Yaşam

Beslenme Yalanları

 Konu beslenme olunca herkes bu işin uzmanı.

Foods-to-Avoid-While-Dieting

Tıp fakültelerinde doktorlara beslenme eğitimi verilmediğinden beslenme ve diyet işleri diyetisyenlere kaldı ama onlar da insan fizyolojisi ve hastalıkları konusunda yeterince eğitimli olmadıklarından yetersiz kalıyorlar. Diyetisyenlerden sonra şimdi de ahçılar ve artistler beslenme uzmanı oldular. Atış Serbest ! Beslenme konusuna gıda ve ilaç sanayi de müdahil olup kendi yararlarına uygun tavır alınca işler iyice karıştı. Sonuç; korkunç bir “bilgi kirliliği”.

Yalan 1 : Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kim demiş ? Bu konuda yapılmış tek bir anlamlı bilimsel çalışma yok. Bu yalanı hazır kahvaltılıklar ( mısır gevreği gibi ) üreten ve satan Amerikan gıda endüstrisinin çıkardığı biliniyor. Önerildiği gibi sabah kuvvetli bir kahvaltı yapmak insülin deşarjına sonra da kısa sürede şeker düşmesine neden olur. Şahsen ben sabah kahvaltı ettiğim zaman öğleni zor eder, kurt gibi acıkırım. Kahvaltının metabolizmayı hızlandırdığı da başka bir yalan. Metabolizma yemek yemeyle hızlanmaz.

Yalan 2 : Azar azar ve sık sık yenmeli : Günde 3 öğün yemek artı 3 adet de “ara öğün”ün tek faydası sürekli tıkınmak ve “pis boğazlık” alışkanlığını pekiştirmektir. İnsanoğlunun evrimsel gelişiminde günde 3 öğün yemek diye bir şey yok, ara öğün hiç yok. Diyetlerin önerdiği gibi azar azar yemek insanda tatminsizlik ve strese neden olur, aldığınız gereksiz kaloriler de cabası. Ara öğünler ile sürekli olarak gıdayla karşı karşıya kalmak “limbik açlık” denilen ve kişiyi daha çok yemeye teşvik eden içgüdüleri harekete geçirir. Bu arada metabolizmamız ancak 12 saatlik bir gıdasızlık süresinden sonra “yağ yakma” moduna girer. Sık sık yendiğinde yağ yakma moduna girmek mümkün olmaz.

Yalan 3 : Hayvansal doymuş yağlar kalp hastalıklarına neden olur. 1980 li yıllarda yüksek kolesterol içeren et, yumurta ve tereyağı zararlı olarak ilan edildikten ve “Low Fat” modası başladıktan sonra ABD de obezite oranı 10 kat, şeker hastalığı ve koroner arter hastalığı 3 kat arttı. Kalp-damar hastalıklarına neden olan kötü kolesterol (küçük LDL) yediğimiz yağlardan değil, karaciğerin şekerlerden ürettiği kolesteroldür.

Yalan 4 : Bitkisel Sıvı Yağlar Faydalıdır : Mısır, soya ve ayçiçek yağı gibi sıvı yağlar doğal olmayıp üretimlerinde dünya kadar kimyasal işlemden geçerler. Sonuç olarak hiç bir vitamin ve antioksidan içermezler aksine ısıl işlem gördüklerinden bu yağlar okside olur damarlarımıza büyük zarar veren “enflamatuar” omega 6 yağlarına dönüşür. Faydalı olan tek sıvı yağ; sızma Zeytinyağıdır.

Yalan 5 : Suni tatlandırıcılar zararsızdır ve diyet yapanlara ve şeker hastalarına faydalıdır : Bu konuda söyleyeceğim bir şey yok. Suni tatlandırıcılar zararlıdır o kadar !!!

Sağlıklı Günler Dileğiyle,

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu