Çevre

Aziz Nikolaos’un izinde 100 kilometre yolculuk

Tarihi, kültürel ve doğal zenginliğiyle eşsiz bir Açıkhava müzesi olan Anadolu coğrafyası yüzlerce yıldır gezginlerin ve macera tutkunlarının ilgi odağı. Bu benzersiz müzeyi yaşamanın en güzel yolu da üzerinde yürümek. İngiliz gezgin ve yazar Kate Clow’un girişimiyle Likya Yolu ve St. Paul Yolu gibi uzun mesafeli rotalarla başlayan yürüyüş tutkusu, Edirne’den Ardahan’a, Antalya’dan Rize’ye Anadolu’nun gizemini yeniden keşfedeceğiniz onlarca parkurun ortaya çıkmasını sağladı. Yürüyüşe açılmış olan Türkiye’deki 19 yürüyüş rotasına son eklenen yollardan biri de Antalya’nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Yolu.

Aziz Nikolaos

“Demre ve Beymelek’te Kültür ve İnanç Turizminin Gelıştirilmesi Aziz Nikolaos’un Seyahatleri” adıyla hayata geçirilen projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Beymelek’in son Belediye Başkanı Osman Güngör, geçimini tarımla sağlayan Beymelek’te alternatif gelir kaynağı olarak turizmi öngördüklerini ve böyle bir girişim başlattıklarını belirterek, “Bölgede kişi başına düşen tarım arazisi miktarı bir dönümden bile azdı. Bu durum geçim sıkıntısında dolayı göçe neden olabilirdi. Bunun önüne geçebilmek için BAKA’nın da desteğiyle kırsal turizme geçtik. Amacımız kırsaldaki insanları yaşadıkları yerde tutabilmekti. Bu kapsamda 10 köy evi ile bir okul binasının restore edilmesi planlanıyor. M.Ö 250-200 yıllarında yaptırıldığı belirtilen İsion kalesini de restore ettirdik. Bölgedeki 13 antik kent ve bu kentleri birbirine bağlayan yollar, şapellerle ilgili bilimsel verileri elde ederek inanç turizminin rotasını oluşturduk. Daha önce sahile göç eden insanlarımız bu projenin hayata geçmesinin ardından geri dönmeye başladı. Proje, bir iki odalı evlerde bile turizm olabileceğini göstermiş oldu. Şimdilerde eski evler restore ediliyor”dedi.

Beymelek eski evleri

ROTA, AZİZ NİKOLAOS’UN YOLCULUKLARINI CANLANDIRACAK

Aziz Nicolaos Yolu hakkında da bilgiler veren Güngör, 100 kilometrelik rota üzerinde 38 noktaya kodlar yerleştirildiğini belirterek akıllı telefonlar aracılığıyla çözülen kodlarla yol hakkında Tükçe, İngilizce, Almanca ve Rusça bilgiler verildiğini dile getirdi. Beymelek’ta yaşama geçirilen projenin, bugüne kadar bilim çevreleri de dâhil olmak üzere pek tanınmayan Sionlu Aziz Nikolaos’un yaşadığı, Alacadağ bölgesinin kültürel zenginliğini bir turizm potansiyeline dönüştüreceğinin altını çizen Güngör, geçmişte kutsal sayılan bu bölgenin inananları ve meraklılarını Aziz Nikolaos’un güzergâhında yeniden buluşturacağını kaydetti.

Aziz Nikolaos2

MERMER OCAKLARI EN BÜYÜK TEHDİT

Bölgedeki mermer ocaklarının girişimi olumsuz yönde etkilediğinin de altını çizen Güngör, tarım ve turizm yapılan bir bölgede mermer ocağı açılmasının kendi ayağına kurşun sıkmak olduğunu yetkililere ilettiklerini ve bu yönde hukuki mücadele başlattıklarını dile getirdi.

antik kent ve tarihi dinsel yapı kalıntıları

AZİZ NİKOLAOS’UN MUCİZELERİ KÖYLERDE HALA ANLATILIYOR

M.S 5. yy sonu ile 6. yy başlarında bölgede doğduğu belirtilen Sionlu Aziz Nikolaos’un, kendisiyle aynı adı taşıyan ve ‘Noel Baba’ olarak da anılan Myra Başpsikoposu’nun yeğeni olduğu kaydediliyor. Özellikle bugün Finike, Demre ve Kaş arasında kalan coğrafyaya yayılmış olan kırsal yerleşimlerde mucizeleriyle ün yapmış olan Sion’lu Aziz Nikolaos’la ilgili mucizeler kimi köylerde hala anlatılıyor. Kaş’a bağlı Dirgenler köylüleri, büyüklerinden dinledikleri hikayelerde, geçmişte tüccarların kervanlarına saldırmamaları için kurtların ağzını Aziz Nikolaos’a bağlatıp yola öyle çıktıklarını anlatıyorlar. Yürüyüş tutkunları, rota hakkındaki ayrıntılara ve Sionlu Aziz Nikolaos’un yaşamıyla ilgili bilgilere (http://www.saintnicholasway.com/tr) adresinden erişebilecekler.

Yusuf Yavuz / http://gazeteciyazaryusufyavuz.wordpress.com

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu