dürüstlüğü, ateşli söylevleri ve fikirleri harekete dönüştüren cesur önderliğiyle tanınan 79 yaşındaki Uruguay’ın eski Devlet Başkanı José “Pepe” Mujica, pek çok dünya liderinin imrendiği özelliklere sahip. Yenilikçi politikası, gerçekçi kişiliği ve kendisine “dünyanın en fakir başkanı” sıfatını kazandıran sade görünümüyle herkesin beğenisini kazanan José Mujica, Uruguay’ın 2013 yılında “Yılın Ülkesi” seçilmesinin ardındaki en önemli neden.5

Eşi Lucia Toplansky’yle tek odalı küçük bir evde, çok sayıda (üç bacaklı Manuela dâhil) köpekle yaşayan Mujica, maaşının yüzde 90’ını bağışlayarak tasarruf timsali oldu ve Uruguay’da esrarın, eşcinsel evliliğin, kürtajın yasallaştırılmasıyla ve tüketimi yermesiyle dünya çapında takdir topladı.

İşte Mujica’nın belli başlı konulardaki etkileyici sözleri…

Devrim ve ayaklanmalar üzerine

“Korkunç bir kışla sonlanan bazı baharlar gördüm. Biz, insanlar, topluluk halinde yaşamayı seviyoruz. Tek başımıza yaşayamayız. Hayatlarımızın devamı için toplumla iç içe olmak durumundayız. Hükûmet devirmek ya da sokaklarda barikat kurmak başka, birlikte daha iyi bir toplum yaratmak ve onun inşasını üstlenmek başka. Bu organizasyon, disiplin ve uzun süreli çalışma ister. İkisini birbirine karıştırmayalım. Şunu açıklığa kavuşturmak isterim:Gençliğin o enerjisine yakınlık duyuyorum, ama bu olgunlaşmazsa bir yere varacağını da sanmıyorum.”

Esrarın yasallaştırılması üzerine

“Değişimlerde hep böyle olur. 1913’de Uruguay’da kadınlara yasal bir hak olarak boşanma hakkı tanıdık. O zamanlar ne söylediler biliyor musunuz? Ailelerin dağılacağını. Bunun ahlakın ve toplumun sonu olacağını. Değişimden korkan muhafazakâr ve geleneksel görüşler her zaman var olmuştur. Ben gençken ve balolara dans etmeye giderken, takım elbise kravat giymek zorundaydık. Yoksa bizi içeri almazlardı. Günümüzde kimsenin danslı partilere giyinip kuşanarak gittiğini sanmam.”

Materyalizm hakkında

“Geçmişin ruhani tanrılarını kurban ettik ve şimdi Piyasa Tanrısı’nın mabedinde oturuyoruz. Ekonomimizi, politikamızı, alışkanlıklarımızı, yaşamlarımızı düzenliyor ve hatta bize faiz oranları ile kredi kartı sağlıyor ve mutluluğun tezahürünü veriyor.

Görünüşe bakılırsa sadece tüketip durmak için doğmuşuz ve daha fazla tüketemediğimizde hayal kırıklığı yaşıyor, yoksulluk çekiyoruz ve kendi kendimizi ötekileştiriyoruz.”4

Küresel tüketim üzerine

“Artık hemen her şeyin geri dönüşümünü sağlayabiliyoruz.Eğer kendi kendimize yetecek şekilde, tutumlu yaşayabilseydik, yeryüzündeki 7 milyar insan gereksinim duydukları her şeye sahip olabilirdi. Küresel politika öyle bir yol takip etmeli. Ama biz her şeyi insanlar ve ülkeler bazında düşünüyoruz sanırım, yeryüzündeki bir tür olarak değil.”

Kürtaj ve eşcinsel evlilik üzerine

“Çok basit bir prensip uyguladık: Gerçeklerin farkına varmak. Kürtaj, dünyanın kendisi kadar köklü bir geçmişe sahip. Gay evlilik, yapmayın lütfen, o dünyadan da eski. Sezar vardı, Büyük İskender vardı, lütfen yani. Bunun modern olduğunu söylemek… yok artık! Bizden daha yaşlı bu. Ortada olan şey nesnel bir gerçeklik. Bunu yasallaştırmamak, gereksiz yere insanlara eziyet etmek olurdu bizim için.”

