Çalışan her insan fiziksel sağlığını sporla ya da düzenli uykuyla destekleyerek, gün içinde oluşan yorgunluğunu bir şekilde azaltmaya çalışır. Özellikle girişimciler, yaratıcı işlerle uğraşanlar; yani yaptığı işte bedenini değil zihnini kullanan insanlar içinse, zihin sağlığı da en az vücut sağlığı kadar önem taşır.
Klinik Psikolog Amy Morin’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı ve zihinsel olarak güçlü olan insanların nelerden uzak durduğunu anlatan makalesinde zihinsel olarak güçlü olan insanların yapmadıkları 13 şeyi anlatıyor.
1. Kendilerine acıyarak zaman kaybetmek
Zihnen kuvvetli insanların içinde bulundukları şartlardan dolayı kendilerine acıdıklarını ya da kendilerine hatalı davranılmasını sürekli kafalarına taktıklarını görmezsiniz. Davranışları ve davranışlarının sonuçları için sorumluluk almayı öğrenmişlerdir, ve hayatın çoğu zaman adil olmadığı anlayışını içselleştirerek kabullenmişlerdir. Zor durumlardan, özfarkındalık ve aldıkları dersler için minnettarlıkla çıkarlar. Birşeyler kötü sonuçlandığında, ‘Her neyse’ ya da ‘Bir sonraki!’ şeklinde cevap verirler.
2. Gücü başkasının eline vermek
Zihinsel olarak kuvvetli insanlar, başkalarına kendilerini değersiz ya da kötü hissettirme gücünü vermezler. Davranışlarının ve duygularının kontrolünün kendilerinde olduğunu bilirler. Sahip oldukları gücün aslında, verecekleri reaksiyonu kontrol altında tutabilme yetenekleri olduğunu bilirler.
3. Değişimden kaçmak
Zihinsel olarak kuvvetli insanlar değişime kucak açarlar ve zorluklarla karşılaşmayı severler. Eğer varsa, en büyük korkuları, bilinmezlik değil, atıl ve hareketsiz kalmaktır. Değişim atmosferi ve hatta belirsizlikler, zihnen kuvvetli bir kişiye enerji verir ve onun içindeki en iyiyi ortaya çıkarır.
4. Kontrol edemeyecekleri şeylerle vakit harcamak
Zihnen kuvvetli insanlar, yoğun trafikten, kaybolan bavuldan, ya da en önemlisi başka insanlardan dolayı sürekli sızlanmazlar; çünkü bunların çoğunun kendi kontrollerinde olmadığını bilirler. Kötü bir durumda, kontrol edebilecekleri tek şeyin kendi verecekleri tepkiler ve davranışları olduğunun farkındadırlar ve bu farkındalığı çok iyi kullanırlar.
5. Başkalarını memnun etmeyi düşünmek
Kendini başkalarını memnun etmeye adamış kişiler tanıyor musunuz? Ya da tam tersi, kendini güçlü göstermek için başkalarının canını sıkmaktan hoşlanan birisini? İki davranış şekli de doğru değildir. Zihnen kuvvetli bir kişi kibar ve adildir, aynı zamanda uygun olan durumlarda başkalarını da memnun etmeye çalışır, fakat düşündüklerini söylemekten çekinmez. Söylediklerinden dolayı başkalarının sinirlenmesi ya da üzülmesini kaldırabilirler; ve bu tip durumları mümkün olduğunca nezaketle yönetirler.
Zihnen kuvvetli kişiler hesplanmış riskler almaya isteklidirler. Bu, aptalca risklere balıklama atlamaktan tamamen farklıdır. Zihinsel kuvvetle, kişi, riskleri ve faydaları detaylıca analiz edebilir ve harekete geçmeden önce potansiyel dezavantajları ve en kötü senaryoları tüm yönleriyle değerlendirebilir.
7. Geçmişte takılı kalmak
Geçmişi bilmek ve en önemlisi geçmiş tecrübelerden öğrenilen şeylerin farkında olmak önemli bir güçtür. Fakat, zihinsel olarak kuvvetli kişiler, geçmiş başarısızlıklara ya da başarılara saplanıp kalarak zihinsel enerjilerini harcamazlar. Enerjilerinin büyük kısmını en uygun geleceği yaratmaya harcarlar.
8. Aynı yanlışları tekrar tekrar yapmak
Hepimiz deliliğin ne demek olduğunu biliyoruz değil mi? Delilik, aynı davranışları tekrar tekrar yaparak bir öncekinden farklı veya daha iyi sonuçlar elde etmeye çalışmaktır. Zihnen kuvvetli bir kişi, geçmiş davranışları için tüm sorumluluğu alır ve yanlışlarından öğrenmeye isteklidir. Araştırmalara göre, doğru ve yapıcı bir içebakış yeteneği, üst düzeyde başarılı yönetici ve girişimcilerin en büyük güçlerinden biridir.
9. Başkalarının başarılarını kıskanmak
Başka insanların başarılarından heyecanlanmak ve gerçekten mutluluk duymak güçlü bir karakter gerektirir. Zihnen kuvvetli insanların bu yeteneği vardır. Başkaları başarılı olduğu zaman kıskanmaz ya da öfkelenmezler (ama başarılı kişinin neleri doğru yaptığını dikkatlice analiz edebilirler). Başarı yolunda kendi şanslarını denemek için, kestirme yollara başvurmadan, çok çalışmaya hazırdırlar.
10. Başarısızlık sonrası pes etmek
Her başarısızlık bir gelişme fırsatıdır. En büyük girişimciler dahi başlangıçta birçok başarısızlık yaşadıklarını itiraf ederler. Zihnen kuvvetli kişiler, her başarısızlık sonrası elde ettikleri tecrübeler, onları hedeflerine daha da yaklaştırıyorsa tekrar tekrar başarısız olmaya razıdırlar.
11. Yalnız geçirilen zamandan korkmak
Zihnen kuvvetli kişiler tek başlarına zaman geçirmekten mutluluk duyarlar ve buna değer verirler. Kendi başlarına olduklarında, içlerine dönerler, düşünürler, planlar yaparlar ve verimli zaman geçirirler. En önemlisi, mutluluklarını ve ruh haletlerini yükseltmek için başkalarına ihtiyaç duymazlar. Başkalarıyla da yalnızken de mutlu olabilirler.
12. Dünyanın kendilerine birşeyler borçlu olduğunu düşünmek
Özellikle günümüz ekonomik koşullarında, her seviyedeki yönetici ve çalışan, tecrübe ve eğitimlerine bakmaksızın, dünyanın kendilerine ne bir maaş, ne bir emeklilik paketi, ne de rahat bir hayat borçlu olmadığının farkına varıyor. Zihinsel olarak kuvvetli insanlar, çalışmaya ve her aşamada kendi yetenekleri ile başarılı olmaya hazır olarak dünyaya atılırlar.
13. Anında sonuç beklemek
Egzersiz programı olsun, zayıflama rejimi olsun, ya da yeni bir iş kurma olsun, zihnen kuvvetli kişiler işe, uzun dönemi düşünerek başlarlar. Anında sonuç beklememek gerektiğini bilirler. Enerjilerini ve zamanlarını ölçülü bir şekilde kullanırlar ve her küçük kilometre taşını ve başarılı adımı kutlarlar. Dayanma gücüne sahiptirler. Gerçek değişimin zaman aldığını bilirler.
Kaynak: Forbes