Türkiye’nin 2009 yılında Seferihisar’la tanıştığı kentlerin özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören uluslararası ”cittaslow (sakin şehir)” ağının dokuzuncu üyesi Halfeti oldu.
25 ülkede 166 üyesi bulunan nüfusu 50 binden az kentlerin üye olabildiği sürdürülebilir bir yerel kalkınma modeli olan Cittaslow, yerel yönetimlerin doğasını, geleneklerini, yemeklerini ve diğer özelliklerini koruyarak kalkınmasını hedefliyor. Kentlerin, birliğin belirlediği 70 kriter üzerinden sakinliklerini kanıtlayarak üye olabildikleri Cittaslow ağına Seferihisar, Akyaka, Yenipazar, Gökçeada, Taraklı, Perşembe, Vize ve Yalvaç’tan sonra Halfeti’de dahil oldu ve hareket Güneydoğu bölgesine de yayılmış oldu.
Eski yerleşim yeri GAP projesi çerçevesinde yapılan baraj nedeniyle su altında kalan Halfeti, dünyada siyah gülün yetiştiği tek yer olarak dikkat çekiyor.
Halfeti’de yılın sekiz ayı taş evlerin damlarında binlerce yıldızın altında yatılabilir. Burada çeşitli kebaplar ve dolma eziği, erik tavası, mukaşşerli pilav, sargı burma tatlısı, peynir helvası, semsek, lövlez dürümü, kara mezmençil, keme boranisi, dömeli kelle gibi pek çok ilginç yemek bulunuyor. Fırat Nehri üzerinde, yüzer restoranlarda yenilecek en güzel yemeklerden biri de şabut balığı. Fırat Nehri dışında bulunamayan balık yaklaşık 15 kilo. Balık yarılıyor ve temizleniyor kırmızı biber, tuz, soğan, sarmısak ve sıvı yağ ile iyice ovup bir süre bekletildikten sonra mangal üzerinde nar çubuklarıyla pişiriliyor.
HALFETİ BİRLİĞE ÇOK ŞEY KATACAK
Finlandiya’da gerçekleşen Koordinasyon Komitesi toplantısında Türkiye’nin Cittaslow Birliği’nin öncülüğünü yapan Seferihisar ilçesi Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halfeti’nin Cittaslow sertifikasını teslim aldı. Başkan Soyer, “Olağanüstü köklü bir kültüre ve güçlü bir tarihi geçmişe sahip olan Halfeti’nin birliğe katılmasından çok büyük mutluluk duyuyorum ve Halfeti’nin Cittaslow Birliğine çok şey katacağını düşünüyorum. Halfeti’nin üyeliği ile bir yerel kalkınma modeli olan Cittaslow hareketi Türkiye’nin farklı bölgelerinde yayılması anlamına geliyor.” dedi.
www.dunyalilar.og