Kemer’de Beydağları Milli Parkı ve Güney Antalya turizm alanı içinde turistlerin dinlenme, serinleme ve rekreasyon amacıyla çok sık ziyaret ettikleri Kesme Boğazı deresi üzerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı HES yapımı için onay verdi.
Ege Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından hazırlatılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘uygun’ bulunan HES projesine ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) dosyasının ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ ile yöre halkının bilgi ve görüşlerine bugün (24 Temmuz) sunulacağı duyurulmuştu. Bunun üzerine toplantıyı protesto etmek ve Kesme Boğazı’nda HES yapımına tepki göstermek için harekete geçen yöre halkı saat 13:30′da toplantının yapılacağı Kemer Belediyesi Kültür Salonu önünde bir araya geldi.
Sosyal medya üzerinden haberleşerek organize olan grubun, hazırladıkları pankartlar ve sloganlarla HES girişimini protesto etmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD ve ÇED raporunu hazırlayan mühendislik şirketi yetkililerince toplantının gerçekleştirilmediğine dair bir de tutanak hazırlandı. Tutanakta, projeyle ilgili ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ düzenlendiği ancak “halk bilgilendirilmek istemediğinden” toplantının yapılmadığı kaydedildi.
Geri dönülmez tahrip
Bu arada HES’e karşı görüş bildiren kurumlardan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün raporunda, yeni bir doğa katliamı yaşanacağının uyarıları yer alıyor. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’nün, Kesme Boğazı deresi üzerine planlanan HES’e ilişkin raporunda, projenin Beydağları Sahil Milli Parkı ve Güney Antalya turizm alanı içinde yer aldığına dikkat çekildi.
Alanın Kemer ve civarındaki turist gruplarının kısa süreli dinlenme, serinleme ve rekreasyon amacıyla sıkça ziyaret edildiğine işaret edilen raporda, havzanın peyzaj kalitesinin üst düzeyde ve projenin bölgede birçok doğal değeri geri dönülemez şekilde tahrip edeceğinin muhakkak olduğu belirtildi.
Kemer orkidesinin, Olimpos safranı gibi çevresel durumdan etkilendiği belirtilen raporda, Kuzdere Vadisi’ndeki (Kesme boğazı) mevcut yapılaşmanın, bölgede bulunan ve kritik olarak tehlikedeki bu türler için kaygı verici olduğu kaydedildi. Kesme Boğaz’ın sadece Kemer orkidesi için değil, tamamı CITES listelerinde yer alan yumrulu orkide türlerinin de doğal sığınağı konumunda olduğu ifade edilen raporda, tehlike atındaki orkidelerle ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:
“Bu türlerden en dikkat çekici olanlar ve salep hammaddesi elde etme amacıyla kullanılan ülkemiz nesilleri tehlikede olan bazı orkide türleri Anadolu orkidesi, Arı orkide, İtalik orkide ve dev orkidedir. Kesme Boğazı Türkiye florasındaki kareleme sistemine göre C3 karesinde yer almakta olduğu ve sahadan toplanan bitkilerin teşhir edilmesi ile 51 familyaya ait 111 cins ve 138 taksonun tespit edilmiş olduğu ve bunlardan 32 tanesinin endemik olduğu; bu endemik türlerden 2 tanesi CR (çok tehlikeli), 6 tanesi EN (tehlikede), 9 tanesi VU (zarar görebilir), 1 tanesi ise NT (tehdit altına girebilir) ve 14 tanesi LC (en az endişe verici) kategorisinde yer almaktadır.”
www.dunyalilar.org