Çevre

Dünya’nın Pembe Gölleri

Su yerine çilekli sütle doldurulmuş gibi görünen pembe göller kırmızıdan uçuk pembeye uzanan renklerini karotenoid üreten alglerden alıyorlar. Büyük çoğunluğu tuz gölü olan bu doğa harikaları, mevsimden mevsime renk de değiştirebiliyor.

Retba Gölü

Retba Gölü ya da Lac Rose, Senegal’de Cap-vert yarımadasının kuzeyi boyunca uzanır. Senegal’in başkenti olan Dakar şehrinin kuzey doğusunda bulunmaktadır.

İsmini göl suyunun pembe oluşundan almıştır, pembe olmasının nedeniyse içinde bulunan Dunaliella Salina adındaki su yosunudur. Gölün rengi kurak iklimlerde oldukça belirginleşir. Göl aynı zamanda yüksek oranda tuz içermesiyle de bilinir -Yaklaşık olarak %40-. Tıpkı Ölü Deniz gibi Retba Gölü de insanların su yüzeyinde kolayca kalabilmesini sağlar. Yüksek miktarda tuz içermesi endüstriye katkı sağlarken kentte yapılan Dakar Rallisi’nin de bitiş noktası olarak Retba Gölü belirlenmiştir.

 

Pink Lake, Lake Hillier, Avustralya

Avustralya’nın pembe gölü de denilen Göl Goldfields- Esperance bölgesindedir. Göl, her zaman pembe renkte değildir. Yeşil Algae (Su Yosunu) Dunaliella Salina denilen organik pigmentleri üretiyor, bunlar bir tip bakteri (Halobactrium) olan pigmentlerdir ve Halobacterium’a bağlı olarak suyun rengi değişmektedir. Göldeki tuz oranının artışı denizdeki tuz oranından daha yüksek seviyeye ulaştığı zaman havanın ısı ve işiğin etkisi ile kırmızı pigmentler çoğalmaya baslar. Pembe rengi oluşturan halobakterilerinin büyümesi gölün dibinde gerçekleşir.

Yapılan gözlemler ve incelemeler, Bati Avustralya’da yer alan Hillier göl suyundan alınan örneklerin değişik ortamlara taşınmasında suyun renginin değişmediğini göstermiştir. Gölün çok farklı bir renge sahip olması doğal olarak insanlar üzerinde ne gibi bir etki yapabileceği sorusunu düşündürüyor ancak şimdiye kadar yapılan inceleme ve araştırmalar, renkten kaynaklanan bir olumsuzluğun olmadığını göstermiştir.

Salina de Torrevieja ve La Salina de Mata – Spain

Güney Doğu İspanya’da Torrevieja şehrindedir. Her iki gölge de tuz üretimi yapılmaktadır. Avrupa’nın tuz ihtiyacının çok büyük bir bölümü bu göllerden karşılanmaktadır. Dünya Sağlık örgütüne göre (WHO) en iyi kalitede tuzun sağlandığı göllerdir.

Dusty Rose Lake, Canada

Dusty Rose gölünün pembe rengi bütün yıl boyunca değişmiyor. Pembe rengin oluşum nedenleri arasında daha önce bahsettiğimiz su yosunu (Dunaliella Sanila) bulunmuyor ancak rengin oluşumu ile ilgili bir bilimsel açıklamada henüz yok. Bu konudaki kabul görür açıklama ise; yeraltından geçen suların, kayalık yerlerden geçerken taşıdıkları minareler ve tortular sayesinde olduğu düşüncesi.

 

 

Kaynaklar:

www.vikipedia.org

www.wonderjunkie.org

www.notesontheroad.com

www.amusingplanet.com

www.dunyalilar.org


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu