Yaşam

Markaları İsimleri Sanıyoruz

Bazı markalar parçası oldukları ürün ile öylesine bütünleşir ki artık zaman içerisinde markanın adı, ürünün adı haline gelir. marka1

İşte dünyada genel isme dönüşmüş ünlü bazı marka adları:

Selpak: Selpak aslında Eczacıbaşı firmasının kağıt mendil, havlu, tuvalet kağıdı markasıdır. Ancak zaman içinde kağıt mendillerin adı “selpak” olmuştur.

Kot: 1970’lerde, Türkiye’nin ilk blue jean markalarından olan kot, zamanla bu tür pantolonun adı olmuştur.

Jet Ski :Sürdüğünüz şeyin bir ‘Jet Ski’ olduğunu sanabilirsiniz ama eğer Kawasaki tarafından üretilmemişse sadece bir su motorudur, Jet Ski değildir.

Jakuzi :Jakuzi markasıyla sadece küvet ve banyo ürünleri değil, yatak ve tuvalet ürünleri de var.

Rimel: Esasen adı Maskara olan ürün, Rimmel markasının adıyla anılmaktadır.

Chapstick: Aslında ilaç firması Pfizer’ın ürettiği dudak nemlendiricisinin markası olan Chapstick, ABD’de bir genel isim olarak tüm dudak nemlendiricileri için kullanılıyor.

Termos: İlk defa 1892 yılında icat edilen ürüne verilen Thermos adı aslında müseccel bir markadır, genel isim değildir.

Vazelin: Robert Chesebroug tarafından icat edilen Vaseline, Unilever firmasının tescilli markasıdır. Ancak tüm dünya kaygan kremleri vazelin olarak adlandırmaktadır.

Ping Pong: Masa tenisinde topun masaya değerken çıkardığı sesten esinlenen bir üreticinin, ürettiği tenis masalarına 1901 yılında verdiği markadır.

PowerPoint: Microsoft, Web sitesinde diyor ki ancak kendi ürünlerini kullanıyorsanız PowerPoint’tir. Aksi halde sıradan bir grafik sunum programıdır.

Q-Tips: ABD’de kulak pamuğu yerine kullanılan Q-Tips, ilk üretildiğinde piyasaya ‘Baby Gays’ olarak sunulmuş. 1926 yılında Q-Tips olarak değiştirilmiş markanın adı. Q, Quality’nin (kalite) baş harfi. Birçok firmadan sonra halen Unilever firması sahip bu markaya.

Rollerblade: Tekerlekli paten için kullanılan Rollerblade ismi de aslında bir marka. 1980’lerin ortasına kadar sadece Rollerblade firması tekerlekli paten ürettiği için bu adla biliniyor.

Scotch Tape: Bizim selobant dediğimiz yapışkan banta Amerikalılar Scotch tape (İskoç bandı) diyor. Efsane o ki, 3M’in ürününden memnun olmayan bir müşteri bir gün işyerini basmış ve, ‘’Alın bunu İskoç yöneticilerinize verin de biraz daha yapıştırıcı eklesinler’’ diye bağırmış. Scotch tape, dünyada sadece Minnesota eyaletinin Hutchinson kentinde üretiliyor.

Jöle (Jell-O): 1899 yılında Pearle Wait, hazırladığı jelatin tatlının tarifini Orator Woodward’a 450 dolara sattı. ‘Jell-O’ adı verilen ve bize ‘jöle’ olarak geçen jelatin tatlının 1902 yılında satışı 250 bin dolar civarındaydı. Günümüzde ‘jöle (Jell-O) markası gıda devi Kraft’ın müseccel markası.

Band-Aid: Johnson & Johnson bez ve yapıştırıcı bantı ayrı ayrı üretiyordu. Ta ki Earle Dickinson adlı firma uzmanı, ‘’Yahu biz bunları birleştirsek kime ne zararımız olacak?’’ diye sorana kadar. Dickinson’un durmadan bir yerlerini yaralayan sakar karısı için tasarladığı ürüne Band-Aids markası verildi. O günden beri de ABD’de yara bantı yerine bu marka genel isim gibi kullanılmakta.

Teflon: Dupont şirketinin tescilli markası ürün adı olarak kullanılmaktadır.

Taser: Türkiye’dekiler daha çok ‘Biber gazı’ ile müşerref olduğu için pek bilmez. Elektrik silahı demek olan taser, ABD’de polislerin ‘sakinleştirmek için elektro şok yaptıkları’ büyükçe silahın adı. “Thomas A. Swift’s Electric Rifle (Thomas A. Swift’in Elektrik Tüfeği)’’ kalıbının baş harflerinden adını alıyor.

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu