Ne Yapmalı?

Ekim Devrimi’nin 102. Yılında Sovyetlerde Fotoğraf

Ekim Devrimi’nin 102. Yılında Sovyetlerde Fotoğraf başlıklı bu buluşmamızda, fotoğrafın Sovyetlere ve Sovyetlerin fotoğrafa katkılarını etkileyici bir görsel şölenle belgeleyeceğiz.

1917 Sosyalist Ekim Devrimi SSCB’de olduğu kadar dünya halkları için de bir umut olmuştu ve “Başka bir dünya mümkündür” düşüncesinin hayata geçirildiği görkemli bir başlangıçtı. Devrim, kısacık yaşamı boyunca hayatın her alanında, bilimden sanata devasa bir kültür ve miras bıraktı. Batının (Kapitalist Blok) uzun yıllar boyunca dünya halklarından saklamaya çalıştığı bu mirasın fotoğraf sanatıyla ilgili bölümünü görünür kılmaya çalışacağız.

Anlatıcı: Özcan Yaman

Yer: Babil Cafe/Bar
Akmar Pasajı yakınları, ya da K2 outdoor mağazası yanı
Tarih: 25 Ocak 2019 Cuma 20:00 – 22:00

Sınırlı yer kapasitesi nedeniyle katılım durumunuzu ddunyalilar@dunyalilar.org adresine iletirseniz memnun oluruz.

“Yeni politik sorunlar, yeni propaganda yöntemleri gerektiriyor.
Fotoğrafın, bu büyük anlatım gücü var.”
John Heartfield

” Sosyalist toplumda kameranın objektifi, uygar insanın gözbebeğidir. “
Alexander Rodchenko

Fotoğraf, Rusya’da 1839’dan itibaren karmaşık teknik evriminin tüm aşamalarından geçti. Özellikle çar ve aristokratların ilgisi nedeniyle, popülerlik kazanmış ilk fotoğraf türü portre olmuştu.

1860’lı yıllardan başlamak üzere, eğitim ve bilimsel amaçlar için yaygın olarak kullanılan panoramik ve etnografik fotoğraf gibi diğer alanlara yönelindi. Ardından endüstriyel büyüme ve mimari alanında kullanılmaya başlandı.

1870 yıllarına gelindiğinde, güncel olaylar ve hızla değişen yaşam, belgesel fotoğrafı geliştiriyordu. 1905 – 1917 yılları ise foto jurnalizmin ve foto muhabirliğinin gelişmesini sağladı.

1917 Sosyalist devrimi öncesi Çarı ve aristokratları memnun ederek para kazanmayı hedefleyen fotoğrafçılar bir şey daha yaptılar. Objektiflerini günlük yaşama çevirdiler. Halkın yaşamını ve doğayı da belgelediler. Özellikle Volga nehri ve çevresinde yaşam konusunda 1870’lerden görüntüler oldukça etkileyici. Bu dönemde uluslararası başarılar edinmiş Rus fotoğrafçılar çıkmıştır…

Özcan Yaman Kimdir?

1963 Samsun/Bafra doğumlu. 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi GSF Fotoğraf Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. 1985-1991 yıllarında İBB Şehir Tiyatrolarında Sahne fotoğrafçılığı yaptı. 1991-2008 yıllarında reklam fotoğrafçılığı yaptı. 2006-2016 yıllarında Yeditepe Üniversitesi’nde Grafik Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak fotoğraf dersleri verdi.
Bu dönemde Mahkemelerde fotoğraf bilirkişiliği yaptı.

2008-2014 yıllarında Evrensel Gazetesi’nde foto muhabiri ve köşe yazarlığı yaptı. Halen “Kadraj” köşesinde fotoğrafın sanat ve hayatla ilişkileri konusunda güncel yazılar yazmakta ve ayrıca değişik dergi ve mecralarda fotoğraf üzerine içerikler üretmektedir.

2014 yılında Evrensel Gazetesinden emekli oldu. Ulusal ve uluslar arası birçok karma sergilere katıldı. Kişisel sergiler açtı.

2015 yılı AFP’nin (Agence France-Presse / Fransa Fotoğraf Ajansı) “En İyi Basın Fotoğrafları” seçkisinde yer almış, Atlanta’da yapılan Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması’nda ikinci oldu.

Halen fotoğraf atölyelerinde dersler vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu