Günümüzde çocuklar, özellikle büyük şehirlerde yaşıyorlarsa, artık oyun oynamıyorlar. Oyun anlayışı gelişen teknoloji ile değişti ve çocuklarımızı aslında bizlerden daha fazla yalnızlaştırdı. Onlara o kurs, bu okul diye yarış atı gibi davranmadan önce en iyi eğitim olanağı olan oyunun gelişimlerine sağladığı avantajları bir eğitimcinin kaleminden okuyalım.Hayatının herhangi bir döneminde oyun oynamamış hiç kimse yok gibidir. Her insanın hayatında geçmişte oynadığı oyunların önemli bir yeri vardır. Oyunun çocuğun karakteri ve kişilik gelişiminde etkileri nelerdir? Anne ve babaların çocuklarıyla oyun oynamalarının önemi nedir? Bir öğretmen olarak bunu irdelemek istedim.
1- Oyun oynamak çocuklarımızdaki
2- Oyun oynamak çocuklardaki “empati ve sempati duygusunu“ geliştirir. Oyunda almış olduğu role bürünerek o rolde yaşayan insanların hayatlarını anlama şansını elde eder.
3- Oyun oynamak çocuklardaki “ konuşma” potansiyelini arttırır.
4- Oyun oynamak çocuklara kurallara uymasını öğretir, eğer kurallara uymaz ise neler olacağını deney imleme şansını sunar.
5- Oyun oynamak çocuklardaki “çözüm bulma“ duygusunu geliştirir.
6- Oyun oynamak çocuklardaki “paylaşma” duygusunu geliştirir.
7- Oyun oynamak çocuklardaki “iletişim” duygusunu geliştirir, aynı dili konuşmasalar bile aynı oyunda eğlenebilirler.
8- Oyun oynamak çocuklara “eğlenme“ fırsatı sunar.
9- Oyun oynamak çocuklara karşısındaki bir başka çocuğu anlama fırsatını sunar.
10- Çocuklar oyun oynarken bir nesne ya da aleti kullanmayı öğrenirken aynı zamanda hayal gücünü geliştirerek kullandığı materyaller arasında transfer yapmayı öğrenir, sopayı bacaklarının arasına alarak at gibi binebilir.
11- Oyun oynarken oyunda almış rolü canlandırırken hayatın içinde olan meslekler konusunda fikir sahibi olma şansını elde eder.
12- Oyun oynamak çocuğun motor faaliyetlerini geliştirir.
13- Oyun, çocuğa canının istediği zamanlarda değil; sırası geldiğinde yapması gerektiğini öğretir.
14- Ailesi ile iletişiminde ağlayarak elde ettiği her şeyi, oyun oynarken başka çocuklar tarafında ağladığında elde edemeyeceğini, hatta “mızmız ya da sürekli ağladığı için” bir daha ki seferde oyuna alınmayacağı uyarısını aldığında; duruma, kişilere şartlara göre“davranışlarını şekillendirmesi” gerektiğini öğrenir.
15- Çocuklar oyun yoluyla duygusal olarak deşarj yaşarlar. Oyun yaşı çocuğun duygularını anlamlandıramaz, oyun çocuğa aynı zamanda duygularını da dile getirme fırsatı sunar.
16- Sosyalleşme becerisini güçlendirir. Yeni arkadaşlar edinir.
17- Bir gruba ait olmayı, birlikte hareket edebilmeyi öğrenir.
18- Oyun oynarken farklı sosyal çevrelerden arkadaşlar edinir bu sayede yeni bilgiler ,kelimeler, lezzetler, malzem
19- Çocukları oyun oynarken izlediğinizde çocuğunuzu gözlemleme şansını elde edersiniz, çocuğunuzun olaylar karşısında vermiş olduğu tepkileri, yaşıtl
20- Oyun çocuklara hayatta her zaman kazanamayacağını, her işte ilk seferde mükemmel olamayacağını,ye
Bahar Sarıkaya