Rüya uyarımları ve rüya kaynakları ne demektir? Bu soruyu, ”Rüya mideden gelir” şeklindeki özdeyişe referans vererek cevaplandırabiliriz. Söz konusu kavramların arkasında, rüya uyku bozukluğunun bir sonucu olarak gören bir teori vardır. Uyku esnasında rahatsız edici bir şey meydana gelmezse, rüya görülmez. Rüya, sözü edilen rahatsızlığa yönelik tepkidir.
Rüyaların heyecan verici sebeplerine ilişkin açıklamalar, yazarların verdiği malumatlarda fazlasıyla geniş bir yer kaplamaktadır. Rüya konusu, biyolojik araştırmalar kapsamına alındığından bu yana gündemdedir. Bu gayet normaldir. Rüyayı ilahi bir tebliğ olarak yorumlayan eskiler onun meydana gelmesine sebebiyet veren, bir uyarım kaynağını aramayı düşünmediler. Rüya, ilahların ya da kötü ruhların iradesinden kaynaklanıyordu. İçeriği ise, bu ilahların ya da kötü ruhların bilgileri veya amaçları doğrultusunda belirleniyordu. Bilim açısından bakıldığında ise, kısa süre sonra bir soru gündeme geldi. Rüyanın sebebi her zaman aynı mıydı? Yoksa çeşitli sebepler var mıydı? Böylece, dikkate alınması gereken bir mevzu da ortaya çıktı: Acaba rüyanın kökeninin tespiti psikolojinin konusu muydu, yoksa fizyolojinin konusu mu? Görünüşe göre yazarların çoğu, uyku bozukluğunun sebeplerinin, yani rüya görmenin kaynaklarının, çeşitli türden olabileceğini kabul ediyorlar. Bu demektir ki, hem bedensel uyarımlar , hem de ruhsal uyarımlar, rüyaların görülmesine sebep teşkil edebilirler. Rüya kaynakları arasında bulunan sebeplerden şu ya bu sebebin tercih edilmesi ve rüya oluşumunu bağlamındaki önemleri doğrultusunda, bu sebeplerle alakalı olarak bir hiyerarşinin kurulması bakımından, görüşler çok farklı istikametlerde yer alır.
Rüya kaynaklarının listesini eksiksiz olarak ortaya koyduğumuzda, bu bağlamda dört tür kaynağın mevcut olduğunu görürüz. Bu türler, rüyaların sınıflandırılması için de kullanılmıştır.
1) Harici duyusal uyarımlar
2) İçsel (Öznel) duyusal uyarımlar
3) İçsel, organik ve bedensel uyarımlar
4) Psişik uyarım kaynakları
Düş Yorumları – Sigmund Freud
Dünyalılar