Arka Bahçemiz

Sil Baştan Başlamak: Kartalın yeniden doğması gibi…

Değişmek, yenilenmek, pes etmemek…Kartalların hayatta kalabilmek için geçirdiği acı dolu süreçlerini anlatan bu efsane* bize ilham  ve cesaret verecektir.

 

Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için, 40 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır. Kartalın yaşı 40′a dayandığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzunlaşır ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır.    

Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır.

Dolayısıyla kartalın burada iki seçimden birisini yapması gerekir. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir.Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir.

Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde yuvasında kalır.   

Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.   

*Editörün Notu: Efsane kelimesini kullanmamızın nedeni yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda aslında tüm dünyada milyonlarca kez anlatılan bu hikayenin mümkün olmadığının University of Minnesota bünyesindeki The Raptor Center tarafından açıklanmış olmasıdır.

Ancak benzetmeler bazen insanın hayalgücünü harekete geçirebilir. Bu bakış açısıyla, kendimizi kartalın yerine koysak acaba hayata bu kadar azimle sarılabilir miydik?

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu