Antalya’nın Kaş ilçesinde yürütülen ‘Türkiye Sualtı Kültür Mirası Sanal Müzesi’ projesiyle Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalan binlerce yıllık sırlar keşfediliyor.
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güzden Varinlioğlu’nun öncülüğünde 2007 yılında başlatılan projeyle Kaş ve Kalkan arasındaki kıyı alanının sualtı arkeolojik haritası çıkarılırken, bölgedeki tarihi ve ticari batıklarla arkeolojik buluntular da sanal müzeye aktarılıyor. Çalışmalarda sona gelinen projeyle bölgenin zengin sualtı hazinelerinin korunarak geleceğe aktarılması hedefleniyor.
DOKTORA TEZİ, GENÇ ARAŞTIRMACILARIN DÜŞÜ OLDU
Pek çok Akdeniz uygarlığının doğup geliştiği Türkiye, sualtı kültür mirası açısından dünyanın en zengin ülkelerinin başında geliyor. Ancak bu önemli kültür mirası yeterince bilinmiyor. 3 bin 300 yıllık ünlü Uluburun batığı başta olmak üzere pek çok tarihi batığı ve arkeolojik kalıntıları koynunda barındıran Akdeniz’in Kaş ve Kalkan arasındaki bölümünde yaklaşık 6 yıldır yürütülen çalışmalarla bu konudaki farkındalığın arttırılması hedefleniyor. Mimar ve Arkeolog Dr. Güzden Varinlioğlu’nun doktora tezi olarak başladığı çalışmalar, SAD’ın öncülüğünde geliştirilerek pek çok genç biliminsanı adayının düşlerini süsleyen kapsamlı bir projeye dönüştü.
DERİNLERDEKİ ARKEOLOJİK KALINTILAR TESPİT EDİLDİ
Antalya’nın Kaş ilçesinde 2007 yılında başlatılan ‘Türkiye Sualtı Kültür Mirası Sanal Müzesi’ projesinde sona gelindi. Sualtı Araştıamaları Derneği (SAD) tarafından başlatılan proje kapsamında 2008 ve 2011 yılları arasında yürütülen Erkut Arcak Kaş Arkeopark Bilim Kampı programıyla yeni nesil korumacı ve araştırmacı biliminsanı adayları yetiştirildi. Yine aynı dönemde TÜBİTAK ve AKMED gibi kuruluşların destekleriyle yürütülen ‘Sualtı Kültür Mirası’ çalışmasıyla da bölgedeki arkeolojik kalıntılar tespit edildi.
SUALTI KÜLTÜR MİRASI SANAL MÜZEYE AKTARILACAK
SAD tarafından projeyle ilgili yapılan açıklamada, 2013 yılında yürütülen ‘Sanal Müze’ projesi ile Türkiye’nin sualtı kültür envanterinin sayısal ortamda canlandırılmasına yönelik bir internet platformu yaratılacağı belirtildi. Çalışmayla, Türkiye kıyılarındaki sualtı kültür hazinesinin, ileri teknoloji cihazlarla görüntülenerek, zenginleştirilmiş görsellerle oluşturulan sanal müzeye aktarılması hedefleniyor.
ÇALIŞMALAR ÖZVERİLİ DESTEKLERLE YÜRÜTÜLÜYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yürütülen Sanal Müze projesine, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve UCLA (University of California, Los Angeles) ile TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) bilimsel destek sağlıyor. Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesi’nin de lojistik destek sağladığı proje, Antalya Deniz Ticaret Odası ve internet üzerinden başlatılan kampanya ile kişisel desteklere yürütülüyor.
BÖLGEDEKİ TÜM BATIKLARIN YERLERİ SAPTANDI
Çalışmaları sona yaklaşan Sualtı Kültür Mirası Projesi ile Kaş ve Kalkan arasındaki bölgedeki sualtı kültür mirası konusunda akıllara gelen “nerede, ne zaman, kimlere ait” gibi sorulara yanıt verebilecek nitelikte bir veri tabanı oluşturuldu. Neredeyse bölgedeki tüm batıkların yerlerinin saptandığı çalışmaların ardından sanal müze isteyen kişi ve kuruluşların hizmetine sunulacak. Çalışmaların ayrıntılarına ve sanal tur yapma olanağına http://www.sanalbatik.org.tr/tr adresinden ulaşılıyor.
Yusuf Yavuz