Gelecek

DNA bilgisinden yüz tanıma yapılabilecek

Araştırmacılar, DNA’dan elde edebildikleri bilgileri bir üst boyuta taşıdı.

DNADNA örneği bulunan suçlunun yüzü tahmin edilebilecek…

Artık DNA bilgileri sadece göz veya ten rengini değil, insanların yüz şeklini de ortaya çıkaracak.

ABD’li araştırmacılar, suçluların sabıka fotoğrafları üzerinde yaptıkları araştırmalar sayesinde, insanların 3D görünümleriyle genetik bilgileri arasında bağlantı kurmayı başardı.

Bilim insanları, yüz hatlarını ortaya çıkaran DNA bilgilerini filtreden geçirerek, kimlik tespitinde yeni ve çok önemli teknolojilerin temelini attıklarını belirtti.

Pennsylvania State Üniversitesi’nden Mark Shriver’ın başını çektiği araştırmada, ‘Suç mahalinde bırakılan DNA’dan yararlanarak şüpheli sayısının azaltılabileceği’ ifade edildi.

Araştırmacılar, son derece etkili olan yeni yöntem sayesinde bir kişiye ait genetik bilginin aynı soydan olan kişilerin, ölmüş olan atalarının belirlenmesi, hatta nesli yok olmuş insan türlerinin tespit edilmesinde bile kullanılabileceğini’ belirtti.

Shriver ve ekibi, ABD, Brezilya ve Yeşil Burun Adaları’nda yaşayan ve Batı Afrika ile Avrupa kökenli olan 592 kişinin yüzlerine ait 3D analiz gerçekleştirdi.

Elde edilen tüm görüntülerden, tüm yüz hatları ortamala olan ‘ortalama surat’ elde edildi.

dna_face2

Üç gen havuzu tüm ipuçlarını veriyor

Araştırmacılar, DNA ile tespit edilmesi kolay olan göz ve ten renginin ötesinde, tanımlanması oldukça zor olan gözler arasındaki mesafe, burnun genişliği ve dudak üstü ile burun altı arasındaki oyuğun şekli gibi detayları belirlemeyi amaçladıklarını belirtti.

Göze fazla çarpmayan detayları belirleyen genleri tespit etmenin de zor olduğunu belirten Shriver, insan karakteri ve görünümü belirleyen gen sayısının 24 bin civarında olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, deneylerinde kendilerine görünüm hakkında bilgi verecek üç ana gen grubu seçti. İlk ikisi kişinin kadın veya erkek olduğuna, üçüncüsü ise kökenini, yani soyuna işaret eden gen olarak seçildi. Deneklerden elde edilen görüntüler arasında yapılan karşılaştırmalar, Avrupa ve Afrika kökenli insanlar arasındaki farklılığın dudak ve burunda; cinsiyetler arasındaki farkların ise gözler, yanaklar ve burnun şeklinden anlaşılabileceğini gösterdi.

Üçüncü kategori gen havuzunu, insanların yüz hatlarında değişime neden olan Jackson-Weiss sendoromu gibi hastalıklardan seçen araştırmacılar, genom izlerini takip edebilmek için 24 farklı coğrafi yer tespit etti. Üç gen havuzu kullanılarak, tüm deneklere ait yüz hatları genel olarak oluşturabildi.

dna_face3

Araştırmacılar, elde edilen başarıya rağmen bilgisayar ortamında oluşturulan görüntülerin kişinin yüzünü eksiksiz olarak oluşturamadığını belirtti. En büyük nedenlerden biri, burnun şeklini değiştiren iklim gibi çevre faktörleri olarak belirtildi. Shriver, gelecekteki araştırmalar için zemin kuran çalışmalarının, daha fazla genin araştırılmasıyla devam edeceğini belirtti.

Kaynak: scienceagogo.com

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu