Tarih

Nuremberg Mahkemesi (Judgment At Nuremberg)

Nuremberg Mahkemesi (Judgment At Nuremberg), ya da Nuremberg Duruşması adıyla bilinen yapım, sinema tarihinin en çarpıcı hukuk filmlerinden biridir. Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğin Stankey Kramer üstlenmiş, mükemmel oyunculuk ve gerçek bir hikaye ile kült bir film çekilerek tarihe not düşülmüştür.

Nuremberg Mahkemesi (Judgment At Nuremberg), 1946 – 1949 yıllarında Nürnberg’teki 12 yargılamadan 1947’de yapılanı anlatmaktadır. Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Maximilian Schell, Judy Garland, Marlene Dietrich, William Shatner gibi oyuncuların varlığı filme güç katmıştır. Son derece başarılı bir mahkeme filmi olan sinemacılar tarafından başyapıt olarak kabul edilen film, iki dalda Oscar kazanmıştır. Filmin süresi  3 saatten fazladır ve klasik Amerikan filmlerinde olduğu gibi sadece avukatlar ön plana çıkmamakta, yargıç rolündeki karakterler geri planda kalmamaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan gerçek olaylara odaklanan film, emir komuta zincirinde suç işleyen kişileri konu almaktadır. Nuremberg Mahkemesi (Judgment At Nuremberg) izleyiciyi sarsan bir sinematografi ile Hitler’in emrinde çalışan faşist rejime mensup, savaş suçlusu dört yargıcın yargılanmasını ve arka plandaki soykırımı işlemektedir. Yyaptıkları insanlık suçlarının görüşülmesi için mahkemeye çıkan dört hakim, dönemin meşhur kurumu Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılanmaktadır. Soğuk savaş sürmektedir ve birçok insan II. Dünya Savaşı’nda yaşanan acı olayları unutmak istemektedir. Suçları hakkında hiçbir şüphe olmamasına rağmen politik baskılar nedeniyle tereddüt geçiren yargıç Haywood, eylemlerini yasal hale getiren dört yargıç hakkında en doğru kararı vermek zorundadır.

Nuremberg Mahkemesi (Judgment At Nuremberg), ikinci dünya savaşından galip çıkan devletlerden olan ABD yapımı olmasına karşın objektif bir şekilde çekilmiş bir sinema yapımı olarak değerlendirilmekte, oyuncuların performansı ve türünün en iyi örneklerinden olması nedeniyle kült film olarak kabul görmektedir. İyi ve kötü kavramlarını derinlemesine inceleyen film, Almanya’nın karanlık döneminde işlenen insanlık suçlarından tüm dünya ülkelerinin ve insanlığın sorumlu olduğu mesajını vermektedir. Gerçekte kimin suçlu olduğunun felsefi tartışmasını yapılırken gerçek olaylar üzerinden hareket edilmekte, mahkeme kayıtlarının repliğe döküldüğü izlenimi yaratılmaktadır.

Nuremberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi Hakkında

İkinci Dünya Savaşı son edikten sonra, insanlığa verilen zararlar ve çekilen acılar nedeniyle daha önce uygulanmamış olan Uluslararası Ceza Mahkemesi Kurulması fikri uluslararası toplumda kabul görmüş, savaşı kazanan devletler tarafından verilen karar sonucunda, geçici ve özel yetkiye sahip mahkeme kurulması kararlaştırılmış, Birleşmiş Milletlerin almış olduğu karara dayanarak Nürnberg Uluslararası Askeri Savaş Suçları Mahkemesi kurulmuştur.

Sovyetler Birliği yargılamanın Berlin’de yapılmasını istemesine karşın yargılamalar yıkılmış olan Berlin yerine Nürnberg’de yapılmıştır. Nürnberg’in propaganda merkezi olması sembolik açıdan da öneml bulunmuştur. Nürnberg’de birden fazla mahkeme kurulmustur ve en bilineni International Military Tribunal of Nurnberg’dir. Dört Müttefik devlet, ABD, Britanya, Sovyetler Birliği ve Fransa, birer yargıç ve savcı ekibi göndermiştir.

Mahkeme kuralları, Kıta Amerikası ve Anglo-Amerikan yargı sistemlerinin birlikte uygulanması sonucu oluşmuştur. Yargılamalar sırasındaki tüm konuşmalar, tercümanlar yoluyla İngilizce, Fransızca, Almanca ve Rusça’ya tercüme edilmiş, kulaklıklı simultane çeviri sistemi tarihte ilk kez Nürnberg Uluslararası Askeri Savaş Suçları Mahkemesinde uygulanmıştır. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, 1947 yılında aldığı karar sonucunda her galip ülke kontrolü altındaki bölgede askeri mahkeme kurma hakkı elde etmiş, ABD bu mahkemeyi Nürnberg’de kurmuştur.

Nuremberg(Nürnberg) Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi yargılamaları, Uluslararası Ceza Hukukunun başlangıcı olarak kabul edilebilecek uygulamalar yapmış, sanıklar, “barışa karşı suç işlemek”, “savaş suçları” ve “insanlığa karşı suçlar” kapsamında, cinayet, kitle imha, köleleştirme, sürgün, insanlık suçları, eziyet ve işkence eylemleri ile itham edilmiş ve yargılanmışlardır.

Politik nedenlerle veya ırk ve din ayrımcılığına dayanılarak herhangi bir halka karşı gerçekleştirilen cinayet, toplu öldürme, sürgün ve benzeri tüm insanlık dışı eylemleri tanımlamakta kullanılan “İnsanlığa Karşı Suçlar” kavramı ilk defa bu mahkemelerde kullanılmış, mahkemelerin bazı uygulamaları ise, ceza hukukunun yerleşik bazı prensiplerini çiğnediği yönünde eleştirilmiştir.

Dünyalılar

Filmin kısa bir tanıtımını şuradan izleyebilirsiniz.

Siteye eklediğimiz son yazılara göz gezdirmek isterseniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu