Dünya’da üzerinde yaklaşık olarak 600 milyon kullanıcı, bilgisayarlar, tabletler ve yeni oyuncaklarımız teknolojik telefonlar ile internette geziniyor, arkadaşlarıyla konuşuyor veya iş yaşamını geliştiriyor. Bunun sonucu olarakta dünya üzerinde enerji tüketen teknolojilerin başında internet ve iletişim teknolojileri geliyor.
Bazı eylemleri internet üzerinden gerçekleştirmenin çevreye olan etkisi, o eylemi pratiğe dökmekten daha az. Örneğin internet üzerinden MP3 formatında bir şarkı dosyasını indirmek, o şarkının bulunduğu CD’yi almaya kıyasla % 40 ile % 80 daha az karbondioksit salgılıyor. Berkeley Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre de eğer ABD’deki gazete okuyucularının % 25’i gazeteyi satın almak yerine internet üzerinden okursa, 14 milyon gazetenin basımından kaynaklanan karbondioksit emisyonun yaklaşık %2 ila %3’ü salgılanıyor.
Ancak son zamanlarda insanların bilgisayar başında daha çok vakit harcaması bu görüşü değiştiriyor. Uzmanlar internet kullanımının artması ve tarifelerin sınırsızlaşması ile artık ihtiyacımız olmayan eylemleri bile internet üzerinden gerçekleştirdiğimizi vurguluyor.
Başka bir gerçekte internet kullanımı için sağlanan enerjinin ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan sağlanması. Her ne kadar teknoloji firmaları, bu enerjiyi daha verimli yöntemler ile yenilenebilir kaynaklardan sağlamaya çalışsa da, henüz hayata geçirilen bir uygulama yok. Ayrıca sürekli yükselmekte olan enerji artışı ileride firmalara zarar da sağlayabilir. Uzmanlar acilen daha yeşil bir internet ortamının yaratılması gerektiği görüşünde.
Bir arama motorunda yapılan basit bir internet araması 0,003 kilovat saat elektrik harcayarak, atmosfere 20 miligram karbondioksit salıyor. Bu da bir arabayı 7 cm yürütmekle eşdeğer. Arama motorlarında gerçekleştirilen 100 arama da 1,5 kaşık konsantre portakal suyu üretmekte gerçekleşen aynı enerjiyi tüketiyor.
Aylık olarak incelendiğinde, arama motorları 3.900.000 kilovat saat elektrik tüketiyor, bu da atmosfere 260.000 kg karbondioksit emisyonu salınmasına neden oluyor. Arama motorlarının aylık olarak tükettiği enerji bir derin dondurucuyu 5.400 yıl çalıştırabilir veya bu tüketilen enerji ile bir çamaşır makinesi 5.000.000 yıkama yapılabilir.
Bunun sonucunda ortaya çıkan siyah arka planlı Google, daha az enerji sarfiyatı için Blackle.com adlı sitede kullanıcıların kullanımına sunulmaya başlandı.
Buna benzer rakamlar maalesef cep telefonlarında da kaşımıza çıkıyor. Teknoloji ve yatırım danışmanlığı alanlarında hizmet veren Digital Power Group şirketinin CEO’su Mark Mills imzalı yeni bir rapora göre, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın Enerji Yıldızı standartlarına uygun orta boyutta bir buzdolabı, yılda 322 kW/sa elektrik kullanıyor. Halbuki bir iPhone kablosuz bağlantılar, veri kullanımı ve batarya şarjının tamamı düşünüldüğünde yılda 361 kW/sa civarında elektrik kullanıyor.
Tek başına masum görünen bilgisayarlarımız ve akıllı telefonlarımız dünya elektriğinin yüzde 10’unu tüketiyor. Bu oran Almanya ve Japonya’nın toplam yıllık enerji üretimi, hatta dünyanın 1985 yılında tükettiği enerjinin tamamı anlamına geliyor. Tüketim oranı günden güne artıyor. Bu da hem ekonomiye hem de çevreye yeni yükler anlamına geliyor.
İnternette bir dakika’da neler oluyor…
Her bir dakikada yaklaşık olarak;
– 204.166.667 e-posta gönderiliyor.
– Arama motorlarında 2.000.000’dan fazla arama gerçekleşiyor.
– 571 yeni web sitesi kuruluyor.
– İnternet üzerinden 272.070 $ değerinde alışveriş yapılıyor.
– Cep telefonundan internete erişmek için 217 yeni kullanıcı kaydoluyor.
– You Tube kullanıcıları 48 saatlik video yüklüyor.
– Facebook kullanıcıları 684.478 paylaşım gerçekleştiriyor.
– Facebook’taki marka ve etkinlik sayfaları 34.722 “beğen”i alıyor.
– Twitter kullanıcıları 100.000’den fazla durum güncellemesi yapıyor.
– 47.000 Macintosh uygulaması indiriliyor.
– WordPress kullanıcıları 347 yeni gönderi yayınlıyor.
– Foursquare kullanıcıları 2.083 giriş yapıyor.
– Instagram kullanıcıları 3.600 yeni fotoğraf paylaşıyor.
Bunun bedeli ne…
– Araştırmalara göre ortalama bir web sitesinde geçirilen her saniyede yaklaşık 20 miligram karbondioksit salınımı gerçekleşiyor.
– Ortalama bir masaüstü bilgisayarı saatte atmosfere 40 ila 80 gram karbondioksit emisyonu salıyor.
– Bir diz üstü bilgisayardan gönderilen bir e-posta yaklaşık 2,7 g karbondioksit emisyonuna neden oluyor.
– Her yıl gönderilen 62 trilyon önemsiz e-postadan salgılanan karbondioksit emisyonu, 1.600.000 aracın dünya etrafında aynı anda dolaşması ile salgılanacak karbondioksit emisyonuna eşit.
– Bazı kaynaklara göre internet dünyadaki sera gazı emisyonlarının % 2’sine sebep oluyor.
– On yıl içinde internetin dünyadaki sera gazı emisyonlarının % 20’sinden sorumlu olacağı tahmin ediliyor.
www.dunyalilar.org