Google, dünya çapında her gün bir milyardan fazla soruya yanıt veriyor. Ancak, dünyaca ünlü bu arama motorunun muhtemelen çok az bilinen 15 özelliği daha var.
1. Uzaylılarla sohbet: Google Earth 5 versiyonundaki ‘Mars özelliği’ kullanıcılara Kızıl gezegenin yüzeyini inceleme ve hatta uzaylılarla konuşma imkânı bile sağlıyor. Arama kutusuna ‘Meliza’ yazdığınızda, gezegende bir uzaylıyla konuşabileceğiniz bir bölüme taşınıyorsunuz.
2. Sayfayı ‘yuvarlayabilirsiniz’: Arama kutusuna ‘do a barrel roll’ komutunu girip enter’a bastığınızda, arama sayfası kendi etrafında 360 derece dönüyor.
3. Uçuş takip etmek: Arama kutusuna dilediğiniz havayolu ve uçuş numarasını girdiğinizde, kalkış ve iniş zamanlarını takip edebiliyorsunuz.
4. Google Earth kullanarak uçabilirsiniz: Bunun için Google Earth’e girip ‘CTRL+Alt+A’ tuşlarına basıp dilediğiniz uçağı seçip, uçmaya başlayabilirsiniz. Simülatör sayesinde F16′yı bile deneyebiliyorsunuz.
5. Sadece portre arama: Bazen Google’da fotoğraf aramak birçok istenmeyen sonucu da beraberinde getiriyor. Arama araçlarında ‘tip / type’, sonra da da ‘yüz / face’ seçeneğini tıkladığınızda daha dar bir sonuç listesiyle karşılaşıyorsunuz.
6. Google’ı proxy (filtre) olarak kullanmak: Hükümetin internet polisi gibi davrandığı Türkiye’de ne kadar işe yarar belli olmaz ama arama kutusuna ‘cache:WEBSITENAME.com’ yazdığınızda engellenen sitelere ulaşabiliyorsunu
7. Klingonca arama yapabilmek: Eğer Uzay Yolu (Star Trek) hayranıysanız, bu evrende Klingonlular tarafından konuşulan uydurma dil olan Klingonca arama yapabilirsiniz. Bunun için, bu linke tıklamak yeterli.
8. Paket takibi: Takip edeceğiniz paketin numarasını girdiğiniz takdirde tam olarak nerede olduğunu görebilirsiniz. Bunun için seçtiğiniz kargo şirketinin sitesine girmenize gerek bile yok.
9. Gmail adresinizi noktalarla tekrar tekrar yaratabilirsiniz: Gmail kullanıcı adınızda, istediğiniz yere sadece bir nokta koyar.
10. Yaklaşık işaretiyle eşanlamlı araması: Aradığınız kelimenin yanına yaklaşık işareti ( ~)eklemek, atlamanız muhtemel alakalı veya eşanlamlı bazı sonuçları da çıkarıyor.ak birden fazla adres yaratabilirsiniz.
11. Google translate (çeviri) ile melodi yaratmak: Google’ın çeviri programı Google Translate’de çıkan kutuya rastgele harfler (örneğin: pv kkk pkkk pvpvpv ppkk pddd bschk bschk p…) girip, hoparlör ikonuna tıkladığınızda karşınıza ilginç bir performans çıkıyor. Hazır yapılmışını burada bulabilirsiniz.
12. E-postanızı kısaltın: Birinin size gönderdiği mesajın belli bir bölümünü yanıtlamak istiyorsanız, o bölümün altını çizip, ‘cevapla’ tuşuna bastığınızda sadece seçilen kısmı cevabınıza ekleyecek.
13. Elmer Fudd’ca arama: Google her dilde arama yapma imkânı sunuyor. Bu seçeneklere Looney Tunes’un karton karakteri Elmer Fudd bile dahil.
15. YouTube’da oyun oynamak: YouTube’a girin, herhangibir video seçin ve sadece 1980′i tuşlayın. Bu size, videonuzu yaklaşan tehlikelerden korumanız gereken bir savunma oyunu sunacak. Eğer başarısız olursanız, videonuz ‘çatlayacak’.
15. Klasiklere göz atmak: ‘Book Search’ (Kitap Arama) özelliği bilgisayarınızın başında size klasik kitapları tarama imkânı sunuyor. Almadan önce bu şekilde bir test yapabiliyorsunuz.
http://www.diken.com.tr/