Çevre

Hortumlar Neden ve Nasıl Oluşuyor?

Dünya üzerinde çok çeşitli hava olayları bulunmaktadır. Bu hava olaylarından bazıları ise, oluştuğunda doğal afet durumuna gelebilen olaylardır. Hortum da, bu doğal afetlerden birisidir.

bulutlar_hortum

Hortum, kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Belli koşullar altında dünyanın her yerinde ve her zaman hortumlar oluşabilir. Atmosferin bir hortum üretmesinde, ne belli bir zaman ne de belli bir coğrafya sınırı bulunur. Ama bir hortum oluşma olasılığı az veya çok olan bölgeler ve zamanlar kabaca şekilde belirlenebilir.

Yere kadar uzanan hortumların oluşabilmesi için ortamda şu etkenler olmak durumunda; 

 – Kararsız hava; yer seviyesinden itibaren sürekli yükselen sıcak hava,

– Yer seviyesinden atmosferin orta seviyelerine kadar nemli hava,

– Havanın yükselebilmesi için bir kaldırma gücüne ihtiyaç vardır. Bu da zeminin yakınındaki havanın ısınmasıyla oluşuyor. Hava ısındığı zaman daha çok hafifliyor ve yükselmeye başlıyor.

  • hortum (1)

Bütün şartlar oluştuktan sonra nemli ve sıcak hava atmosferin üst seviyelerine doğru yükselmeye başlar, yükselen hava soğur ve çok büyük ve yüksek bulutlar içinde yoğunlaşır, bu ise şimşekli fırtınanın oluşumunu sağlar. Şimşekli fırtına içindeki şiddetli yukarı doğru akımlara updraft denir. Hortumlarda, şimşekli fırtına içindeki updraftlar içinde oluşur

En güçlü tornadolar genellikle Şimşekli fırtınaların oluşturduğu havanın aşağıya doğru çöktüğü down draftlar ve kuvvetli yağmur veya doluların oluştuğu bölüm de değil’de, updraftların yanında oluşur. Bu nedenle ani kuvvetli yağmur sağanakları ve dolu yağışı bazen tornadoların habercisi olabilir.

Hortum derecelendirmeleri de F1 ve F5 şeklindedir. Şiddeti F5 olan bir hortum çok kısa sürede bir şehri yıkarak hiç eser bırakmayabilir.

Hortumun oluşması Kümülüs bulutlarına bağlı olduğundan bu bulutların yoğunluğu nedeniyle yaklaşan hortumlar çoğunlukla tahmin edilememektedir.

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu