Maddenin ters ikizi olarak bilinen karşıt madde evrenin en nadir bulunan ve en pahalı maddesidir. Bakmasını bilene doğa hep ipuçları verir. İşte bu ipuçlarını çok iyi görenler de her zaman isimlerini andığımız bilim insanlarıdır.
Antimaddenin varlığını şu basit denklem ile gündeme getiren bilim insanı hem Nobel ödülü kazandı hem de insanlığa müthiş bir enerji kaynağı hediye etmiş oldu. x2=4 denkleminin iki çözümü olduğu gibi (x= -2, x=2) Paul Dirac denkleminin de biri pozitif enerjili, diğeri negatif enerjili elektronlar için olmak üzere iki çözümü vardı. Fakat klasik fiziğe göre bir parçacığın enerjisi daima pozitif bir sayı olmalıydı.
Dirac bunun, her parçacığın kendisiyle tıpatıp aynı ama yükü zıt olan bir karşıt parçacığı olacağı anlamına geleceğini açıkladı. Örneğin elektron için her yönüyle aynı ama pozitif yük içeren bir karşıt elektron olmalıydı. Nobel konferansında karşıt maddeden oluşan tamamen yeni bir evrenin varlığını kurgulamıştı.
Peki bu anti madde nasıl oluyor da bizim için çok büyük bir enerji kaynağıdır, geleceğin roket yakıtları olabilir iddiasında bulunuyoruz? Cevap yine Einstein’ın ünlü E= mc2 formülü, kütlenin enerjinin yoğunlaşmış bir biçimi olduğunu göstermesinde. Normalde bir maddeyi enerjiye dönüştürürken füzyon tepkimeleri ile kütlelerin ancak %1’den çok daha küçük bir bölümünü enerjiye çevirerebildiğimizi biliyoruz. Ancak, maddeyi neredeyse %100 verimle enerjiye dönüştürmenin bir yolu var: maddeyi, ayna görünümündeki anti maddesi ile birleştirmek.
Avrupa Parçacık Fiziği laboratuarı CERN’de 1 milyon anti hidrojen atomu yaratmayı başardılar. Toplam kütle, bir kilonun katrilyonda birinden daha küçük; yine de yıldızlararası yolculuk için ideal bir yakıt. Çünkü, maddenin ve anti maddenin 150’şer gramının birbirini yok etmesi, 10 milyon ton dinamitin patlama gücündeki 10 megatonluk bir hidrojen bombasının yapılabileceğinden daha fazla enerjiyi açığa çıkaracaktır.
İşte bunun için, biliminsanları tarafından karşıt maddenin gramı 6.25 trilyon dolar olarak hesaplanmıştır.
Düzenleyen: İnanç Kaya Kızılkaya
Kaynaklar:
Evrenin Zerafeti (Brian Greene)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Antimadde