İstanbul Beyoğlu’nun artık paralı kurslara ve dershanelere karşı dayanışma ve gönüllülük esasıyla örgütlenen derslikleri var. “Kendine güven, sessiz kalma, dayanışma içinde birlikte öğren” sloganıyla yola çıkan Beyoğlu Derslikleri’nde gönüllüler tarafından Matematikten, Fransızcaya, kurgu montajdan, photoshopa bir çok ders verilecek.
Gönüllülerin girişimiyle kurulan Beyoğlu Derslikleri, paralı kurslara ve dershanelere karşı alternatif bir model olarak hayata geçirilmeye çalışılıyor.
İki yıldır yaz mevsiminde İstanbul’un birçok semtinde kurulan “Her Yer Çocuk Yaz Okulu” deneyiminin ardından gönüllüler bu kez de “Kendine güven, sessiz kalma, dayanışma içinde birlikte öğren” sloganıyla hem alanında bilgi birikim aktaramı yapabilecekleri hem de öğrenmeye ihtiyacı olanları buluşturmayı amaçlıyor.
Rekabet yok dayanışma var
Beyoğlu Dayanışma Derslikleri’nde gönüllüler tarafından matematik, geometri, Fransızca, Türkçe, Fizik, İngilizce, bilgisayar programlama, kurgu-montaj, photoshop gibi birçok ders verilecek.
“Rekabet yok el birliğiyle dayanışma var” diyen Beyoğlu Derslikleri’nde bu derslerden birine katılmak isteyenlerin gönüllülere ulaşması yeterli.
Gezi’deki ‘devrim market’ gibi
Önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacak olan Beyoğlu Derslikleri gönüllülerinden Savaş Çiçek, Gezi direnişi sırasında parkın girişinde taşların üzerinde oluşturulan ve herkesin ihtiyaçlara temelinde katkı sunduğu yine herkesin ihtiyaçları temelinde tükettiği “devrim marketi” deneyimini hatırlatarak Beyoğlu Derslikleri’nin Gezi direnişinin bir nüvesi olduğunu söylüyor.
Çok sayıda gönüllü başvurdu
Dayanışma Derslikleri’nin iki yıldır gönüllülerle birlikte yaptıkları “Her Yer Çocuk Yaz Okulu” tecrübesinin bir devamı olduğunu aktaran Çiçek, “Resim, müzik, yaratıcı drama, tiyatro, masal vb. dersleri ile çocuklara öğretmenlik yapmadan, onları da işin içine sokarak birlikte öğrenip, birlikte tartışıp, birlikte karar aldığımız bir çalışmanın üzerine Dayanışma Dersliklerini oluşturduk” diyor.
Derslik çalışmasının İstanbul’da Sarıyer, Beşiktaş, Beyoğlu, Nurtepe, Gazi mahallesinde başladığını aktaran Çiçek, çalışmanın duyurusunu yapmalarının ardından çok sayıda gönüllünün ders vermek için başvuru yaptığını söylüyor.
Çiçek, “Dayanışma Derslikleri paralı kurslara ve dershanelere karşı dayanışma ve el birliği ile rekabet etmeden birlikte paylaşıp birlikte üretip, neşemizi ve dayanışmamızı ortaya koyduğumuz hamurunu buradan oluşturduğumuz bir dayanışmadır. Dayanışma büyütür, güzelleştirir” diyor.
Çağdaş Kaplan
Kaynak: Gazete Karınca
Dünyalılar (www.dunyalilar.org)