Kültür-Sanat

Fitzgerald’dan Hayat Tavsiyeleri

F. Scott Fitzgerald’i çoğunuz tanırsınız, Muhteşem Gatsby, Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi gibi çok bilinen ve filme de uyarlanan romanların yazarıdır kendisi. 44 yaşında hayatını kaybeden Fitzgerald’ın kızına verdiği tavsiyeler, bugün hala geçerliliğini korumakta…

Yirminci yüzyılın en büyük Amerikan yazarlarından kabul edilen Francis Scott Key Fitzgerald, 1896’da Minnesota’da dünyaya geldi. Koyu Katolik olan anne babasının tercihi doğrultusunda ilk ve orta öğrenimini Katolik okullarında tamamladı. Bu dönemde parlak zekâsıyla ve edebiyata olan düşkünlüğüyle akranları arasından sıyrıldı. Yazar olmaya karar veren Fitzgerald, üniversite yıllarını edebi yeteneğini geliştirmeye adadı ancak savaşla birlikte üniversite eğitimini sonlandırmak zorunda kaldı. 1918’de savaş sona erince New York’a yerleşti. Bir yandan reklamcılık yaparken, diğer yandan kısa öyküler yazarak dergilerde yayımladı. 1920’de ilk romanı Cennetin Bu Yakası yayımlandı ve yılın en sevilen romanları arasına girdi.  

1925’te bugün başyapıtı sayılan Muhteşem Gatsby’yi yayımladı ancak roman beklediği ilgiyi görmedi. Bu hayal kırıklığı, geçim sıkıntısıyla, karısı Zelda’nın giderek bozulan sağlığının yarattığı üzüntü birleşince, Fitzgerald alkole yöneldi. Fitzgerald 1937’de Hollywood’a taşındı ve Metro-Goldwyn-Mayer film şirketinde çalışmaya başladı. Bu dönemde, alkol sorunu, sağlığını tehdit edecek derecede arttı. Geçirdiği kalp krizinin ardından doktorunun tavsiyesiyle daha sakin bir yaşam sürmeye karar verdi. Ancak 1940 yılında geçirdiği ikinci kalp krizinin ardından, 44 yaşında hayatını kaybetti.

Hayatı boyunca büyük düşlerin peşinde koşan ve bu düşlerin yıkılışını gören Fitzgerald, eserlerinde iki dünya savaşı arasındaki kuşağın, “yitik kuşak” denen genç insanların dramlarını konu edindi ve evrensel bir tema yaratmayı başardı.

Fitzgerald ve Zelda’nın büyük aşklarının neticesinde bir kızları olur. Frances Scott. Fitzgerald kızı 11 yaşına gelince ona kendi edindiği tecrübelerden yola çıkarak hazırladığı bir liste verir. Sonradan şizofreni tanısı konulan Zelda, 1948 yılında, kaldığı akıl hastanesinde çıkan bir yangın sonucu hayatını kaybeder ne yazık ki.

Kızına hayatta neyi dert edip etmemesi gerektiğini son derece yalın bir dille anlatan Fitzgerald’ın kızına verdiği tavsiyeler, bugün bile geçerliliğini korumakta…

Hayatta dert edilecek şeyler:

Cesaretli olmayı önemse.

Temiz olmayı önemse.

Verimli olmayı önemse.

Biniciliği önemse.

Hayatta dert edilmeyecek şeyler:

Çoğunluğun düşüncelerini önemseme.

Oyuncak bebeklerini önemseme.

Geçmişi önemseme.

Geleceği önemseme.

Büyümeyi önemseme.

Birinin senin hayatta önüne geçmesini önemseme.

Zaferi önemseme.

Başarısızlığı senin ciddi bir hatan sonucu olmadığı sürece önemseme.

Böcekleri genel olarak dert etme.

Ebeveynleri dert etme.

Erkekleri dert etme.

Hayal kırıklıklarını dert etme.

Keyif veren şeyleri takıntı haline getirme.

Seni tatmin eden şeylere çok kafayı takma.

Üzerine düşünmen gereken şeyler:

  • Hayatta neyi hedefliyorum?
  • Benle aynı zamanda yaşayan insanlara göre ben şu noktalarda ne kadar iyiyim ve uğraşıyorum:

a) Bilim

b) İnsanları gerçekten anlıyor muyum? Ve onlarla iyi geçinebiliyor muyum?

c) Vücudumu kullanışlı bir enstrüman gibi kullanıyor muyum? Yoksa onu ihmal mi ediyorum?”

Candan sevgilerle,

Babacık

Kaynak: iletisim.com.tr

               A Life in Letters 

Gösteriş Budalalığı ya da Züppelik başlıklı yazımızı da okumak isterseniz…

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu