California Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Sonja Lyubomirsky’e göre insanların hepsi genlerine şifrelenmiş bir mutluluk ayar noktasına sahip. Mutluluk zamanla değişebilir ve belli stratejiler ile arttırılabilir.
Eğer bu doğru ise hepimiz için umut var demektir. 7 milyardan fazla kişiyi barındıran gezegenimizde asık suratla dolaşan, müzmin mutsuzların sayısı ve buna bağlı gelişen depresyon her geçen gün ciddi oranda artmakta. Geriye kalanlar ise günlük dalgalanmalara bağlı olarak mutluluk ve mutsuzluk arasında gidip geliyorlar. İşte size kronik olarak mutsuz insanların vazgeçmesi gereken yedi kötü alışkanlık:
1- ‘Hayat çok zor’ inancına şartlanmak
Mutlu insanlar da hayatın zor olduğunun farkındadır ama zorlu zamanları, ‘kurban’ psikolojisinden ziyade bir tür ‘merak’ yaklaşımıyla aşmayı da bilir. Kendilerini soktukları zorlu durumdan dolayı sorumluluk alır ve bu durumdan mümkün olan en kısa sürede çıkmaya odaklanırlar. Şartlardan şikayet edip durmak yerine çözüm bulmakta ısrar etmek, mutlu bir insan olduğunuzun işaretidir. Mutsuz insanlar kendilerini hayatta kurban olarak görür ve bir çıkış yolu aramak yerine, ‘Bak başıma ne geldi’ tavrında ısrar eder.
2- İnsanların güvenilmez olduğuna inanmak
Mutlu insanlar başkalarına güven duymak ister. Hala iyi insanların var olduğuna inanır. Yeni tanıştıkları kişilere genelde dostane yaklaşır, etraflarındaki kişilere bir tür ‘birliktelik’ hissi verir. Mutsuz insanlarsa tanıştıkları çoğu kişiye güvenmez; yabancıların güvenilmez olduğunu kabul eder. Ve zamanla bu düşünce biçimi onları yalnızlaştırır; yeni arkadaşlar edinme şansını tümüyle yok eder.
3- Dünyadaki doğrular yerine yanlışlara odaklanmak
Evet bu dünyada yanlış giden milyonlarca şey var. Fakat mutsuz insanlar doğru olanları görmezden gelip sadece yanlışlara odaklanır. Onları daha 10 metre uzaktan fark edersiniz; herhangi bir olumlu şey hakkında ‘Evet, ama…‘ diye şikayet ediyorlardır. Mutlu insanlar da küresel sorunların farkındadır. Bununla birlikte, doğruları da görerek endişelerini dengelerler. Buna, ‘iki gözünü birden açık tutmak‘ da denebilir. Mutsuz insanlar, dikkatlerinin yanlıştan başka bir yere çekileceği korkusuyla, bir gözlerini iyi olan her şeye kapatırlar.
4- Kendinizi başkalarıyla karşılaştırıp kıskançlık beslemek
Mutsuz insanlar, başkalarının içinde bulunduğu iyi durumun kendilerinden bir şeyler çaldığına inanır, sürekli başkalarıyla karşılaştırma yaparlar. Bu durum, kıskançlık ve nefrete yol açar. Mutlu insanlar ise başkalarının sahip olduğu şans ve koşulların kendilerinin de aynı noktaya gelebileceğinin işareti olduğuna inanır. Onlara göre herkes, kimse tarafından kopyalanamayacak ya da çalınamayacak türden, kendilerine ait bir ‘gidişat‘a sahiptir. Mutlu insanlar, fırsatların sınırsız olduğuna inanır ve başkalarının talihinin iyi gitmesinin kendi hayatlarını kısıtlayacağını düşünüp kötümserliğe kapılmaz.
5- Hayatınızı kontrol etmek için çabalamanız gerektiği inancı
Kontrol etmekle hedeflerinize ulaşmaya çalışmak arasında fark vardır. Mutlu insanlar, hedeflerine ulaşmak için adımlar adım atarlar ama hayatın ne getireceği konusunda da fazla kontrol sahibi olamayacaklarını bilirler. Mutsuz insanlar ise en ufak şeyin sonucunu bile kontrol etmeye meyillidir ve planları ters gittiğinde dramatik bir biçimde çöküş yaşarlar. Mutlu insanlarsa planları ters gittiğinde motivasyonlarını yitirmez ve yeni şartlara uyum sağlar.
6- Geleceği endişe ve korkuyla beklemek
Mutsuz insanlar sadece neyin kötü gittiğini değil gidebileceğinide düşünür; sürekli endişe ve korku duyar. Mutlu insanlarsa sağlıklı bir miktarda hayal kurar. Onlar da endişe ve korku hisseder ama bunu hissetmekle yaşamak arasındaki çizgiyi bilir. Kendisine bu hislerin gerçekleşmesini engellemek için ne yapabileceklerini sorar, yani sorumluluk alıp duruma karşı koyar. Eğer yapabilecekleri bir şey yoksa da, durumu kabullenir.
7- Sohbetlerinizi sürekli dedikodu ve şikayetle doldurmak
Mutsuz insanlar geçmişte yaşar. Başlarına ne geldiğinden ve hayatın zorluklarından söz etmeyi sever. Bu konular hakkında konuşacak şeyleri kalmayınca da, başkalarının hayatlarına göz dikip dedikodu yapmaya başlar. Mutlu insanlarsa anı yaşar ve geleceği hayal eder. Onların olumlu enerjisinin uzaktan hissedersiniz. Üzerinde çalıştıkları bir konu hakkında duyuyor, sahip oldukları için minnettar hissediyor ve gelecekteki ihtimaller için hayal kuruyorlardır.
Sonuç olarak hiç birimiz mükemmel değiliz. Hayatta herkese yeterince adil davranmıyor. Zaman zaman karamsarlıklar yaşamamız çok normal. Ama önemli olan başımıza ne gelirse gelsin bulunduğumuz durumdan en kısa sürede kaçmasını bilmek. Yeni adımlar at, tökezle fakat düştüğünde tekrar ayağa kalk ve yola devam et!
Derleyen: Sibel Çağlar
Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/tamara-star/7-habit-of-chronically-unhappy-people_b_6174000.html