Bilim Teknoloji

Web Siteleri Nasıl Çalışır?

Hemen hemen her gün kullanmamıza rağmen, internet çoğumuza hala gizemli gelebilir. Karmaşık görünse de, web sitelerinin çalışma şekli aslında basittir. Bir web sitesinin internette görüntülenmesi için bir alan adına (domain) ve sitenin dosyaları için bir sunucu üzerinde alan kiralamaya yani hosting hizmetine ihtiyaç duyulur.

Sunucular, tonlarca bilgiyi depolayan ve veritabanlarından bilgi çekip tarayıcınıza sunabilen internete bağlı, güçlü bilgisayarlardır. Ancak donanımları, korunması ve bakımı çok pahalı olduğu için genellikle hosting sağlayıcıları aracılığıyla kiralanırlar. Hosting firmaları bir nevi dijital otel gibi binlerce sunucuyla web sitelerine ev sahipliği yaparlar, birisi web sitenizi ziyaret ettiğinde sitenizin görüntülenebilmesi için sunucularındaki verilerinizin aktarılmasına olanak tanıyan teknolojik altyapıyı sağlarlar.

  • Web siteleri, sayfaların düzenini, tasarımını ve içeriğini meydana getiren kodlardan oluşur. Metin veya görseller gibi sayfa öğelerinin tümü, kod halinde yazılmıştır. Bir ziyaretçi, tarayıcısının adres çubuğuna bir sitenin adresini (alan adı/domain) yazdığında, bilgisayarı, sitenin dosyalarını, kodlarını tutan web sunucusuna bağlanmak için bir istek gönderir.
  • Her web sitesinin adresi veya alan adı, bulunduğu web sunucusunun IP adresine bağlıdır. Web sitelerine doğrudan IP adresleri üzerinden de ulaşılabilir, ancak hatırlaması ve yazması kolay olmadığından alan adlarıyla eşleştirilmişlerdir. Tarayıcınız tarafından gönderilen web sayfası talebini alan sunucya ulaşmadan önce istek, sunucunun IP adresini arayan DNS’den geçer. DNS’i alan adlarına karşılık gelen IP adreslerini bulmaya yarayan büyük bir adres defteri olarak düşünebilirsiniz. IP adresleri, Alanı Adı Sunucusu (DNS) aracılığıyla yönetilir. DNS, tarayıcının doğru sunucuya bağlanmasını sağlar.
  • Birkaç saniyenin sonunda web tarayıcısı sunucudaki dosyaları (HTML, CSS, resimler…) ziyaretçinin ekranında görüntüler. Sayfa yükleme hızı kullanıcı deneyimi açısından çok önemli olduğundan bu yükleme süresi için önerilen ideal hız 2 saniyedir.

İnternet kullanıcılarının güncel bir tarayıcıya sahip olmaları önerilir çünkü tarayıcı, kodu anlamayacak kadar eskiyse, web sitesini düzgün görüntüleyemez. Bu nedenle yeni web siteleri eski bilgisayarlarda olması gerekenden farklı görünebilir.

Özetle, web siteleri; bilgisayarlarımızdan ya da akıllı telefonlarımızdan Chrome, Safari gibi tarayıcılara bir site adresini yazdığımızda uzun görünen bir yolu göz açıp kapayana kadar geçmemizi sağlayacak şekilde çalışır. Sunucularda depolanan web sitelerinin verilerinin, DNS ve tarayıcı gibi bileşenlerle ve bilgisayarlarla sunucuları birbirine bağlayan, bilgileri bir yerden başka bir yere taşımaya yarayan devasa bir sistem olan internet aracılığıyla erişilir hale gelmesi bu yolculuğun tamamlanması anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu