Güncel

Terörün Yeni Adı : İnternet

Dijital dünya sınırsız bir özgürlük ve iletişim yaratırken bu özgürlükler “karanlık amaçlara da fırsatlar” sağlıyor.

İnternet terör amaçlı radikal gruplara işbirliği, iletişim ve kendilerine taraftar toplama, propaganda, hatta terör eylemini gerçekleştirme imkanları veriyor. ABD’nin en büyük düşünce kuruluşlarından biri olan aynı zamanda CIA’ye yakınlığı ile  bilinen Rand Corporation’un internet bazlı suçlularla görüşerek, mahkeme ve polis kaynaklarını inceleyerek yaptığı yaptığı bir araştırma İnternet’in radikalleşme ve terör potansiyelini gözler önüne seriyor. Rand Corporation’un yaptığı araştırma ilginç ve ürpertici gerçekleri ortaya koyuyor.

15 KİŞİ TUTUKLANDI

Araştırmaya göre radikal ve terörist gruplar güvenlik amacıyla aktivitelerini kamusal alanlardan kişisel bilgisayarlara ve tabletlere kaydırdılar. Bu da radikal eylemcilerin giderek daha “anonim, gizli” bir niteliğe bürünmesine yol açıyor. İngiltere’de son bir yıl içinde 15 kişi “İnternet terörizmi” gerekçesiyle tutuklandı. Tutuklanan 15 kişinin 9’u cihadcı İslami gruplardan ve de aşırı sağcılardan oluşuyor. İnternet’te şüpheli taramalar yapanlardan bir tutuklunun El Kaide bağlantılı olduğu tespit edilirken, diğer beş tutuklamanın suçu önleme amacıyla yapıldığı bildirildi.

RADİKALLEŞME FIRSATI

Araştırma sonuçlarına göre, artık dünya yüzeyinde büyük çoğunluğun her an her yerde erişebildiği internet, aynı fikirdeki insanların iletişimine, bilgi alışverişine ve dolayısıyla radikalleşmesine fırsatlar yaratıyor. Ayrıca da radikalleşmenin fiziksel bir temas olmaksızın hızlanmasına elverişli bir ortam sunuyor.

YANKI ODASI EFEKTİ

İnternet radikal, aşırı düşüncelere sahip insanlar için birbirlerinin seslerini duyup hızla güçlenecekleri bir “yankı odası efekti” yaratıyor.

Son bir yıl içinde İnternet’in bu amaçla kullanımı çeşitli Avrupa ülkelerinde de mahkemelerin harekete geçmesine yol açtı. Belçika’da bir mahkeme geçtiğimiz yıl internette kilit sözcüklerin araştırılmasından yola çıkarak El-Kaide bağlantılı beş kişiyi tutukladı. Amsterdam’da da  internette patlayıcı madde yapımını araştıran bir kişi tutuklandı.

Araştırmanın yapıldığı İngiltere’de hükümet, İnternet’in bu amaçlarla kullananlara karşı önlem almak için “filtreleme” şirketleri ile çalışıyor. Bu tür şirketler terörizm kapsamına girecek mesajlaşmaları tespit edip güvenlik güçlerine bildiriyorlar. İngiltere’de bu amaçla 2010 yılında faaliyet göstermeye başlayan CTIRU, bu tür radikal online iletişimin ağırlıklı olarak Facebook, Twitter, Blogger ve Blogspot üzerinden yapıldığını tespit etti.

Diğer yandan İnternet servis sağlayıcı firmaları ve Your Tube gibi teknoloji şirketleri de söz konusu içeriği araştıranların kimliğinin belirlenmesine yönelik programlar geliştiriyor.

En çok ‘Bomba yapımı’ araştırılıyor 

İnternet aşırı görüşlere de toplumun geri kalanına sunduğu imkanları sunuyor. Araştırmaya göre 2013’te Google’da radikal fikirlerin yayılması veya eylem amaçlı bilgilenme sıklığı şu şekilde gerçekleşiyor:

Araştırılan terim kaç kez araştırıldığı

“Bomba nasıl yapılır” 1,830,000

“Salafi yayınları” (*) 46,200

“Kafa kesme videoları” 257,000

(*) Cihad yanlısı aşırı İslami gruplar

Ahmet Buğdaycı

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu