Bilim Teknoloji

Mars Orjinal Atmosferini Kaybetmiş

Mars’ta görev yapan gezginci robot Curiosity’nin gönderdiği veriler, üst tabakada meydana gelen gaz kaçışı nedeniyle atmosferinin büyük bir kısmını kaybetmiş olsa da Mars’ın hala son derece faal bir atmosfere sahip olduğunu gösterdi.

NASA ekibinin, Curiosity’nin elde ettiği veriler ışığında hazırladığı rapor, European Geosciences Union adlı coğrafya ve gezegen araştırmaları sahasında faaliyet gösteren kuruluşun Viyana’da düzenlenen 2013 yılı genel kurul toplantısında bilim dünyasına tanıtıldı.
Raporda, Curiosity’deki “Mars’taki Örnek Analizi” (MÖA) cihazının, Nisan 2013 ilk haftası  Mars atmosferinde yaptığı ölçümlere ilişkin bilgiler yer aldı.

Mars’ta, atmosferin en üst tabakasındaki atomları ve molekülleri Güneş rüzgarlarıyla götürülmekten koruyan bir manyetik alan bulunmuyor. Güneş rüzgarlarından öncelikle atmosferin en üst tabakasındaki daha hafif atom ve moleküller etkileniyor.

Curiosity, üzerinde bulunan lazer ateşleme yeteneğine sahip Kimya ve Kamera (KimKam) adlı araç yardımıyla atmosferde oluşan toz bulutlarındaki maddeleri de analiz etmeyi başardı.

Toz fırtınaları sırasında tozları lazer ışınlarıyla vurarak içinde bulunan maddeye ilişkin bilgileri açığa çıkaran Curiosity, toz tabakasının içinde demir oksit bulunduğunu ortaya koydu.

KimKam Baş Araştırmacı Yardımcısı Slylvestre Maurice, Mars’ın, atmosferindeki tozda bulunan demir oksit nedeniyle kırmızı renkte olduğunu bildiklerini belirterek, “KimKam, karmaşık kimyasal bir yapı barındıran Mars atmosferindeki tozda bulunan maddeler arasında, su molekülleri veya hidroksil grupları formunda olması muhtemel hidrojene rastladı” dedi.

Curiosity, 26 Kasım 2011’de uzaya fırlatıldıktan sonra 6 Ağustos 2012’de Mars’a inmişti.

www.dunyalilar.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu