GüncelKültür-Sanat

Sunay Akın ile Gaziantep Oyuncak Müzesi…

Türkiye’nin 4. Oyuncak Müzesi Gaziantep’ de açıldı.Teknoloji döneminde bilgisayara esir düşen günümüz çocuklarının, eskiden çocukların neler ile oynadıklarının tanışma mekanı…

Tarihi Bey Mahallesi’nde bir Antepevi’nde tarihi oyuncakları Gaziantepli çocukların beğenisine sunan Büyükşehir Belediyesi, 1700-1970 yılları arasında yapılan 591 el yapımı oyuncağın sergilendiği “Oyuncak Müzesi”ni hizmete açtı.

Başkan Güzelbey ve müzenin kente kazandırılmasında büyük emek harcayan Şair ve Yazar Sunay Akın, Avrupa’nın en seçkin oyuncak müzesi olarak adlandırdıkları Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin 500 müzenin arasında sıralamada 15’ci sırada yer alacağını ifade ettiler.

Şair ve Yazar Sunay Akın, “Ben sadece bu müzenin açılması için bir köprü oldum. Muhteşem bir zenginliği var. Özellikle tarihi bir mekânda açılması ziyaretçileri bir kat daha sevindiriyor. İnsanlığa vesile olan bu eserin şu anda dünyanın en önde gelen müzelerinden birisi olduğunu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

Oyuncağın geçmiş tarihinden de bilgiler veren Akın, ilk oyuncak fabrikasının Almanlar tarafından kurulduğunu, ikinci dünya savaşından sonra oyuncak sektörünün Çin tarafından ele geçirildiğini, Türkiye’nin ise son 100 yıl içinde oyuncak ile haşır neşir olduğunu söyledi. Dünya genelinde son 40 yıl içinde oyuncak müzelerinin açılmaya başlandığını anımsatan Sunay Akın, Gaziantep’in bu müzeyi layıkıyla hak ettiğini vurguladı.

 .Gaziantep’e  kültür ve sanat boyutuna yeni bir halka kazandırıldı.Oyuncak Müzesi sadece Gaziantep’e değil tüm dünyaya hizmet edecektir. Çocuklarımızın çoğu bilgisayara esir düşmüş vaziyette.Müzeyi gezdikleri zaman eskiden çocukların nelerle mutlu olduğunu ve nelerle eğlendiklerini öğrenebilecekleri bir mekan.

BÜYÜKLER DE MÜZEDE KENDİLERİNE BİRŞEYLER BULACAKLAR

Müzeyi kurarken tatlı bir sürpriz ile karşılaştıklarını ve tarihi binanın altında bir mağaranın ortaya çıktığını ifade eden Asım Güzelbey, “Mağaranın iki katlı olduğunu gördük. Çok muhteşem bir yapısı ve özelliği var. Şato gibi taştan bir mekan. Aslında burası sadece çocuklar için yapılmış bir müze değil. Onların anne ve babaları, hatta dede ve nineleri için de gezilecek güzel bir müze. Büyükler de geçmişten kendilerine bir şeyler bulacaklar. Bu açıdan güzel bir mekan oldu.” ifadelerini kullandı.

Oyuncak Müzesi’nde sadece eski oyuncaklar sergilenmeyecek. Medeniyetin gelişim sürecinin oyuncaklara nasıl yansıdığı anlatılacak. Ayrıca müzede çocukların hayal dünyasını geliştirme olanağı bulacağı etkinlikler düzenleneceği’ belirtildi.

Leyla Çal

www.dunyalilar.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu