Yaşam

Yoksa Siz de Mobbing Mağduru musunuz?

Mobbing; psikolojik şiddet, baskı, taciz, yıldırma anlamlarında kullanılan bir terim. Mobbing sözcüğü Latincede mobile vundus; yani güruh halinde saldırma, topluca saldırma, atağa geçme, etrafını sarıp sarmalama gibi anlamlara geliyor. Bu durumu tanımlamak için Türkçe’de yaygın olarak “psikolojik taciz” sözcüğü kullanılıyor; ancak Avrupa’da durumun ciddiyetinin anlaşılabilmesi ve etkili önlemler alınabilmesi için “psiko-terör” sözcüğü tercih ediliyor.

 

Yoksa_Sizde_Mobbing_Mağduru_musunuz

Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşveren ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar.

Bir araştırmaya göre mobbing, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda, okullarda ve sağlık sektöründe daha yaygındır. Yüksek işsizlik oranları ve dolayısıyla çalışanın değersiz görülmesi mobbingin artmasına neden olmaktadır.

Genellikle ortak amaçları o kişiyi yıldırmak olan grup; kurbanı kendine güvenen, yerinden emin, kalifiye, beğenilen ve takdir edilen kişilerden seçerler.

Mobbing öykülerinde ortak yönler şunlardır:

* İşyerinde kişinin arkasından konuşulması
* Kişi odaya geldiğinde kendisinin görmezden gelinmesi
* Kendisine layık olmadığı, eğitimi ya da uzmanlığıyla ilgisiz işlerin yüklenmesi
* Kişinin gruplara dahil edilmemesi ve yalnızlaştırılması
* Kişinin iletişim kurmasının zorlaştırılması
* Akşam yemeği ya da dost sohbetlerine kişinin davet edilmemesi
* Yaptığı işlerin sürekli eleştirilmesi, takdir edilmemesi
* Kendisinden mevki ve eğitim olarak daha yetersiz kişilere sorumluluklar verilmesi
* Kendini anlatabileceği, gösterebileceği ve gerçekleştirebileceği ortamın sağlanmaması
* Kişinin varlığının görmezden gelinmesi
* Kişinin itibarı ve onuruna yönelik saldırılar…

 

Bu duruma maruz kalan çalışanlarda depresyon, akut stres bozukluğu, kronik mutsuzluk, psikosomatik bozukluklar, anksiyeteli bozukluklar (kaygı, telaş, korku), uyku bozuklukları, cinsel bozukluklar ortaya çıkmaktadır.

Kişi kendisine göre istifa etmeye zorlanmaktadır. Bu durum öyle zor bir hal alır ki; kişi maruz kaldığı bu duygusal işyeri tacizi karşısında performans düşüklüğü yaşar, hatta işten çıkarılabilir ya da kendisi istifa eder.

24 milyon çalışanın yüzde 40’ına mobbing uygulandığını söyleyen Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı Hüseyin Gün, mobbing vakalarının yüzde 60’ının ise kadınlara yönelik olduğunu vurguluyor. Yaklaşık 5 milyon 760 bin kadın, işyerinde en az bir kez psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. İşin ilginç yanı kadının daha çok diğer kadın çalışanların zorbalığına maruz kalmasıdır.

Mobbing çok ciddi bir işyeri sendromudur. Kişilerin bu duruma maruz kaldıklarında mutlaka haksızlık karşısında hak aramak durumundalar. Çünkü zorbalık asla zamanla geçmeyecektir. 

Mobbing mağduru olduğunuzu düşünüyorsanız, aşağıda verilen formu bilgisayarınıza indirerek gerekli yerleri doldurup , mobbingmerkez@hotmail.com.tr adresine gönderebilirsiniz.

MOBBİNG-MAĞDURU-BAŞVURU-FORMU-11

Dünyalılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu