Kültür-Sanat

Pieter Brueghel – Rönesans Ressamı

Pieter Brueghel (1525 – 1569 Hollanda), yaşadığı döneme ilişkin sosyal yaşamı, mesela bir köy düğününü, savaşları, çocukların oynadığı oyunları ve aslında umudu, saflığı ve ölümü resmetmiş tüm çıplaklığıyla…

Pieter Brueghel
Bu resimde kendisini çizdiği düşünülmektedir

Daha sonra kızı Mayken’le evleneceği Pieter Coecke van Aelst’ in çırağıydı. Fransa ve İtalya’da bulunduktan sonra 1551’de ressam loncasına “usta” olarak kabul edileceği Antwerp’e geçti. 9 Eylül 1569’da Brüksel’de öldü. Her ikisi de daha sonra ressam olan iki oğlu vardır. Ancak babaları öldüğünde çok küçük olduklarından ondan eğitim alamamışlardır.

Sanatçının eserlerinde sıkça rastlanan tema savaşlar, yıkımlar, perişan insanlar ve bu dönemlerdeki dayanışma çabalarıdır. “Ölümün zaferi”yle insanlığa ve olup bitene tepkisini koyarken, neredeyse hepimizin aynı çocuk oyunlarıyla büyüdüğümüzü anımsatan olgunluk dönemi resimlerinden “Çocuk oyunları” bizi ortak saflığa davet eder.

1570 yılında basılan bu gravürün altındaki Flemenkçe dizede şunlar yazıyor: "Bütün bu savaş ve kavga, hepsi para ve mal için." Resim, savaşların sebebinin insanların paraya ve zenginliğe olan düşkünlüğü olduğunu gözler önüne seriyor.
1570 yılında basılan bu gravürün altındaki Flemenkçe dizede şunlar yazıyor: “Bütün bu savaş ve kavga, hepsi para ve mal için.” Resim, savaşların sebebinin insanların paraya ve zenginliğe olan düşkünlüğü olduğunu gözler önüne seriyor. (Detaylardaki para kasalarını, para torbalarını, hazine sandıklarını fark etmişsinizdir)
Köy Düğünü
Köy Düğünü
Flemenk Atasözleri, tahta pano üzerine yağlıboya, 1559
Flemenk Atasözleri, tahta pano üzerine yağlıboya, 1559

Hollandalı Rönesans ressamı, Hollanda ve Flaman Rönesansı resim sanatının en önemli sanatçısıdır, aynı zamanda matbaacıdır. Büyük resimlerde köy hayatının odak noktası haline getirilmesinde öncüydü.
Dini konular, resmin doğal konusu olmaktan çıktığında büyüyen ilk nesil sanatçılardan biri oldu. Bunun yerine natürmort resimler aracılığıyla görsel dünyayı “haritalandırmaya” ve köylü yaşamın günlük sahnelerini tasvir etmeye odaklandı. İlginç bir şekilde Bruegel, Flaman sanatının diğer dayanağı olan portreleri yapmadı. Eğitiminden ve İtalya seyahatlerinden sonra 1555’te Anvers ‘e yerleşmek için geri döndü ve burada esasen günün önde gelen yayıncısı için baskılar yapan üretken bir tasarımcı olarak çalıştı. Ancak on yılın sonlarına doğru ana ortamının resmini yapmaya başladı ve tüm ünlü resimleri erken ölümünden on yıldan biraz daha uzun bir süre önce, muhtemelen kırklı yaşlarının başlarında ve gücünün zirvesinde yaptı.

Çocuk Oyunları
Çocuk Oyunları (dikkatli bakın tanıdık gelebilir)
Körün Kıssası
Körün Kıssası
Babil Kulesi 1563 (Viyana versiyonu) 114 × 155 cm
Babil Kulesi 1563 (Viyana versiyonu)
114 × 155 cm
Babil Kulesi 1563 (Rotterdam versiyonu) 60 × 74,5 cm
Babil Kulesi 1563 (Rotterdam versiyonu) 60 × 74,5 cm
İkarus'un Düşüşü Sırasında Bir Manzara, 1558, Tuval üzerine yağlıboya, 73,5 × 112 cm
İkarus’un Düşüşü Sırasında Bir Manzara, 1558, Tuval üzerine yağlıboya, 73,5 × 112 cm
Ölümün Zaferi 1562, Ahşap üzerine yağlıboya, 117 x 162 cm
Ölümün Zaferi 1562, Ahşap üzerine yağlıboya, 117 x 162 cm
Kış ve Av
Kış ve Av
Hasat Zamanı
Hasat Zamanı

Deniz Kartal (kartaldeniz@yahoo.com)

Wiki’den ve google art sayfalarından faydalanılmıştır.

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu