Bilim Teknoloji

Dünyanın En Büyük Doğa Ses Kütüphanesi

Macaulay Kütüphanesi’nde, 9 bin türün 150.000’den fazla ses kaydı, online aranabilir bir veri tabanında sizleri bekliyor. Ornitoloji Cornell Üniversitesi Laboratuvarında, 10 terabayt üzerinde ses kaydı mevcut ve bu doğa seslerinin tamamını dinlemek yaklaşık 7513 saatinizi alıyor.

Dünyanın_En_Büyük_Doğa_Ses_Kütüphanesi

1929 yılında başlayan koleksiyonun birikimi araştırmacıların onlarca yılını aldı. Halen dünyadaki tüm kuş türlerinin kayıtları bir o kadar daha sürebilir ve bu sadece tüm kuşların cıvıltıları değil, aynı zamanda yeryüzünde var olan, balinalar, böcekler, ayılar, filler, primatlar ve hemen hemen her yaratık ve tüyler ürpertici canlılar da bunun yardımcıları rolünde.

Dünyanın_En_Büyük_Doğa_Ses_Kütüphanesi

Koleksiyonun müze Müdürü Greg Budney, ulaşılabilen kayıt arşivinin genişliği ve arşive ulaşma hızı açısından, arşivleri devrim niteliğinde görüyor.

“Bu çalışma, Cornell Laboratuvarındaki en büyük araştırma ve koruma kaynaklarından biri.” diyor Budney ve ekliyor “10-20 sene önce mümkün olmayan dijitalleştirme sürecinin kapılarını açmayı başardık.”

Ses koleksiyonumuz dünyanın en büyük ve en eskisi.” diyor Macaulay Kütüphane Müdürü Mike Webster. “Ve şimdi de en erişilebiliri. Şu anda da arama fonksiyonlarını iyileştirme, insanlardan da kayıt toplama ve kullanıcıların doğrudan ses kaydı yükleyebilecekleri bir alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Hedefimiz mümkün olan en geniş kitleye,  mümkün olduğunca yararlı bir kütüphane oluşturmaktır.”

Şimdi çalışma ekibi büyük dijital arşiv üzerinde çalışıyor. Dünyanın her yerinden amatör ya da profesyonel kayıtların toplanmasının yöntemlerine bakılıyor.

Sadece ses tasarımcıları ve film yapımcıları tarafından elde edilen sesler değil, aynı zamanda araştırmacılar, müzeler ya da doğa sesleri ile ilgilenen herkes tarafından elde edilen veriler dijital ortama aktarılıyor.

Ve bu sesleri dinlemek sadece eğlenceli olmuyor. Siz hiçbir denizayısı sesi duydunuz mu? İnanılmaz bir duygu.” diyor Bundy.

Sitede daha önce arşive ulaşmanın ücretsiz olduğu bilgisi yayınlansa da durum pek öyle görünmüyor. Ücretsiz dinleyebileceğiniz sesler mevcut, ancak daha çok kayda ulaşmak için ücretli üyelik gerekiyor.

Kütüphaneye buradan erişim sağlayabilirsiniz: http://macaulaylibrary.org/

Dünyanın_En_Büyük_Doğa_Ses_Kütüphanesi

Kütüphanede mevcut bazı seslere de buradan göz atabilirsiniz:

İlk kayıt: Song Sparrow sounding much as they do today.

Cornell Lab. kurucusu Arthur Allen’ın bu ses kaydı arşivin oluşturulması için öncü olmuş. 1929’un bir bahar gününde kaydetmiş Allen bu şarkıyı.

http://macaulaylibrary.org/audio/16737/melospiza-melodia-song-sparrow-united-states-new-york-arthur-allen?utm_source=Cornell+Lab+eNews&utm_campaign=a0ee9fad74-Macaulay_Library_digitization_Jan2013&utm_medium=email

En çok ilgi gören John Coltrane kaydı: Indri

Caz klarnetin bir parçasını oluşturduğu sesin bir parçasını da Lemur iniltisi oluşturur.

http://macaulaylibrary.org/audio/97903/indri-indri-indri-madagascar-mark-barsamian?utm_source=Cornell+Lab+eNews&utm_campaign=a0ee9fad74-Macaulay_Library_digitization_Jan2013&utm_medium=email

En omurgalılar: Common Loon

1992 yılında Adirondacks Gölü üzerinde alınan bir kayıt.

http://macaulaylibrary.org/audio/107964/gavia-immer-common-loon-united-states-new-york-steven-pantle?utm_source=Cornell+Lab+eNews&utm_campaign=a0ee9fad74-Macaulay_Library_digitization_Jan2013&utm_medium=email

En düzensiz inşaat projesi: Denizayılarından kesik kesik çıkan çekiç sesleri

http://macaulaylibrary.org/audio/53276/odobenus-rosmarus-walrus-becky-sjare?utm_source=Cornell+Lab+eNews&utm_campaign=a0ee9fad74-Macaulay_Library_digitization_Jan2013&utm_medium=email

Çeviri: Sevcan Karadağ

Kaynak: http://videoandfilmmaker.com/wp/index.php/news/worlds-largest-natural-sound-library-now-online/

Bu yazı daha önce jiyanaekolojik.org’ da yayınlanmıştır.

Dünyalılar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu