Yaşam

Açlık İçin Tasarımlar

90 litrelik su kapasitesi olan, yuvarlanarak kullanılan bidon. Tasarımcılara göre bir çocuğun bile kolayca taşıyabilmesini olanaklı kılan bir tasarım.

 

National Design Museum da yatırımcılara yönelik yaptığı bir konuşmasında,  Paul Polak dünyadaki bir milyar insanın 2 dolarlık gözlük, 10 dolarlık lamba, ve 100 dolarlık  ev için beklediğini ifade ediyor.

Paul Polak, bir zamanlar yaptığı psikanaliz mesleğini bırakarak dünyanın az gelişmiş ülkelerinde yasayan fakir çiftçilere girişimcilik konusunda yardıma yönelik çalışmalarını sürdürürken, Yerkürenin %10 luk nüfusuna hizmet eden son derece akıllı ve yaratıcı tasarımcılarada ateş püskürüyor. Onları şarap  etiketi, özel beğeniye göre tasarlanmış giysiler yada lüks araba tasarımları yapmakla eleştiriyor. Polak bu yüzdenin değişmesi ve tasarımcıların fikirlerini daha insancıl amaçlı kullanmaları için bir devrimin gerekli olduğu kanısında.

Sergi, arta kalan %90 için yapılan tasarımlar  baslığı ile Cooper – Hewitt National Design Museum da sergilendiğinde tasarımların basit ancak bir o kadarda yaşamsal önemi üzerinde duruluyor.

 Sergide yer alan tasarımlardan bazıları

İç içe geçirilmiş iki toprak kap, dışta yer alan büyük kap içine doldurulan ıslak kumla, küçük kaba konulan yiyeceklerin normal ısıdan daha düşük ısıda tutulamasi sayesinde çürümeleri engelleniyor.

Adına yasam çubuğuda denilen bir tasarım. İçilmek için ağıza çekildiğinde sudaki bakterileri yok eden, filtreleme özelliğine sahip bir tasarım.

 

Verimli enerji kullanımı ile tasarlanan ve elektriği olmayan bölgelerde insanların okuma yazma ve diğer islerini yapmalarına olanak sağlayan teknolojinin urunu olan kumaş yansıtıcıları. 2 milyar insana elektrik ulaşmadığı düşünüldüğünde bu teknolojinin önemi açıkça ortaya çıkmaktadır.

 

Kaynak: The New York Times

www.dunyalilar.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu