Yaşam

Kuantum Düşünce Tekniği Üzerine

Günümüzün yeni moda terimlerinden biri olan”kuantumculuk”; bir şeyin olmasının güzel/hoş/iyi olacağının düşünülmesinin, o şeyin gerçek olması için yeterli bir sebep olduğunu düşünme temeline dayanır. Her ne kadar felsefi bir arka planı varmış gibi pazarlanmaya çalışılsa da, tamamen sahte umutlar ve yalanlar üzerine kuruludur. İnsanların sadece parasını değil, aynı zamanda zamanını ve umutlarını da çalar.

Kuantum Düşünme Tekniği, insanın neyi düşünürse onun olabileceği, neyi isterse ona ulaşabileceği temelinden yola çıkan bir akım… Ve kendine bir dayanak arayan her akım gibi onun da sarıldığı ilk şey bilimdir. Ancak elbette çarpıtılarak aktarılan bilim, ancak halihazırda zaten bilimsel okur yazarlık düzeyi az olan toplumlarda bir de kuantum gibi zor bir konudan bahsediliyorsa anti tez üretmesi zordur birçok kişi için bu teknik karşısında.

KDT’yi Kuantum Fiziğine bağlayan ( bağladığı iddia edilen demek daha doğru! ) konu yani kuantum fiziğindeki “ Belirsizlik İlkesi “ adı verilen kavramı ele alalım.. Belirsizlik İlkesi ( ya da Heisenberg Kanunu ) aslında çok basit bir fiziksel gerçekten ibaret; cisimleri gözlemlemek için ihtiyaç olunan en önemli şey ışık !..

İnsan gece evinde zifir karanlıkta bir şey bulmaya çalışırken doğal olarak yaptığı ilk şey odanın ışığını açmaktır.. Işığı açınca aradığımız şeyi daha önce nerede bıraktıysak bıraktığımız o yerde olduğunu görürüz. Ancak bu durum atomaltı parçacıklar için biraz daha farklı gelişmekte; diyelim kaybettiğimiz elektronu bulmak istiyoruz!.. yapacağımız ilk şey yine ışıkları açmak olacaktır. Yalnız bu sefer önceki durumdan farklı olarak, elektronun ışıklar kapalıyken bulunduğu yer ile ışıklar açıldığında bulduğumuz yeri aynı değildir.. Bunun da sebebi elektron yada genel olarak tüm atomaltı parçacıklar o kadar küçük parçacıklardır ki, onları görmek için açtığımız ışıktaki foton tanelerinin onlara çarpması bile yerlerini azda olsa değiştirmeye yeter !.. Bu durum tabiki evdeki koltuk için geçerli değildir!

Dolayısıyla atomaltı parçacıklar seviyesinde bir şeyin yerini bulmak için açtığımız ışık aslında o cismin ışıklar açılmadan önceki yerini değiştirir.. Bu durumda atomaltı seviyedeki her cismin belirli bir andaki yerini “tam olarak” tespit etmemizi engellediğinden belirli bir belirsizlik yaratır!.. ve Belirsizlik İlkesi adını alır…

Bu konu nasıl olurda Kuantum Düşünce’ye bağlanır diye merak edenlere öncelikle kemerlerini bağlamalarını ve yazının sonraki kısmındaki uyarıya dek çıkarmamalarını tavsiye ediyorum.. bu akımın en popüler sitesinden* direkt bir alıntı yapalım:

“Heisenberg’ in belirsizlik alanı dediği bu alanı, gönderdiğimiz düşünce paketçikleri varlık katar. Belli hale getirir. Kuantum alanının bir noktasına yaptığımız etki bütünü etkiler aynı zamanda. Siz bir şey düşündüğünüzde bundan tüm alan etkilenir. Kuantum Fiziği, fizikle fizik ötesinin birbirine karıştığı bir noktanın adıdır. “

Konuya gerçekten gönül verip ilgilenenleri biraz daha ferahlatacağına inandığım kendi açıklamamı bilimin sınırlarını zorlayarak ve halen kemerlerinizin bağlı olduğuna inanarak yapmaya çalışayım…

Kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi nasıl atomaltı parçacıkların yerlerini gözlemlerken kullandığımız ışığın aslında amaca ihanet edip gözlediğimiz şeyin yerinin değişmesine sebep olduğunu açıklıyorsa; kuantum düşünce de herhangi bir olaya olan bakış açımızın o olayın üzerimizdeki etkisi konusunda, hatta olabilme potansiyeli konusunda bir etkisi olduğunu savunuyor.. burada kemerler çözebiliriz.

Bir olay veya insan hakkındaki düşüncelerimizin yani bir nevi önyargılarımızın o olay veya kişinin bizim üzerimizde bırakacağı etki ile ilişkisiz olduğunu beklemek bir yanılgı olur. Sonuç olarak beklentilerimiz, düşüncelerimiz ve önyargılarımızın hayatımızdaki bir şeyin sonucunu daha başlangıçtan etkilediğini çıkarmak için kuantum fiziği, belirsizlik alanları, fiziköteleri yerine direkt olarak kısa yoldan ortak akla başvurulabilir.

Kuantum Düşünme Tekniğinin size vaadettiği serbestleşmeye ve mutluluğa mı ulaşmaya çalışıyorsunuz;

Bir işle meşgul olmayı deneyebilirsiniz !…

Can Gürses

Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazıya da göz atabilirsiniz: https://evrimagaci.org/article/tr/kuantum-dunyasi-konulu-roportaj-13-subat-2013

Yazı sitemize kısaltılarak eklenmiştir: Tam metni incelemek isterseniz:

www. cangurses.wordpress.com/2013/04/01/kuantum-ayaga-dusunce/

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu