Çevre

Küçülme (Degrowth) Ne Demektir? Ne Demek Değildir?

Küçülme, ekonomilerin hiç bitmeyen büyüme kaygısından bilinçli olarak uzaklaştırılıp yeniden yönlendirilmesidir. Ekosistemlerin sınırlarını aşmış ekonomilerde bu süreç, gezegenin sınırlarına yeniden uyumlu hale dönmek için planlı ve kontrollü bir küçülmeyi de içerir. Ve sonunda dünyanın sınırlarına uyumlu, istikrarli bir ekonomik sistem oluşturulur.

Küçülme ekonomik gerileme ile karıştırılmamalıdır. Küçülme konusunda önde giden düşünürlerden Serge  Latouche’un da açıkladığı gibi, “ Bir küçülme toplumu yaratmaya yönelik hareket, bugün yaygın bir biçimde görülen gerilemeden tamamen farklıdır. Küçülme bu kavramı ilk kez duyanların düşündüğünün aksine, çöküş veya sıkıntı anlamına gelmez. Bunun yerine kişinin kendi iyiliği için sağlıklı beslenmeye benzetilebilir; olumsuz ekonomik büyüme ise açlıktan ölmek gibidir.”

Sonuç olarak küçülme bir hedef değil, bir süreçtir. Latouche’un da belirttiği gibi hedef, büyüme vaadinin kalkınmanın itici gücü olduğuna inanmayı bırakmaktır. Ekonomist Tim Jackson bu  düşünceyi daha kullanıcı dostu bir biçimde ifade ederek, “büyümesiz bolluk” çağrısında bulunuyor. Ama burada sözü edilen bolluğu, günümüzde çoğu insanın algıladığı şekilde, yani tüketime dayalı yaşam biçimi olarak düşünmemek gerek çünkü bu yaşam biçimi büyümeye dayalı ekonomik modele ve dünyanın doğal sermayesinin sömürülmesine bağlı. Bunun yerine Latouche’un da açıkladığı gibi bolluk içindeki bir toplum, “ Daha az çalışıp, daha az tüketirken daha iyi yaşayabilen “ toplumdur.

 Dolayısıyla, küçülme daha güvenli, sürdürülebilir, makul ve adil bir geleceğe yönelik bir adım olacak; ekolojik açıdan yıkıcı sektörlerin sayısını ve boyutlarını azaltmaya ve ekonomileri refahı arttırmak, toplulukların direncini çoğaltmak, dünyanın sistemlerini iyileştirmek için yeniden yönlendirmeye yardım edecek. Makul bir açıdan bakıldığında bu rotayı ekonomik gerileme ile karıştırmak çok zor.

İleri Okumalar: Can degrowth steer us towards a sustainable future?; https://themeteor.org/2019/12/13/can-degrowth-steer-us-towards-a-sustainable-future/

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu