Dūnya Sosyal Forumu’ndan akademisyenlere destek
Dūnya Sosyal Forumu’na katılan bazı organizasyon temsilcileri bir deklarasyon yayınlayarak, bir barış metnine attıkları imza nedeniyle Tūrkiye’de gözaltına alınan ve işlerine son verilen akademisyenlere destek verdiler. Aralarında Brezilya’da yaşayan yazar Erol Anar, Avusturyalı gazeteci ve Dūnya Sosyal Forumu organizatörū Leo Gabriel, Brezilya Yerli halkı temsilcisi Kuáwá Apurinã, Yurttaş hareketi adına Celio Turino, sendika ve ūniversite temsilcilerinin de imza attıǧı Tūrk hūkūmetine yönelik bir çaǧrı gerçekleştirildi.
Deklarasyonda şöyle denildi: “Bazi akademisyenler, Tūrk hūkūmetinin Kūrtlere yönelik askeri operasyonlarını eleştirdikleri için, gözaltına alınmış, tehdit edilmiş ve işlerine son verilmistir. Turk Basbakani, akademisyenlere çagri yaparak imzalarini geri çekmelerini talep etmistir. Biz aşaǧıda imzası olanlar akademisyenlere yönelik baskıları kınıyor ve Turkiye’de ve tūm dūnyada dūşūnceyi ifade özgūrlūǧū istiyoruz. Bunun için Dūnya Sosyal Forumu gerçeklestiriliyor. Tūrk hūkūmetini dūşūnce özgūrlūǧūne ve demokrasiye saygı göstermeye ve Kūrtlerin temsilcileri ile diyalog kurarak, sorunu barışçıl yöntemle çözmeye çaǧırıyoruz. ”
Dūnya Sosyal Forumu 19-23 Ocak tarihleri arasında Brezilya’nın Porto Alegre kentinde, dūnyanin dört bir yanından hūkūmet dışı organizasyon temsilcisinin katılımıyla ” Barış, Demokrasi ve Halkların Hakları” başlıǧı altında gerçekleştirildi. Forum’da “Dunyalilar.org” ve “Özgūr Üniversite”nin de desteklediǧi iki söyleşi gerçekleştiren yazar Erol Anar, 19 Ocak tarihinde, Porto Alegre’de Dūnya Forumu’nun açılışında yaptıǧı konuşmada ise, Tūrkiye’de hūkūmetin Kūrtlere, yonelik baskılarından, Aleviler, Çerkesler, Lazlar, gayri mūslim azınlıklar, ezilenlerin ve isçilerin sorunlarından söz etti.
Dūnyalılar