Spor

Kathrine Switzer; Erkek Yarışında Bir Kadın

Kathrine Virginia Switzer, resmi bir maraton koşusuna katılmayı kafasına koyup, yarışa başlamış ve itiş kakışla da olsa 42 kilometre 195 metreyi tamamlamış olan bir kadın.
50 yıl sonra kendisiyle yapılan röportajda sorulan soruları şöyle cevaplıyor.

“Bir kadının 800 metre ya da allah muhafaza daha uzun koşması cinsiyetsizleştirici, kadınlıktan çıkarıcı geliyordu.

Kadınların rahimlerinin düşeceğinden, bacaklarının irileşeceğinden, hatta gövdelerinin kıllanacağından korkuyorlardı!
Oysa koşmak beni güçlü ve özgür hissettiriyordu, yapmak istiyordum ve yaptım…”

1967 Ylında Boston Maratonu’na katılmayı aklına koyan Kathrine Switzer’i çalıştıran kişi Arnie Briggs. Aslında Arnie Briggs, Kathrine Switzer’in gazetecilik okuduğu Syracuse Üniversitesi’ nde yaşı ellilerde bir postacıdır, fakat 15 yıllık Boston Maratonu tecrübesini Kathrine ile tüm hazırlık sürecinde paylaşır. Boston Maratonu’na ilk olarak bir kadının katılmak istemesi onu heyecanlandırmıştır. Kadınlar katılamaz diye yazılı bir kural olmadığı halde, o güne kadar Boston Maratonu’ nda kayıtlı koşan kadın atlet olmamıştır. Kathrine Switzer, Amatör Sporcular Birliği’ne (AAU) başvurarak, Boston Maratonu’na cinsiyetini belirtmeden “K.V.Switzer” ismiyle kayıt yaptırır. Zaten kimse de cinsiyetini sormaz. Kathrine, koşuya resmi kaydını yaptırıp erkek atletlerle aynı statüde koşmak niyetindedir. 19 Nisan 1967 günü çevresindeki diğer atletlerin şaşkın bakışları arasında, 261 göğüs numarasıyla startta yerini alır. Görevliler başlangıçta koşucular arasında bir kadın olduğunun farkında değildirler. Silah patlar ve koşu başlar.

Gazetecilerin flaşları arasında eskort aracından yola fırlayan Jock Semple adındaki görevli, aynı zamanda yarışmayı düzenleyenlerden biri “Defol git yarışımdan!” çığlıklarıyla kadın atleti tartaklayarak yarış dışına itmeye çalışır. Aslında hiç maraton koşusu tecrübesi olmadığı halde Katharine koştuğu için koşmaya karar vermiş olan erkek arkadaşı, 390 numaralı Thomas Miller’in Jock Semple’i nasıl uzaklaştırdığı fotoğraflarda görünüyor. Arka sırada 490 numaralı Arnie Briggs de koşu sırasında Kathrine ile görünüyor.

Kathrine_Swirtzer_1

Kathrine, koşuya devam eder. Koşuyu 4 saat 20 dakikada tamamlar. Her şeye rağmen AAU, kadınları düzenlediği tüm yarışlardan men ederek, başka kentlerdeki yarışlara katılımlarını da engeller. Fakat Katherine Switzer, diğer katılımcılarla birlikte Boston Atletizm Derneği’ni ikna ederek kadınlara maraton hakkının 1972’te verilmesini sağlar.
Bu adım, 1984’te kadın maratonunun olimpiyat programına dahil edilmesine kadar uzanan yolun da kilometre taşıdır.

Kathrine_Swirtzer

“Yarış sırasında büyüdüm ben. Boston Maratonu’na genç bir kız olarak başladım, yol boyunca büyüdüm, sonlarına geldiğimde olgun bir kadındım. 32. km civarında, bu koşuyu bitirdikten sonra daha iyi bir sporcu olmak için çabalamaya ve başka kadın sporculara da benim yaşadığım güçlülük ve özgürlük duygularını hissetmeleri için öncü olmaya karar verdim.
Bitiş çizgisini geçtiğimde, ‘Yaşasın başardım’, demek yerine ‘Yaşasın bir hayat planım var! ‘ diyordum…”

Boston Maratonu sırasında çevresinde tüm olup bitenlerin yanında kendi  iç dünyasını bu sözcüklerle ifade ediyor Kathrine Switzer. 1947 yılında doğmuş olan Kathrine Switzer ilk kadın maraton koşucusu olarak tarihe geçmiştir. Halen dünyanın pek çok ülkesindeki maratonlara kısa süreli katılarak kadınların toplumsal hayattaki katılımlarına dikkat çekmek istiyor.

Yazıda bahsi geçen röportajın bir bölümü içeren bu video da ilginizi çekebilir.

 

Derleyen: Ciran Derya

Dünyalılar (www.dunyalilar.org)

Kaynaklar:

http://kathrineswitzer. com/about-kathrine/1967-boston-marathon-the-real-story/

http://haber.sol.org.tr/blog/kos/burcak-ozoglu/fitrat-safsatasina-inat-bu-kadin-o-yolu-kosar-101981

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kathrine_Switzer

http://blowmewine.blogspot.com.tr/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu