Tarih

Kargalar Hakkında Bilmediklerimiz

Bilim Adamları Şaşkınlık İçinde: Bir Karga Kendine Alet Yaptı

Zooloji uzmanları tarafından kedi, köpek ve papağan gibi hayvanları geride bırakarak dünyanın en zeki 6. hayvanı seçilen kargada, aletleri kullanma yeteneği mevcuttur. Bilimsel bir deneyde bir karganın önüne konulan içi yem dolu şişeye fiziksel yapısı itibariyle giremeyen karga, şişenin yan tarafına konulan dal parçasını gagasıyla büküp bir kaşık haline getirdikten sonra şişenin içindeki yemi alabilmiştir. İnsanlar arasında kargalar hakkında çok sayıda ortaya atılan söylentilerden birisi de kargaların 100 yıl ila 250 yıl hatta bazı iddialara göre 350 yıl yaşadıkları yönündeki söylentilerdir.

Yunan didaktik şiirinin önemli ozanlarından biri olan Hesiodos (M.Ö. 8. yy – 7. yy) bir eserinde karganın ömrünün insan ömründen dokuz kat daha uzun olduğunu ileri sürmüştür. Yazılı edebiyatta kendilerine bu şekilde yer bulan kargalar, çeşitli milletlerin mitlerinde ve geleneklerinde “uzun ömürlülüğün” sembolü haline gelmişlerdir. Günümüzde kargaların bu kadar uzun yaşadığına dair söylentilerin temeli özellikle Antik Yunan ve Roma döneminde kargaların “uzun ömrün” sembolü olmasından kaynaklanmaktadır. Tarihte insanlar tarafından istihbarat amacıyla da kullanıldığı bilinen kargalardaki en ilginç özellik ise gördüğü her farklı insan yüzünü birbirinden ayırt etmesi ve tanıyabilmesidir. Ayrıca pek çok ülke miti’nde “Ölümsüzlük” ve “Savaş ve Ölüm Tanrısı” gibi sıfatlarla tanımlanan kargalardan, genellikle eski inançlarda korkulduğu görülmektedir.

Bilimsel açıdan bakıldığında, tarihte en yaşlı karganın 59 yaşında öldüğü belgelenmiştir. Bunun haricinde genellikle 20 ile 30 yaşları arasında öldükleri görülen kargaların, 100, 250 hatta 300 yıl yaşadıkları miti tarihsel bir takım halk söylemlerinden ibarettir.

Sami Mert EĞİLMEZER /Tarih Kronikleri

www.dunyalilar.org

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu