Kültür-Sanat

Brontë Kardeşler

Charlotte, Emily ve Anne Brontë kardeşler yazmaya çok erken yaşlarda ve Viktorya döneminde kadın yazarlar dikkate alınmadığı için takma erkek isimleri kullanarak başladılar. Yine de, isimlerinin baş harflerini kullanmaya devam ettiler. Currer yani Charlotte Brontë’nin Jane Eyre’i ya da Ellis’in Uğultulu Tepeler’i günümüzde İngiliz Edebiyatı’nın değişmez klasikleri arasında yer alıyor. 

Brontë kardeşlerin bir portresi. Soldan sağa: Anne, Emily ve Charlotte. Resmin ortasındaki gölge ise onları resmeden ve kendini portreden daha sonra silen Branwell Brontë’ye ait.

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığın pençesine düşen, tüm ailede süregelen yazarlığı da ruhunda barındıran abileri Branwell ve maddi zorluklarla boğuşan babaları bu aile tablosunun bir başka yönünü oluşturuyor.

Emily’nin şiirdeki yeteneğinin ailesi tarafından keşfedilmesiyle, kız kardeşleri Charlotte ve Anne ile birlikte, 1846’da ortak bir şiir kitabı yayımlamışlardır. Eseri, dönemin kadın yazarlara karşı önyargılı tavrından sıyrılabilmek amacıyla, hem erkek hem de kadın ismi olarak kullanılan mahlaslarla basmışlardır. Kullandıkları mahlaslar gerçek isimlerinin baş harfleriyle aynı baş harfe sahipti: Charlotte için Currer Bell, Emily için Ellis Bell ve Anne için Acton Bell.

Currer, Ellis ve Acton Bell’in toplama şiirlerinden oluşan kitap sadece 2 adet sattı ve onlar için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Emily Brontë,  1847’de tek romanı olan Uğultulu Tepeler’i yayımlamıştır ki bu roman üç ciltlik bir setin ilk iki cildini oluşturmaktaydı. Son cilt kız kardeşi Anne tarafından yazılan Agnes Grey isimli romandır. Romanın yenilikçi yapısı eleştirmenleri bir anlamda şaşırtmıştır. Her ne kadar ilk çıktığında hem iyi hem de kötü yorumlar alsa da, roman zamanla bir İngiliz edebiyatı klasiği haline gelmiştir. 1850’de Charlotte romanı yayına hazırlayıp, düzenlemiş ve Emily’nin gerçek ismiyle, tek başına bir eser olarak Uğultulu Tepeler ismiyle yayımlamıştır.

 

Anne her zaman arka planda kalan kardeş olarak bilinse de onun ilk romanı Agnes Grey’deki dadı karakteri

Charlotte’ın en bilinen eseri Jane Eyre üzerinde çok etki bıraktığı düşünülüyor. Anne Brontë’nin 5 yıl bir dadı olarak deneyimleri de Charlotte’a yol göstermiş olabilir.

Oxford Sözlüğü’ne göre ‘’Vahşi Batı’’dan ilk bahsedilen yer Charlotte’ın 1849’da yayımlanan Shirley romanıdır. Terimin daha öncelerde de Amerikalı ve İngilizler tarafından halk arasında kullanıldığı bir gerçekse de, ismin kullanımını yaygınlaştıranın Shirley romanı olduğunu söyleyebiliriz.

Çoğu insan Charlotte’ın kardeşler arasında en büyüğü olduğunu söyler ama gerçekte en büyükleri Maria Brontë idi ve ne yazık ki tüberküloz hastalığından hayatını kaybetti. Elizabeth Brontë de ondan sadece 6 ay sonra dünyaya veda etti.

Ailenin tek oğlu olan Branwell, 1848’de bronşit yüzünden öldü. Aynı yıl Emily Brontë ve 1849’da Anne Brontë tüberkülozdan hayatını kaybetti. Charlotte Brontë, babasıyla kalmıştı. “Jane Eyre”in gördüğü büyük ilgi üzerine bir yayıncı, yazarı sık sık Londra’ya davet ediyordu. Bu ziyaretler sırasında Brontë geniş bir sosyal çevre edinmiş, Harriet Martineau, Elizabeth Gaskell gibi isimlerle tanışmıştı. Ancak sürekli olarak yaşlı babasının yanında olmak istediğinden Londra seyahatlerini birkaç haftadan daha uzun tutmadı.

Haziran 1854’te Charlotte Brontë, babasının yardımcısı Arthur Bell Nichollsla evlendi. Hamileliğinin dokuzuncu ayında, 31 Mart 1855’te öldü. Ölüm nedeni tam olarak bilinmese de tüberküloz, tifüs ya da hamileliğin ilk safhalarındaki bir rahatsızlıktan dolayı öldüğü sanılıyor. Brontë’nin eserleri halen büyük ilgi görüyor ve İngiliz Edebiyatı’nın klasikleri arasında sayılıyor. Aynı zamanda “On the Death of Anne” ve “Brontë” isimli iki şiir kitabı bulunuyor.

Brontë soyadı Alman bir soyadı çağrışımı yapsa da, Bronte ailesinin kökeni İrlanda’ya dayanıyor. Babaları Patrick, İrlanda’dan Londra’ya göç ederken muhtemelen soyadlarının daha asil görünmesi için Brunty yerine Brontë’yi tercih etmiş.

Derleyen: Ciran Derya

 

Kaynaklar:

http://sanatkaravani.com/edebiyatin-mucize-kadinlari-bronte-kardesler /
https://www.wikiwand.com/tr/Emily_Bront%C3%AB
https://www.wikiwand.com/tr/Charlotte_Bront%C3%AB
https://www.wikiwand.com/tr/Anne_Bront%C3%AB
http://www.nkfu.com/bronte-kardesler /

 

Dünyalılar (www.dunyalilar.org)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu