Ege’de, Edremit Körfezi’nde, 50.000 nüfuslu bir kasaba, daha doğrusu bir kasaba irisi Burhaniye. Türkiye’nin batısında yer alan yerleşim yerlerinin hem coğrafi, hem sosyolojik, hem yaşam biçimi ve hem de demografik açıdan bildik özelliklerini taşıyan bir yer. Bu yazı onun diğer birçok yerleşim yerinden farklı bir yanını, daha doğrusu sahip olduğu çok değerli ve özel bir topluluğu anlatmak için yazılıyor.
Evet, Kasaba’da bir tiyatro var. Adı Burhaniye Belediyesi Kent Tiyatrosu, dostlar ona kısaca BBKT diyor. İki ‘Deli’, Uğur Mamuk ve Uğur Baykent on beş yıl önce 1999’da kurmuş bu ‘Yaşam Alanı’nı. Akabinde yeni deliler eklenmeye başlamış. Bir tanesi Semra Mamuk… Daha birçok isim gelip geçmiş ama bu üç isim başından itibaren gurubun bel kemiği olma niteliğini taşımışlar ve hala taşıyorlar.
Deli diyorum çünkü hangi akıllı 15 yıl sekiz saatlik mesaiden çıkıp, evinde rahat koltuğuna kurularak mesela bir film seyretmek yerine; dur durak demeden, hiçbir maddi çıkarı olmadan, saatler boyu, bazen üşüyerek, bazen aç, çoğu zaman uykusuz kalmayı ister ki!
Yaşam alanı diyorum çünkü sadece oyun sergilemek için sürdürmüyor varlığını BBKT. Kendiliğinden gelişen bir yaşam tarzı oluşuyor çalışmalar sırasında. Ve bu güne kadar havasını solumuş yaklaşık 1200 kişi, çoğu genç ya da çocuk kursiyer bu yaşam tarzını kendi hayatlarına taşıyor. Suya atılan taş misali halkalar yayılıyor böylece. Paylaşmak, düşünmek, sorgulamak, birlikte üretmek yayılan halkaların sadece birkaç tanesi…
Bütün bunlar olurken varoluş nedeni olan tiyatro adına da önemli imzalar atılıyor hiç kuşkusuz. İşte 15 yılın sonucu birkaç rakam:
21 yetişkin oyunu, 14 çocuk ve gençlik oyunu, 4 sosyal sorumluluk projesi ile toplamda 40.000 seyirciye gösteri,
5 uluslararası tiyatro festivali, 19 ulusal tiyatro festivali ile 12 ülkeye ulaşmışlık,
2012 – 2013 sezonunda “Anya Manya Kumpanya” adlı çocuk oyunu ile katıldığı İstanbul Direklerarası Seyirciler Topluluğu’ndan 2 adet ödül,
Türkiye Tiyatrolar Birliği, Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolar Birliği üyeliği,
Balıkesir ilinde ilk kurulan ve kesintisiz olarak sanat çalışmalarına devam eden tek belediye tiyatrosu olma özelliği,
BBKT’den yetişmiş akademik eğitim alıp profesyonel olarak, şu anda devlet tiyatroları, özel tiyatrolar, sinema ve dizi sektöründe olan 20 oyuncu…
Daha ne olsun demek gerekiyor belki ama yukarıda söz ettiğim halkalara geri dönmek ve yıllardır bu kasabada yaşayan genç bir arkadaşımızın, Zuhal Duran’ın bir mektup vasıtasıyla BBKT’ye karşı hissettiklerini kelimelere döktüğü satırlardan bir bölümü paylaşmak istiyorum. Bence küçük bir yerleşim yerinde böylesi alanların oluşturulmasının, özellikle gençler için taşıdığı anlamı en iyi biçimde ifade ediyor.
“(…)BBKT bana kendimi tanıma fırsatı verdi. İlk tanışma toplantısında oradaki insanların karşısında kendimi anlatmaktan korkmuş ve o toplantıdan kaçmıştım iki yıl önce. Dört ay kadar önceyse bir salon dolusu insanın karşısına çıkıp rol yaptım. İki yıl önce bunu yapabileceğimi söyleseler güler geçerdim. O toplantıdan kaçtıktan sonra BBKT ekibinden bir arkadaşla karşılaştım ve onun anlattıklarıyla birlikte karar değiştirip atölye çalışmalarına gitmeye başladım. O günden itibaren tek bir çalışma bile aksatmadan… Her çalışma öncesi içimde korku heyecan ve büyük bir merakla gittim. Acaba o gün Uğur Abi (Uğur Mamuk) neler yaptıracak, insanların karşısında şimdiye kadar yapmadığım şeyleri yapabilecek miyim sorularıyla gittim. Zaman içinde neler yapabildiğimi görmeye başladım. BBKT atölyesi, bu iki yıl içinde benim soluk alabildiğim tek yer oldu. Evet, yaptığımız şeyi tek kelimeyle anlatmam gerekse söyleyeceğim tek şey bu… ‘Soluk!’”
BBKT bu sezon “DALGA” oyunuyla TAKSAV’ın düzenlediği 21-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 19. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’nde ve 5-15 Aralık tarihleri arasında 3. İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali’nde sahne alacak. Ankara ve İzmir’de yaşayan sanatseverler aşağıdaki adreslerden festival programlarına ulaşabilirler.
FİLİZ ENGİN
http://www.taksav.org
Dünyalılar