Çevre

La Fontaine’den Yalanlar

La Fontaine, Ağustos Böceğine haksızlık etmiş olabilir mi? Hikayede eksik olan bir şeyler var!

la fontaine

Karınca ve Ağustos Böceği, La Fontaine’den çocuklarımıza ibret misali olarak kurgulanmış bir masaldır ve bu masalı bilmeyen doğrusu pek azdır.
Karınca yaz boyu kan ter içinde çalışırken, Ağustos Böceği bir dalın üzerinde yatarak yaz boyunca saz çalıp şarkı söyler ve birde bu yetmiyormuş gibi karıncayla alay eder ama yaz bitip kış gelince, karınca çalışmasının karşılığı kışı rahat içerisinde geçirirken, Ağustos Böceği karıncanın kapısını çalıp yardım dilenmek zorunda kalır.
Doğrusu bu büyük bir yalandır. Çünkü hakikat hiç de anlatıldığı gibi değildir. Ağustos Böceğinin yaşamı, yıllarca bu masal üzerinden, zihnimize kasıtlı olarak yanlış bir şekilde kazınmıştır.

Bakın hakikat nasıldır…

Anne Ağustos Böceği yumurtasını ağaçların taze dalı içine bırakır. Ağaç dalı içinde bir kurtçuk olarak dünyaya gelen Ağustos Böceği dört hafta boyunca ağaç dalının özsularını içerek beslenir.

Çok kuvvetli bir çift ön ayağa sahip olan ve gagaya benzer güçlü ağzını kullanan Ağustos Böceği dalda bir yarık açarak ağaçtan çıkar ve ağaçtan toprağa düşer.
Bu başladığı bu zorlu hayat sürecinin daha başıdır ve sonrasında toprağı kazan Ağustos Böceği dibine düştüğü ağacın köklerine ulaşır ve köklerin öz suyunu içerek beslenir.

Sonrasında durmadan, bıkmadan ve yorulmadan açtığı tünellerle diğer köklere ulaşır ve böylece tam 17 yıl geçer. Karanlıkta geçen tam 17 yıl ve büyük bir azim, sabır örneği bir yaşam…

Olgunlaşıp büyüyen Ağustos Böceği artık yeryüzüne çıkacaktır. Güneşe duyduğu özlemi onu yeryüzüne çeker. Kabuğu kalınlaşmış ve uçmayı bilmeyen ama hazır bir çift kanatlarla Ağustos ayında toprağın üstüne çıkar.

Birkaç gün güneşin altında sabırla bekler ve üstündeki sert kabuk yırtılır. Solunum yolu üzerinde sert iki kabuk ve kabuk üzerindeki ince bir zar, bu zara bağlı kaslar onun sesi soluğu olur.

Vücudundaki bu kasları saniyede 500 kez hareket ettirerek 17 yıllık sessizliğin ardından sesini bütün dünyaya duyurur ama onun yeryüzünde tam 4 haftalık ömrü kalmıştır.
Bu zorluk ve mücadele dolu hayatın 17 yılı toprak altında geçerken sadece yeryüzünde 4 hafta yaşayan erkek Ağustos Böceği’nin ömrünün son deminde kendine bir eş bulması gereklidir.

Bunu da sesiyle ve şarkısıyla başarır. Bu kısa süren aile hayatından sonra dişi Ağustos Böceğine neslinin devamı için tohumlarını bırakır ve Eylül gelince hayata veda eder.

İşte Ağustos Böceği ve onun zorlukla geçen ama hiç vazgeçmeyen mücadele azmiyle dolu gerçek hayatı. Siz siz olun, egemen bir dayatmayla size öğretilen masallara dikkat edin.

Belki de o masalları, egemen oldukları hayat içerisinde, olmanızı istedikleri itaatkâr karıncalara dönüşmeniz için anlatıyorlardır.

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu