Onun bir keskin bakışı Afgan halkının kaderinin sembolü oldu…
Sharbat Gula
12 yaşındayken çekilen fotoğrafıyla 1985 yılında National Geographic dergisinin kapağında yer almış, genç kızın korku dolu bakan yeşil gözleri ona tüm dünyada tanınırlık kazandırmıştı.
Sharbat Gula, Sovyetler Birliği ve Afganistan arasındaki savaş sırasında öksüz kaldı. 1984 yılında Pakistan’da bulunduğu Nasır Bağ mülteci kampında Steve McCurry tarafından fotoğrafı çekildi. Gula, kamptaki okulda öğrenciydi. Afgan kadınların fotoğraflarını çekmek konusunda zorluklar yaşayan Steve McCurry, eline geçen fırsatı iyi değerlendirdi. Gula fotoğrafı çekildiğinde yaklaşık on üç yaşındaydı.
Bu fotoğraf, National Geographic 1985 haziran sayısında “Afghan Girl” (Afgan Kızı) başlığıyla yayımlandı. Şarbat Gula keskin bakışları ve yeşil gözleriyle, seksenli yıllardaki Afgan savaşının ve mültecilerin tüm dünyaya yayılan simgesi oldu. Fotoğraf ayrıca yayın dünyasında en fazla bilinen fotoğraf unvanına sahiptir ve “Üçüncü Dünyanın Mona Lisa’sı” diye tanımlanmıştır.
Fotoğrafı çeken Steve McCurry, Sharbat Gula’yı 17 yıl aradıktan sonra 2002 yılında bulmuştu. Aradan yıllar geçmiş, Gula evlenmiş ve üç kız çocuğu olmuştur. O fotoğrafın neden bu kadar etki yarattığına pek de bir anlam verememiştir Şarbat Gula. Hatta McCurry yıllar önce çektiği o küçük kızın fotoğraf baskısını gösterdiğinde Gula biraz utanmıştır. Küçük Afgan mülteci kızın üzerindeki örtünün yırtık olması biraz utanmasına neden olmuştur. Sonrasında McCurry’nin çektiği Şarbat Gula fotoğrafları National Geographic’in Nisan 2002 sayısına “İşte O” başlığıyla yeniden kapak olur.
Bu yorgun yüzde, değişmeyen tek şey, herkesin hafızasına kazılmış keskin bakan, parlak ve yeşil gözler…
Aşağıdaki kısa videodan hayat hikayesini izleyebilirsiniz:
Bir fotoğraf bazen bin sözden daha etkilidir. Sharbat Gula‘nın bu meşhur fotoğrafı hiç şüphesiz onlardan bir tanesi.
Şarbat Gula, 2021 Kasım ayı içinde İtalya’ya göç etti. 2021 Ağustos ayında Afganistan’da yaşanan ve Taliban’nın yönetimi ele geçirdiği olaylardan sonra Gula’nın ülkesini terk etmek üzere yaptığı yardım talebine yanıt olarak, İtalya Başbakanlığının, Afgan vatandaşları için yürürlükte olan tahliye, kabul ve entegrasyon programı çerçevesinde, “Afgan Kızı”nın İtalya’ya seyahatini ayarladığı ve Roma’ya ulaşmasını sağladığı belirtildi. O şimdi Roma’da yaşıyor.
“NATO: Emperyalist Yayılmacılığın Hizmetinde Bir Savaş Makinası” Başlıklı yazımızı da okumak isterseniz…
Dünyalılar