Bilim Teknoloji

Organ kayıpları tarihe mi karışıyor?

Amerika’daki Massachusetts Hastanesi’nde görevli bilim ekibi bir ilke imza atarak laboratuvar ortamında kol üretmeyi başardılar. ArtificialLimb_1024

Bundan önce laboratuvar ortamında ve benzer koşullarda kas ve damar gibi parçalar üretilmiş olsa da; bütün bir kol üretimi işlemi, kolun içerisinde damar, kas, kemik, kıkırdak ve tendon gibi pek çok doku tipinin yer alması sebebiyle bir bütün olarak yapay ortamda hiç oluşturulmamıştı.

Çalışma şöyle gerçekleşti. Ölü bir fareden kesilen kol ilk olarak sadece temel damarları ve sinir matrisleri kalacak şekilde tüm diğer hücresel materyallerinden arındırıldı ve diğer bir fareden çekilen damar ve kas hücreleri özel bir biyoreaktör taşıyıcı kullanılarak ölü kola aşılandı. Özel besin takviyelerinin ve belirli dozda elektrik uyarımı kullanılarak işlevini kaybetmişti kolda yeniden hayat belirtileri başlandığı görüldü.

Halihazırda damar hücrelerinin işlevselliğinin normal seviyede olduğunun belirtildiği kolun kas gücü ise yeni doğmuş hayvanların %80’i seviyesine erişmiş durumda.

Ekip lideri Harald Ott, konuya ilişkin açıklamasında; buradan hareketle önümüzdeki dönemde atılacak yeni adımlar eşliğinde ilk hedeflerinin bir babun kolu üretmek olduğunun ve bunun ertesinde ise üretilen bu kolu hiçbir yan etki oluşturmayacak şekilde tek kolu olmayan bir babuna eklemlemeyi amaçladıklarını söylüyor. Nihai hedef ise tahmin edebileceğimiz gibi insan hücrelerinde de tüm doku türlerinin ve kasların yeniden canlandırılmasının yolunun açılması.

Detay için: http://www.sciencealert.com/scientists-produce-the-first-lab-grown-limb

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu