Başka DünyaBilim Teknoloji

Güneş Enerjisi Santrali Nasıl Çalışır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde Mojave Çölü üzerine kurulu olan Novada Solar One güneş enerjisi santralı 100 hektarlık bir alana yayılmış durumda. Santralda 182 civarında ayna kullanılıyor. Nevada Solar One santralında daha masraflı olan güneş pilleri kullanılmıyor. Güneşi bir merkezde toplayan aynalar bulunuyor. Güneşin fotovoltaik etkisi değil de ısıtma etkisi kullanılıyor. Daha açık yazmak gerekirse aynalar güneş ışığını içinde sıvı yağ bulunan boru üzerinde topluyor. Borularda 400 derece ısıya ulaşan sıcak yağ, yine borular vasıtasıyla 20 km yol kateddikten sonra suların bulunduğu depolara gönderiliyor. Yağ ısısını alan su, basınçlı buhara dönüşerek, türbin ve jeneratör sistemini harekete geçiriyor. Elektrik üretimi sonrasında basıncını yitiren su depolarda bekletilerek yoğunlaştırılıyor ve tekrar su olarak çevrimine devam ediyor.

Sıcak yağların iletildiği ve su buharı ile elektriğin üretildiği kısım

Düzenli olarak elektrik enerjisi üreten santralın aynaları güneş takipli olarak çalışıyor. Hava karardığında yere bakan aynalar günün ışımasıyla beraber sürekli güneşi takip ediyor. Geceleri elektrik üretiminin kesilmemesi için doğalgaz yakılarak elektrik üretimi devam ettirilmektedir. Yakın bir zamanda gündüz elde edilen fazla ısının gece de kullanılabilmesi için tuzlu su çözeltisi depoların kullanılması planlanmaktadır. Kumanda odasında bulunan bir operatör sürekli aynaların konumlarını ve sıcaklık değerlerini kontrol ediyor.

Yapımı 17 yılda tamamlanan Solar Santral 14.000 evi besleyecek güçte. Toplam gücü 64 MWatt.  Santral bir İspanyol şirketi olan Acciona’ya ait. Aynalar ise Almanyada üretilmiş. Sürekli temizlenen bu aynalar sert darbelere dayanacak sağlamlıkta bulunuyor. Merkezde bulunan sıvı borusu daha iyi ısınmak için koyu renkte yapılmış. Ayrıca ışığın tümünün emilmesi için bu boruların içerisinde camlar kullanılmış. Isı yalıtımı amacıyla boru bölmelerinin havası vakumlanmış. Güneş aynaları yaklaşık yarım saatte bir güneşe yönelmek için hareket ediyor ve bu esnada kulağa hafif bir vızıltı geliyor. Saat 8:00 a gelindiğinde boru içindekı sıvı elektrik üretebilecek kıvama geliyor. Yüksek verimde çalıştığında bu parabolik aynalar güneş enerjisinin %21′ini elektriğe dönüştürebiliyor.

Copper Mountain Solar Facility

Enerjinin Güç Demek Olduğu Bir Dönemde Gövde Göstesi

www.dunyalilar.org

Ocak 2013

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu