Yaşam

Saçlarımızı ve Sağlığımızı Etkileyen Sinsi Tehlike!

Hepimizin hemen her gün kullandığı her yerde satılan ve içeriğine hiç dikkat etmediğimiz markasına ve ambalajına bile alışarak kullandığımız şampuanların içeriğini, kullanılan maddelerin faydalarını veya zararlarını hiç merak ettiniz mi?

Sıradan bir şampuanın içeriğini fotoğrafladık. Bu içerikler en çoktan en aza doğru sıralanarak yazılmaktadır. Bakalım şampuanlarda kullanılan bu maddeler neler ; Tüm bu maddeleri araştırdık. Kullandığımız şampuanların içeriğindeki maddelerin hangileri faydalı siz karar verin.

Sizce Saçımızı temiz tutmak için bu kadar kimyasal kullanmak  gerekli mi? 

Aqua :  Su. En iyi ihtimalle %50 si. Ne yazık ki şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için.

Sodium Laureth Sulfate ( SLES) :  Sülfaktan . Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi  ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin ve sinir sistemimizi etkileyebilir. Üreme ve Endokrin sistemimizi bozabilir. Karsinojendir.

Sodium Lauryl Sulfate ( SLS) : Sürfaktan. Anyonik Sürfaktan. Emilgatör etkisini arttırmak, deterjan ve köpürmenin etkisini arttırmak için kullanılır. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve iç organlarımıza  karışır. Saç derisini fazlaca kurutarak ve saç köklerine zarar vererek saç dökülmesine yol açabilir. İç organlarda birikmeye yol açarak iltihaplanmasına yol açabilir. Çocuklarda göz gelişimini engeller.

Cocamidopropyl Betain : Hindistan Cevizi Yağından elde edilir. Şampuan köpüğünü ve kalınlığını arttırmak için Kullanılır. Deri İltihabına, kuruluğa ve kaç derisi  irritasyonuna yol açar.

Citric Acid  ( E330) : Zararsızdır. Halk arasında Limon Tuzu olarak bilinen karboksilik asitlerdendir. Şampuanların PH derecesini ayarlamada kullanılır.

Sodium Citrate (E331) : Zararsızdır. Kişisel bakım ürünlerinde PH’ı tamponlamakta, metil parabenlerin aktivitesini arttırmaktadır. Sudaki kalsiyum iyonlarını tutarak onların deterjan ve sabunların faaliyetlerini engellemesini önlemektedir. Temizleyici ve deterjanlarda kullanılan fosfatların yerini almakta, diğer kimyasallarla reaksiyona girmektedir.

Sodium Xylene Sulfonate: Kişisel Bakım ürünlerine konan bir kimyasal katkı. Diğer Katkı maddelerinin suda çözülmelerini arttırmak için konulmaktadır. Zehirlidir. Üreme sistemini etkiler. Doğal çevreye çok zararlıdır.

Parfum : Sülfaktanlar ve diğer katkı maddelerinin kötü kokularını gizlemek için kullanılır. Gizlediklerinden daha fazla probleme yol açarlar.

Cocomide MEA: Şampuanlarda köpüğün çok ve kalıcı olmasını sağlayan bu maddeler, trietanolamin (TEA), dietanolamin (DEA), monoetanolamin (MEA) özellikle SLS ve diğer sülfatlı hammaddelerle birleşince, vücuda teması halinde dahi zarar verebilecek olan “nitrozoamin”leri oluştururlar. Bu maddelerin laboratuvar hayvanlarında yapılan incelemelerde beyin hasarına neden olduğu tespit edilmiştir.
Sodium Chloride : Zararsızdır. Kristal halinde suda eriyen tuz.Sodium Benzoate ( E211) : Bir kimyasal koruyucudur. Hücrelerin “güç istasyonu” olarak tanımlanan mitokondrilerinde DNA  hasarına yol açtığı tespit edildi. En son Coca Cola firması bu maddeyi kullandığı için özür dileyerek kullanımına son vereceklerini söyledi.

Tetrasodium  EDTA : Ağır metallerdeki izleri ve kirleri temizlemeyi kolaylaştırmak için kullanılır. EDTA biyolojik olarak kolayca ayrışmaz bu nedenle ortama girdiğinde zehirli ağır metalleri çözümekte ve onların besin zincirine girmesine sebep olmaktadır. Ağır metaller insan sağlığına zararlıdır ve davranışsal, psikolojik ve bilişsel sistemleri olumsuz olarak etkiler. Gözde ve deride tahrişe sebep olur.

PEG-60 : Hidrojenize Castor Yağı olarak bilinmekte. Nem değerini çoğaltıp azaltan sıvı ve katı yağları çözmek için kullanılan bir petrol ürünü. Cildin yaşlı görünümünü arttırır ve cildimizi bakterilere karşı daha savunmasız duruma sokar.

Almond Glycerides : Buğday Proteini. Kozmetik ürünlerde nemlendirici yumuşatıcı olarak kullanılır.

Glycerin (E422) : Petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya hayvan ve bitkilerin yağlarından şekerden mayalanarak elde edilebilir. Kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu olarak kullanılır.Saçlarda ve ciltte parlaklık ve yumuşaklık sağlar. Bitkisel olanları tercih edilmelidir.

Butylphenyl Methylpropional : Lilial adıyla da bilinen sentetik parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Biyo birikimlidir. Endokrin sistemine zarar verebilir.

Panthenol (Vitamin B5):  Cildi nemlendirme özelliğine sahip bir vitamin. Ciltte yeni hücrelerin gelişmesinde önemli bir etken. Güneşe maruz kalan saç tellerinin kırılıp kurumasını önlüyor.

Panthenyl Ethyl  Ether : Bilinmiyor.

Guar Hydroxypropyltrimonium Cloride: Bilinmiyor.

Linalool: Zambak kokusunu andıran bir nevi esansiyel yağ

Hexyl Cinnamal: Bir çeşit Parfüm maddesi. Papatya yağında bulunduğu gibi, sentetik olarak da üretilmektedir. Alerjik tepkilerle ilişkilendirilmiştir.

Limonene: Limon ve turunçgillerde bulunan bir nevi esansiyel yağ.

Benzyl Salicylate: Bir çeşit parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık ve endokrin sistemine zarar verebilir.

Kaynak:http://zehirsizyasam.blogspot.com.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu