Yaşam

80 yaşına giren Dalai Lama’dan yaşam dersleri

der-14-dalai-lama-in-huettenberg-a27956182Gençken, başkalarının tecrübelerine, hayattan aldıkları derslere es geçiyor insan. Kendi tarihini kendisi yazsın istiyor. Şansını zorlamak, pişmanlıklardan korkmamak, istisna olmak, başka sonlar yaratmak istiyor.

Ben öyleydim en azından ama itiraf edeyim ki, sonradan çok aradım bana akıl verenleri. O, hiç değeri yokmuş gibi görünen şeyler bile o kadar değerlendiler ki zamanla, anlatamam.

‘Haaa, bunun için diyorlarmış, demek ki’, dediğim çok oldu yani ama bunun basit bir kuralı var; Bazı şeyler zamanı gelmeden anlaşılmıyor ve bu zaman olayı da herkes için farklı çalışıyor. Buna saygılı olmak, dayatmamak, akışına bırakmak gerekiyor o yüzden.

Verilen öğütler özünde bir yere gitmiyor yani, telaşa gerek yok. Onları kullanacağı zamanı siz değil de, karşınızdaki insan belirliyor sadece. Aynı şeyleri kendi kızımda da yaşadım. Dinlemediğini sandığım o kadar çok şey kafasında yer etmiş ki, hayretler içinde kalıyorum bazen.

İyi şeyler kalıyor yani, merak etmeyin.

Geçtiğimiz günlerde 80. doğum gününü kutlayan Tibetli ruhani dini lider, Kutsal Dalai Lama, Time Dergisi ile yaptığı bir özel röportajda günlük yaşamda uygulanabilecek on tane altın öğüt vermiş.

Aşağıdaki tavsiyelerden beğendiğinizi alıp direkt  kullanın, kullanmadığınızı da cebinizin bir köşesinde, zamanı gelince kullanmak üzere, saklayın, birilerine verin, ama atmayın. Bir gün, illa ki, lazım olacaktır.

  1. Empati, dayanışma, göster

Yapılan araştırmalardan da ortaya çıktığı gibi, empati duygusu sex, lezzetli bir yemek, harika bir tatile eşdeğer duygular yaratıyor insanlarda.

Diğer bir tanımlama ile, empati insan sağlığı için faydalı. Stresi azaltıyor, kalp atışlarını düzenliyor ve vücut direncini artırıyor.

  1. Samimi ol ve başkalarına yardım et

Küçük bir çaba ile mutluluğunuzu önemli derecede artırmanız mümkün. Olabildiğince dostça ve samimi olun. İmkansız değil bu.

  1.  Mutluluğu bul

Mutlu olmak yaşamımızın amacı. Tüm insanların ulaşmak istediği nokta bu. Günümüzde ancak materyal değerlere sahip olunca mutlu olacağımız öğretiliyor bize. Affetmek, empati kurmak, tolerans göstermek ve samimiyetle ilgili o kadar az mesaj veriliyor ki. Oysa mutlu olmak için gerekli olanlar tam da bunlar…

  1. İç huzuru bul

Dalai Lama, gün içinde herkesin bir müddet yalnız kalmasını tavsiye ediyor. Negatif düşünceleri, kızgınlığı, kıskançlığı ve yorgunluğu atmak, onları minnet, sevgi ve barış gibi pozitif düşüncelerle değiştirmek için bunun gerekli olduğunu söylüyor. Gerçek bir sükunet, mutluluğun ve sağlığın kaynağıdır, diyor.

  1. Başkalarına zarar verme

Başkalarına yardım edebiliyorsan et. Edemiyorsan da, en azından zarar verme ve onlar hakkında yalan, yanlış ve zarar verici sözler etme. Başkasının sırtına binme. Kimseye zorbalık ve eziyet etme.

  1. Arkadaşlığın değerini bil

Arkadaşlığı asla hafife alma. Gerçek arkadaş kusur aramaz. Arkadaş eksikliği depresyona yol açan etkenlerden biridir.

  1. Teknolojinin esiri olma

Her ne kadar Dalai Lama’ nın Twitter’da milyonlarca takipçisi varsa da, sosyal medya kullanımında aşırıya gitmeyin, diyor. Neden derseniz eğer, esir düşebilirsiniz.

Lokantalarda insanların yemekten ve birbirlerinden ziyada telefonlarıyla ilgilendikleri gibi mesela. Birebir ilişkilerinizi  ihmal etmeyin. Sosyal medyanın bunun yerini almamasına dikkat edin.

  1.  Kavga etme, anlaş

Diyalog demek, iki insanın birbirine saygılı bir biçimde, bir konuyu konuşması, sorunları  çözmesi demektir. Çatışma ve anlaşmazlıkların tek çözümü uzlaşmaktır.

Yüzde yüz kazanmak, ya da yüzde yüz kaybetmek diye bir şey yoktur.

  1. Dünyayı sev

Hayatta kalmak için yaşadığımız bu dünyaya iyi bakmak gibi bir zorunluluğumuz var. Eskileri yeni şeylere dönüştürerek, alternatif enerji kaynakları kullanarak temiz bir dünyaya katkıda bulunabiliriz.

  1. Yanlışlarından ders çıkar

Kaybedersen eğer, oradan alacağın dersi de kaybetme. Ona sahip çık. Sana ilerde lazım olacak olan odur…

Nafiye Gölbaşı

Dünyalılar

Kaynak: Knack.be, 08 temmuz 2015.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu