İnsanın kendine güvenmesi, sağlıklı ve üretken bir hayatın anahtarı gibidir. Bu güveni elde etmek için de belli şeylerin bilinmesi gerekir. Okulda öğrendiklerinizin aksine tek bir şeyde çok başarılı olmaktansa pek çok şeyi azar azar da olsa bilmeniz daha iyi bir şeydir. Sonuçta, iyi kötü, herkesin yapmayı bilmesi gereken şeyler de vardır. İşte onlardan bazıları…
1. Ateş Yakmak: Ateş, yaşam için en temel iki gereklilik olan ışık ve sıcaklığı verir. Hayatınızın şu ya da bu döneminde bu bilgi sizin için fazlasıyla önemli olabilir.
2. Bilgisayar Çalıştırabilmek: Bugünlerde belki de en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri bir bilgisayarı en azından ortalama seviyede kullanabilmektir. Ayrıca yardıma ihtiyacı olanlara da el uzatmak güveninizi artırabilir.
3. Google’ı Etkin Biçimde Kullanabilmek: Google her şeyi bilir. Google’da bir şeyleri bulmakta zorluk çekiyorsanız sorun Google’da değil sizdedir.
4. Kalp Masajı ve Heimlich Pozisyonunu Bilmek: Yardımınıza ihtiyacı olan kişi bir gün eşiniz ya da çocuklarınız olabilir. Bu yüzden ilk yardım yapmayı ve suni solunumu kesinlikle öğrenin.
5. Vitesli Araç Kullanmak: Evet, Hollywood filmlerindeki o tuhaf kaçış sahneleriyle her daim karşılaşmıyor olabilirsiniz fakat gün gelir bu bilgiye sahiden ihtiyaç duyarsınız.
6. Basit Düzeyde Yemek Yapmak: Kendinize bir yumurta bile pişiremiyorsanız hayatta kalmanız olanaksız gibi bir şeydir. Başkalarına muhtaç olmak istemiyorsanız bunu kesinlikle öğrenmelisiniz.
7. İnsanların Dikkatini Çekebilecek Bir Öykü Anlatmak: İnsanların dikkatini çekemiyorsanız nefesinizi boşa tüketmeyin.
8. Fiziksel Bir Kavgada Kazanan Olmak ya da Bu Durumlardan Kaçınmak: Her iki şekilde de kazanan siz olursunuz.
9. Kötü Haber Vermek: Birilerinin bunu yapması gerekir. Maalesef bir gün gelecek ve bu kişi siz olmak zorunda kalacaksınız.
10. Lastik Değiştirmek: Biliyorsunuz lastiklerde hava vardır ve içinde hava olan şeyler er ya da geç patlar.
11. İyi Bir İş Görüşmesi Geçirmek: Gergin bir biçimde panik hâline görüşmeye girerseniz işi almanız imkansızlaşacaktır. Bu yüzden kendinizi kontrol altında tutmayı öğrenmeniz gerek.
12. Zamanı İyi Yönetmek: Bunun tersi zamanı boşa harcamaktır ve bu zaman zaman iyi karşılansa da her zaman kabullenilebilecek bir şey değildir.
13. Hızlı Okumak: Bazen bilmeniz gereken tek şey olayın ana fikridir ve bunun için bile geç kalırsınız.
14. İsimleri Hatırlamak: İnsanlar size “Hey sen!” diyerek seslendiğinde ve karşınızda kıvaranarak isminizi hatırlamaya çalıştığında hoşunuza gider mi?
15. Taşınmak: Taşınmak her zaman ilk tahmin ettiğinizden çok daha zordur.
16. Az Eşyayla Seyahat Etmek: Yalnızca ihtiyacınız olan şeyleri yanınıza alın. Bu hem daha ucuz hem daha kolay hem de daha akıllıca.
17. Polisle Başa Çıkabilmek: Hapis eğlenceli bir yer değildir. Bunu kesinlikle öğrenmeniz gerekir.
18. Yön Tarif Etmek: Kimse olduğu yerde daireler çizmeyi sevmez. Bunu öğrenin ve birilerine bu konuda yardımcı olun.
19. Basit Bir Bütçe Yapmak: Borçlu olmak sahiden hoş değildir. Bu işin anahtarı da kolay bir bütçe hazırlamaktır.
20. Yüzmek: Yeryüzünün yüzde 71’i suyla kaplı. Yüzmeyi öğrenmek iyi bir fikir olabilir.
21. Paralel Park Etmek: Paralel park etmek, standart ehliyet belgesi sınavlarında bilinmesi gereken bir şeydir ancak yine de çoğu insan bunu nasıl yapacağını bilemez. Peki bu nasıl mümkündür?
22. Kendi Alkol Sınırını Bilmek: Aksi takdirde ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
23. İyi Meyve-Sebze Seçmek: Çürümüş meyve ve sebzeler hem çok kötü tat verir hem de sizin için korkunç bir sürpriz gibidir.
24. Balta, Çekiç ya da Testere Kullanmak: Bu malzemelere ihtiyaç duyan bir tek marangozlar değildir. Temel araç-gereçlerle ilgili bilgi, herkeste olması gereken bir şeydir.
25. Temel İlk Yardım Uygulamak: Bir yarayı sarabilmek için ne doktor ne de dâhi olmanıza gerek var. Üstelik bu sahiden de önemli bir şey.
26. Kullanımı Yaygın En Az İki Dil Konuşabilmek: Dünya nüfusunun yalnızca yüzde 25’i İngilizce konuşabiliyor. En azından geriye kalan yüzde 75’iyle iletişim kurabilmeniz iyi olurdu.
27. Düzgün Mekik ve Şınav Çekmek: Bilinçsiz yapılan şınav ve mekik hareketleri vücudunuzu incitip zaman kaybına sebep olmaktan başka bir şey yapmaz.
28. İltifatta Bulunmak: Birine verebileceğiniz en güzel hediye ona söyleyeceğiniz güzel bir sözdür. Üstelik bedava!
29. Uzlaşmak: Güzel bir anlaşma bir ya da iki soru ötenizde olabilir.
30. Başkalarını Dikkatlice Dinlemek: Ne kadar az konuşup çok dinlerseniz o kadar öğrenir, o kadar az şey kaçırırsınız.
31. Temel Coğrafya Bilgilerini Gözden Geçirmek: Küçük kürenizin dışında neler olduğunu bilmiyorsanız çoğu insan pek de bir şey bilmediğinizi düşüneceklerdir (büyük olasılıkla haklıdırlar da).
32. Oda Boyamak: Badana bedeli için ödediğiniz paranın yüzde 90’ı emek için istenir. Basit boya işleri için başkalarına dokuz katı daha fazla para vererek yaptırmak yerine kendiniz de işin başına geçebilirsiniz.
33. Kısa, Açıklayıcı Bir Konuşma Yapmak: Bir sonraki şirket toplantısında patronunuz son bir ayda ne üzerine çalıştığınızı sorarsa kısa fakat açıklayıcı bir cevap verebilirseniz patronunuz esnemeden sizi takdir edecektir.
34. Fotoğraf Makinesine Gülümsemek: Fotoğraf çekilirken gülmekten kaçınan insanlar çok can sıkıcıdır!
35. Tuhaf Durumlara Düşmeden Flört Etmek: Başarılı flörtle felaket arasında çok ince bir çizgi vardır. Çok üzerine düşerseniz kaybedersiniz. Yeterince üzerine düşmezseniz de kaybedersiniz.
36. Kullanışlı Notlar Tutmak: Gereksiz notlar gereksizdir ve not almamak da başarısızlığın tarifi gibidir. Bu yüzden bu öğrenilmesi gerekli bir şeydir.
37. Saygılı Bir Konuk Olmak: Aksi takdirde arkadaş evi yerine otelde kalmak durumuna düşersiniz.
38. İyi Bir İlk İzlenim Bırakmak: Aristoteles, “İyi bir başlangıç işi yarılamaktır,” demiştir.
39. Harita ya da Pusulayla Yön Bulmak: Ya GPS’iniz bozulur ve bilmediğiniz bir yerde kalıverirseniz?
40. Düğme Dikmek: Yeni gömlek almaktan daha ucuz olduğu kesin.
41. Ev Sineması Sistemini Kurmak: Uzay bilimi değil ya! Sırf bu iş için birine para ödemek tembellikten başka bir şey değil.
42. Klavye Kullanmak: Bunu öğrenmek tüm yaşantınız içinde sizi boşa harcayacağınız günlerden kurtarabilir.
43. Kimlik Bilgilerini Korumak: Siz hırsız olan taraf değilseniz kişisel kimlik hırsızlığı pek de eğlencelidir denilemez. Dikkatsiz davranmayın.
44. Bilgisayarda Temel Güvenlik Önlemleri Almak: Karmaşık şifreler oluşturmak ya da firewall kullanmak için bilgisayar bölümünde okumanıza gerek yok. Bunları halledebilirseniz pek çok sıkıntıdan kurtulursunuz.
45. Yalanı Ortaya Çıkarmak: İnsanlar yalan söyler. Bu hayatın acı bir gerçeği.
46. Vaadlerde Bulunmadan Bir Randevuyu Tamamlamak: Tutmaya niyetinizin olmadığı vaadlerde bulunmanın bir bahanesi olamaz. Ayrıca çok az tanıdığınız biriyle ilgili karar vermenin de bir mantığı yoktur.
47. Leke Çıkarmak: Yalan yok, yeni bir şey almaktan çok da ucuz!
48. Evi Temiz Tutmak: Temiz bir ev, temiz ve düzenli bir yaşam tarzının temelidir.
49. Bir Bebeği Kucağa Almak: Bir bebeğe zarar vermek istemezsiniz herhalde.
50. Akü Aktarmayla Araba Çalıştırmak: Hem yürümekten iyidir hem de çekiciye para vermekten kurtulursunuz.
Arda Ilık
Dünyalılar