Uruguay’ın Kolombiya ile 50 yıllık çatışmasına son vermesi hakkında

“Uzaktan bakılınca çözümsüz bir savaş ve tüm ülke için fazlaca büyük bir özveri gibi görünüyor. O yüzden barışın yolunu açmak isteyen bir başkan ortaya çıktığında, bu desteklenmeyi hak ediyor bence, çünkü birçok acı yaşanmış ve kim kaç gol atmış diye düşünüp skoru eşitlemeye kalksan o savaş hiç bitmez. Ama bir fırsat var.Çorbada tuzum bulunmasaydı kendimi bencillik etmiş hissederdim.

Yardım, müdahale etmek anlamına gelmiyor. Beni bunun için çağırmasalardı burnumu sokmayacaktım. Ama sahip olduğum deneyimle arabulucu olarak hizmet verebilirsem, kendilerinin de sorunları olan, kendileri de korkan isyan kuvvetleriyle birlikte hükûmetin diyalog çağrısını destekleyeceğim. Bence biz hepimiz, Latin Amerikalılar, yardımcı olmak zorundayız.”3

Makamda mütevazı davranmak üzerine

“Politikacılar merdivenin basamaklarını tırmanmaya başlar başlamaz bir anda kral oluveriyorlar. Bu işler nasıl oluyor bilmiyorum, ama bildiğim bir şey var ki o da cumhuriyetçilerin kimsenin kimseden üstün olmamasını sağlama almak için dünyaya gelmiş olmaları.”

Makamın ihtişamı feodal bir geçmişin kalıntısı gibi: “Saraya, kırmızı halılara, arkanda durup, ‘Evet efendim,’ diyecek pek çok insana ihtiyacın var. Bence bu çok kötü.”

 Yaşı hakkında

“Yaşlı insanlar, yaşları yüzünden yaşlı değildirler, kafalarının içidir onları yaşlı yapan. Sokaklarda yaşananlardan korkmuyorlar da bundan mı korkuyorlar?”

1

Dünyanın en fakir başkanı olarak adlandırılması üzerine

“Ben en fakir başkan değilim. En fakir olan hayatını idame ettirebilmek için çok şeye ihtiyacı olandır. Benim yaşam tarzım, aldığım yaraların neticesi. Ben, kendi geçmişimin oğluyum. Sırf bir döşeğim var diye mutlu olduğum yıllarım oldu benim.”

Uyuşturucu bağımlılığı üzerine

“Uyuşturucudan kötü bir şey varsa, o da uyuşturucu kaçakçılığı. Çok daha kötüdür. Uyuşturucu bir hastalıktır ve bence iyi uyuşturucu ya da esrar iyidir diye bir şey yok. Sigara da öyle. Hiçbir bağımlılık iyi değil. Buna alkol de dâhil. İyi olan tek bağımlılık sevgiye olan bağımlılık. Kalanını boş verin.”

Maaşının yüzde 90’ını bağışlaması üzerine

“Sırf başkanım diye yaşam tarzımı değiştirmem.İhtiyacımdan fazlasını kazanıyorum, bu başkalarına yeterli gelmese bile. Benim için bu bir özveri değil, zorunluluk.”

Başkan olmak üzerine

“Başkan, bir fonksiyonu yerine getirmesi için seçilmiş, üst düzey bir yetkilidir. Kral değildir, tanrı değildir. Bir kabilenin her şeyi bilen büyücü doktoru değildir. Devlet memurudur. Bence ideal şekilde yaşamak, hizmet ve temsil etmeye çalıştığımız insanların büyük çoğunluğu gibi yaşamaktır.”

Mutluluğun sırrı üzerine

“Uyum içinde yaşamak insanın nasıl düşündüğüne bağlı.Kendiniz olun ve kendi kriterlerinizi başkalarına dayatmaya çalışmayın. Başkalarından benim yaşadığım gibi yaşamalarını beklemiyorum. İnsanların özgürlüklerine saygı duymak isterim, ama kendi özgürlüğümü de savunurum. Ve bu ne düşündüğünü söyleme cesaretinden gelir, bazen insanlar o fikirleri paylaşmasalar bile.”

Kaynak: http://mic.com/articles/92369/15-powerful-quotes-from-the-world-s-most-humble-president

Home

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu