Gelecek

Elon Musk: Gelecek onun elinde şekilleniyor

Elon Musk buluşları ve yatırımlarıyla belki de dünyanın kötü gidişini değiştirebilecek bir insan. Elon MuskKanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın oğlu olarak 28 Haziran 1971’de Güney Afrika’da doğdu. 10 yaşındayken kodlamayı (coding) öğrendi. 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar adındaki uzay oyununu yaklaşık 500 dolara satarak ilk yazılım satışını yaptı.

1988 yılında henüz 17 yaşındayken Güney Afrika ordusunda askerlik yapmamak için evinden ayrıldı: “Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi.” diyordu…

1992 yılında, Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl geçirdikten sonra, University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı. The Wharton School of the University of Pennsylvania’da anadalını seçip ekonomi alanında lisans, University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’dan da fizik alanında yan dal diploması aldı. Daha sonra Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniya’nın Silikon Vadisi bölgesine taşındı. Ancak doktorayı tamamlamadı.

Lisans eğitimleri ve Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney gibi yenilikçilerden aldığı girmek istediği, “insanlığın geleceğini en çok etkileyecek sorunlardan oluşan” üç alan tespit etti. Bu alanlar internet, temiz enerji ve uzaydı.

İlk şirketi olan Zip2’yi abisi ile birlikte kurdu. Bu bir web yazılım şirketiiydi. 1999’da, Compaq’ın AltaVista birimi Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı. Daha sonra PayPal’ı kurdu ve onu da Ebay’e 2002 yılında 1.5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında sattı.

Üçüncü şirketi Space Exploration Technologies’i (SpaceX), Haziran 2002’de kurdu. SpaceX ‘in ana amacı Uzay Keşifleri Şirketi olmaktı. Böylelikle Mars’a gidip gelmek mümkün olacaktı. Yaklaşık 6 yıl boyunca yapılan denemeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Parası tükenmekte iken son bir deneme daha yaptı ve bu kez başardı. Bunun üzerine NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo ulaştırılması için özel şirketlerin görevlendirildiği ilk programının bir parçası olmak üzere SpaceX’i seçti ve SpaceX ‘e 1,6 milyar dolar yatırım yaptı. 25 Mayıs 2012’de, SpaceX’in Dragon aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na girdi ve böylece SpaceX Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak tarihe geçti.

Elon Musk’dan bahsediyorum. Elon Musk buluşları ve yatırımlarıyla belki de dünyanın kötü gidişini değiştirebilecek bir insan. Elon’un fosil yakıt kullanmayan elektrikli otomobili Tesla daha ucuza üretilip yaygınlaşırsa bu alanda ciddi bir adım atılmış olacak.
.
Tesla Motors ilk olarak elektrikli bir spor araba olan Tesla Roadster’ı üretti ve 31 ülkede yaklaşık 2500 adet sattı. (Kendi araçlarına ek olarak Tesla halen; Daimler’e Smart EV ve Mercedes A Serisi için; ve Toyota’ya gelecekte çıkaracağı RAV4 için elektrik motorları ve güç aktarım organları satmaktadır.)

Yıl 2014 ve Elon 42 yaşında. 5 çocuğu var geleceğe yatırım yapmaktan geri durmuyor. Son projesi ise Hyperloop sistem ile insan ve kargo taşımacılığı.high-speed-tube-01

Los Angeles ile San Francisco arasında işlemesi öngörülen Hyperloop, gerçekleşecek olursa, Kaliforniya eyaletinin birbirlerinden 610 km. mesafedeki iki kenti arasındaki yolculuk 30 dakika kadar sürecek. Elon; güneş enerjisiyle işleyecek olan bu sistem ile; upuzun bir tüpün içinde, yastık işlevi görecek hava tabakası üzerinde, saatte 1220 km. hızla yol alabilecek kapsüllerle ulaşımı planlıyor.

Elon Musk, kısa mesafelerde Hyperloop sisteminin uçaktan daha hızlı olacağını, zira uçağın yükselmesi ve alçalması sırasında kaybedilen zamanın kazanılacağını vurguluyor.

Hyperloop hattının depremlere dayanıklı şekilde tasarlanabileceğini de vurgulayan Elon Musk’a göre böyle bir yolculuğun maliyeti bugünün fiyatlarıyla yalnızca 20 dolar olacak.

Hyperloop ile ilgili görsellere ulaşmak için:

https://dunyalilar.org/dunyanin-besinci-ulasim-sekli-hyperloop.html

Murat Yürükoğlu

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu