Aydın’ın Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi sınırlarında kalan Magnesia Antik Kenti kazılarına devam ediliyor.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Orhan Bingöl, yeterli ödenekler olması halinde Magnesia Antik Kenti’nin şu anda çok farklı konumda olabileceğini belirtti.
Orhan Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl nisan-haziran ayları döneminde kazıların başladığını öncelikle temizlik çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.
Yaklaşık 30 yıldır kısıtlı ödeneklerle yer altında bulunan tarihi kenti gün ışığına çıkarmak için çaba harcadıklarını ifade eden Bingöl, şunları söyledi:
“Buna rağmen bazı tarihi eserleri gün ışığına azda olsa çıkardık. Ve buraya gelen yerli yabancı turistlerin beğenilerine sunduk. Çok güzel eserleri gün ışığına çıkarmak istiyoruz, ama bu ödeneklerle çok zor. Sponsor yok. Bakanlığımızdan gelen ödenekler çok az. Yılda 200 -250 bin lira ile ne iş yapılabilir? Ödenek yetersiz olduğundan yoğun çalışmalarımıza rağmen iş fazla yürümüyor. Koca kenti yer altından gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz. Bu yılda bize gelecek olan ödenek 230 bin lira civarında. Bu parayla ne iş yapacağız, kaç işçi çalıştıracağız?”
Prof.Dr. Bingöl, kazılar için kendilerine yeterli kaynak ayrılmış olsaydı, bu güne kadar önemli işler başarmış olacaklarını kaydederek, çalışmaların istenilen seviyede olmamasına rağmen kenti görmek amacıyla çok sayıda yerli ve yabancı turistlerin geldiğini söyledi. Bingöl, halen yer altında olan eserlerin gün ışığına çıkarılması durumunda bölgeye turist ilgisinin çok yoğun olacağını savundu.
“Böyle bir stadyum yok”
Bu yıl kazı çalışmalarında, stadyum ve Artemizyon alanlarında yoğunlaşacağını belirten Bingöl, “Yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında, Anadolu’nun en iyi korunmuş 35-40 bin kişilik stadyumu ortaya çıkardık. Ama daha çok yapacak işimiz var. Türkiye çok güzel stadyumlara, tiyatrolara sahip ama böyle kabartmalı ve arkadaki bölümleri bu kadar yüksek, bu kadar iyi korunmuş başka stadyum yok” dedi.
32 kişilik tuvalet
Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Görkem Kökdemir de, Magnesia Kutsal Alanı’nda aynı anda 32 kişinin kullanabildiği ‘medeni bir tuvaleti’ tamamıyla ortaya çıkardıklarını söyledi. Dr. Kökdemir, “Temiz suyun havuzda toplandığı, günümüz tuvaletlerine yakın bir sistemle çalışan tuvaleti ortaya çıkardık. Duvardaki motifler ve kullanılan sistem nedeniyle burada yaşayan insanların oldukça medeni olduğunu belirledik” dedi.