Çin Halk Cumhuriyeti 1.000.000.000’ı aşan nüfusuyla Dünya’nın en büyük nüfusuna sahip ülkesidir. Ekonomisi ve kalifiye elemanları ile her geçen gün gelişen Çin’in gelecekte Dünya’nın yeni süper gücü olacağı tahmin edilmektedir.
Uzay koşulları ile tıpatıp benzerlik içerisinde ki bir kapsülün içinde, 4 bilim insanı, (Biri çiftçi, biri doktor ve ikisi araştırmacı) tam 6 ay boyunca yaşadılar. 3 erkek ve 1 kadından oluşan ekip, 2.000 ‘den fazla başvuru arasından seçildi. Bilim insanları, aynı zamanda sebze yetiştirmek için kullanılan 370 metrekarelik bir alanda domates, patates ve buğday olmak üzere, 25 farklı bitki yetiştirmede de oldukça başarılı oldu.
Projenin teknik direktörü Li Yinghui, deneyin “tam bir başarı” ile gerçekleştiğini söyledi. Uzun süreli konaklamalar ve uzayda seyahat için yaşam destek sistemlerinin yanı sıra, aynı zamanda uzay ortamında yaşayanların sürekli izolasyon etkisinde kalmalarının ruhsal ve psikolojik etkilerinin nasıl bir değişime uğradığının test edildiğini ve bir veri tabanı oluşturulduğunu dile getirdi.
14 Aralık Çarsamba günü 180 gün süren deneyin sona erdiğini ve Güney Çin`de bulunan Shenzhen şehri laboratuvarındaki kapsülden, bilim insanları normal yer çekimli ortama çıktılar. Bu kadar zahmet ve araştırmalar sonucunda Çin, uzay yarışında çok ciddi projeler üreterek, geleceğin Dünya Liderliği konusundaki azmini göstermiş oluyor.
2024 yılında uzayda kuracağı karakol ile dünyada bir ilki gerçekleştirmeye yönelik hazırlıklarda, bu misyon için gerekli olan bilgi ve tecrübeler kullanılacak. Dünyaya besin anlamında fazla bağımlı kalmadan uzay istasyonunda yaşam sürdürülmesi hedefleniyor.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin uzay çalışmalarında ilerleyerek, gelecek için projelerini açıkladı. Çin; 2021 yılında Mars’ta bir sonda çalışması yapmayı, 2024 yılında Ay`ın karanlık yüzüne bir teleskop yerleştirmeyi ve Ay`a insanlı iniş yapmayı hedeflenmektedir.
Özgün Ceviri : İnanç Kaya
Kaynak: http://www.spiegel.de/…/raumfahrt-experiment-chinesen-leben…
Dünyalılar (www.dunyalilar.org)