Bilim Teknoloji

Bir Virütik Pazarlayıcı Olduğunuzu Biliyor muydunuz?

Virütik pazarlama diye bir kavram duymuş muydunuz? Ya da viral marketing… Birçoğumuz için yeni olan bu pazarlama silahları artık hayatımızın içinde ve aslında hepimiz farkında olmadan her gün bunları kullanıyoruz…

WOMMA (Word Of Mouth Marketing Association) virütik pazarlamayı, ‘genellikle elektronik yollarla hızlı bir yayılma davranışı gösteren, başkalarına aktarmak ya da başkalarıyla paylaşmak amacıyla tasarlanmış eğlendirici, ilginç ya da bilgilendirici mesajların yaratılması olarak tanımlamaktadır.

Virütik Pazarlama bugün bloglar, sosyal paylaşım siteleri, video siteleri, e-mailler ve anında mesajlaşma programları gibi internet araçları kullanılarak uygulanabilmektedir. Reklamların şekil biçiminden, sıradan kullanıcıların ellerinden çıkmış tavsiye yazılarına benzemeleri esas alınır. Bu şekilde tüketiciler ürünleri veya hizmetleri kendi arkadaşlarından duymuş gibi hissedip benimsediklerinden dolayı reklamlar oldukça başarılı olur.

Birde sözcük anlamından da tahmin edeceğiniz gibi virüs enfeksiyonları şeklinde, kısa sürede ve bir o kadar da hızlı yayılan viral reklamlar vardır.

Mesela, Twitter üzerinde takipçisi olduğunuz bir mankenin; yüzünün neredeyse tamamını gözlükle kapattığı, altına da “makyajsız da güzelim” notunu iliştirdiği fotoğraf, sizce bir tesadüf mü? Yoksa sizin de o fotoğrafa dair aklınızda kalan tek şey “gözlüğün markası” mı?

Bu stratejide belirleyici olan, tüketici bütünleşme derecesidir. Bu yüzden düşük bütünleşme stratejisi ve yüksek bütünleşme stratejisi diye ikiye ayrılabilir.

Düşük bütünleşmeye örnek verecek olursak; haber sayfalarındaki, “bu haberi arkadaşınıza gönderin” butonudur. Burada tüketiciden, potansiyel tüketiciye e-mail göndermek için bir düğmeye başlamasından fazlası istenmemektedir.
Yüksek bütünleşmeye örnek verecek olursak; mp3 paylaşım programları kazaa ve limeware’ı ele alabiliriz. Kullanıcıların daha çok şarki paylaşabilmeleri için, kazaa ve limeware’nin daha cok kullanıcısı olması gerekmektedir. Kullanıcı sayısının artması, mevcut kullanıcılar açısından yararlı olacağından, tüketicinin mesaj yayma konusunda aktif katilimi sağlanır. Yani arkadaşınızı o paylaşım programını kullanması için ikna edersiniz.

Bu pazarlama taktiğine ilk olarak 1997 yılında Hotmail kullanıcılarının maillerinin hepsinin altına “Msn Hotmail’i denediniz mi?” gibi otomatik reklamlar vererek, diğer sunuculara giden maillerle çok geniş çaplı kitlelere ulaşımın sağlanmasını verebiliriz. Bu sayede 2001 yılında Hotmail, 40 milyon aboneyle ve dili İngilizce olmasına rağmen 220 ülkede yaygın hale gelmişti.

Günümüzde bu taktiği en iyi uygulayan Hollywood’dur. Harry Potter, Pirates of the Caribbean, Iron Man, Transformers, Twilight, The Dark Knight, Avatar ve son olarak Inception gibi filmlerinin tanıtımları virütik pazarlama ile yapılmıştır. Özellikle filmin çıkmasından birkaç ay önce yayılmaya başlayan söylentilerin neredeyse tüm dünyayı dolaşması dolayısıyla Avatar filmi gelmiş geçmiş en yüksek sinema hasılatı olan 2.7 milyar dolarlık gelir elde etmiştir.

Ve anlaşıldığı üzere bizler, yani piyonlar farkında olmadan her gün birçok şirketin pazarlamasını ve satışını yapmaya, karlarına kar eklemeye devam ediyoruz. Ne diyelim, kolay gelsin…

Derleyen:Sibel Çağlar

Dünyalılar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu